Selma Bora
Köşe Yazarı
Selma Bora
 

Direksiyon sallayan, kaynak yapan gurbetçi şair HÜSNÜ ÖZDİLEK

[simple-author-box] Bazı insanların hayatı çok farklıdır. Hani ‘film gibi’ derler ya hem öyle hem de onun ötesinde. Bunlardan biri de şair Hüsnü Özdilek. 1966 yılında Ankara Mamak’ta doğdu ve büyüdü, fakat aslen Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Yamaçlı kasabasındandır.  İlkokulu Mamak’ta okudu ve 1978 yılında Almanya’nın Düsseldorf şehrine geldi. Burada 10. sınıftan mezun olduktan sonra, iş hayatına atıldı. Düsseldorf Belediyesinde yirmi sene otobüs ve tramvay şoförlüğü yaptı. Evli ve dört çocuk babasıdır ve hâlen aynı yerde üç senedir kaynakçı olarak çalışmaktadır. Temiz, sade, yalın Şiirlerine hece ölçüsüyle yazmakta; temiz, sade ve yalın bir dille şiirdeki derinliği aramaktadır. Şiir ve hikayeleri Türkiye ve Almanya’da çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı. Şimdi de sanal alemin değişik şiir ve edebiyat sitelerinde yayınlanmaktadır. 1992 yılında ilk şiir kitabı “Türkiye’den Uzaklarda” okuyucularla buluştu. Bu kitabı haricinde yazdığı bazı şiirleri, ortak şiir kitaplarında ve antolojilerde yer aldı. (Gurbet Şairleri Antolojisi 1992), (29 Harfle Dünyadan 29 Şair 2003), (Hasretle Sarıldı Toprak Yağmura 2004), (Barış Şiirleri Antolojisi 2006). 2. ve 3. kitapları İkinci şiir kitabı “Alaca Sayfalar” ile 2007 yılında yeniden okuyucularla buluştu. "Yalnız Gölgeler" adlı üçüncü kitabındaki şiirleriyle aşk, sevda, özlem, yalnızlık, umut gibi herkesin yaşadığı duyguları gelenekten kopmadan ama, alışılmış basmakalıp ifadelerin dışına çıkarak, özgün söylem ve imgelerle, hece şiirindeki arayışının kesintiye uğramadığını görmekteyiz. Sözcüklere yeni anlamlar yükleyerek, Türk hece şiirine yeni renkler ve değişik soluklar katma çabaları içersinde olmakla birlikte, ele aldığı bütün konuları da gergef gergef işlemektedir. Zaman zaman şiirlerinde toplumsal konuları da işlemiş, yurt ve dünya sorunlarına ilgisiz kalmayarak, bir sanatçı duyarlılığı ile yaşanan ve yanlış giden olayları, ince ve güzel bir üslupla yermiş ve toplumun sesi olmuştur. Bu güne kadar -bir kısmı bu kitapta olmak üzere- 150'nin üzerinde şiiri THM sanatçısı ve eğitmen Ertuğrul Doğan tarafından halk müziği, bir kısmı da değişik bestekârlar tarafından sanat müziği formunda bestelenmiş bulunmaktadır. 4. ve 5. kitapları 2016 yılında ise “Endlose Gedanken... Während die Stadt Schlief” (Şehir Uyurken Sonsuz Düşünceler) ismiyle Almanya'da, Almanca yayınlanan dördüncü şiir kitabıyla Alman okuyucuların karşısına çıkmıştır.  Alman basınının da ilgi odağı olan kitap hakkında şairin kendisiyle de röportajlar yapılmış, çok beğenilmiş ve takdir edilmiştir. 2021 yılının mart ayında ise beşinci şiir kitabı “Sükûtun Dem Vakti”  Kutlu Yayınevi tarafından okuyucularla buluşturuldu. Bu kitabın bütün gelirini eğitim amaçlı kullanılmak üzere öğrencilere bağışlayan şair, sanat hayatına hâlen Almanya'da devam etmektedir. Son kitabı Trendyol, Amazon, Kitapyurdu, ÇiçekSepeti, Arka Raf, Kida gibi değişik internet sitelerinde de temin edilebilir.
Ekleme Tarihi: 31 Mart 2021 - Çarşamba

Direksiyon sallayan, kaynak yapan gurbetçi şair HÜSNÜ ÖZDİLEK

[simple-author-box]

Bazı insanların hayatı çok farklıdır. Hani ‘film gibi’ derler ya hem öyle hem de onun ötesinde. Bunlardan biri de şair Hüsnü Özdilek.

1966 yılında Ankara Mamak’ta doğdu ve büyüdü, fakat aslen Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Yamaçlı kasabasındandır.  İlkokulu Mamak’ta okudu ve 1978 yılında Almanya’nın Düsseldorf şehrine geldi. Burada 10. sınıftan mezun olduktan sonra, iş hayatına atıldı. Düsseldorf Belediyesinde yirmi sene otobüs ve tramvay şoförlüğü yaptı. Evli ve dört çocuk babasıdır ve hâlen aynı yerde üç senedir kaynakçı olarak çalışmaktadır.

Temiz, sade, yalın

Şiirlerine hece ölçüsüyle yazmakta; temiz, sade ve yalın bir dille şiirdeki derinliği aramaktadır. Şiir ve hikayeleri Türkiye ve Almanya’da çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı. Şimdi de sanal alemin değişik şiir ve edebiyat sitelerinde yayınlanmaktadır.

1992 yılında ilk şiir kitabı “Türkiye’den Uzaklarda” okuyucularla buluştu. Bu kitabı haricinde yazdığı bazı şiirleri, ortak şiir kitaplarında ve antolojilerde yer aldı. (Gurbet Şairleri Antolojisi 1992), (29 Harfle Dünyadan 29 Şair 2003), (Hasretle Sarıldı Toprak Yağmura 2004), (Barış Şiirleri Antolojisi 2006).

2. ve 3. kitapları

İkinci şiir kitabı “Alaca Sayfalar” ile 2007 yılında yeniden okuyucularla buluştu.

"Yalnız Gölgeler" adlı üçüncü kitabındaki şiirleriyle aşk, sevda, özlem, yalnızlık, umut gibi herkesin yaşadığı duyguları gelenekten kopmadan ama, alışılmış basmakalıp ifadelerin dışına çıkarak, özgün söylem ve imgelerle, hece şiirindeki arayışının kesintiye uğramadığını görmekteyiz. Sözcüklere yeni anlamlar yükleyerek, Türk hece şiirine yeni renkler ve değişik soluklar katma çabaları içersinde olmakla birlikte, ele aldığı bütün konuları da gergef gergef işlemektedir.

Zaman zaman şiirlerinde toplumsal konuları da işlemiş, yurt ve dünya sorunlarına ilgisiz kalmayarak, bir sanatçı duyarlılığı ile yaşanan ve yanlış giden olayları, ince ve güzel bir üslupla yermiş ve toplumun sesi olmuştur.

Bu güne kadar -bir kısmı bu kitapta olmak üzere- 150'nin üzerinde şiiri THM sanatçısı ve eğitmen Ertuğrul Doğan tarafından halk müziği, bir kısmı da değişik bestekârlar tarafından sanat müziği formunda bestelenmiş bulunmaktadır.

4. ve 5. kitapları

2016 yılında ise “Endlose Gedanken... Während die Stadt Schlief” (Şehir Uyurken Sonsuz Düşünceler) ismiyle Almanya'da, Almanca yayınlanan dördüncü şiir kitabıyla Alman okuyucuların karşısına çıkmıştır.  Alman basınının da ilgi odağı olan kitap hakkında şairin kendisiyle de röportajlar yapılmış, çok beğenilmiş ve takdir edilmiştir.

2021 yılının mart ayında ise beşinci şiir kitabı “Sükûtun Dem Vakti”  Kutlu Yayınevi tarafından okuyucularla buluşturuldu. Bu kitabın bütün gelirini eğitim amaçlı kullanılmak üzere öğrencilere bağışlayan şair, sanat hayatına hâlen Almanya'da devam etmektedir.

Son kitabı Trendyol, Amazon, Kitapyurdu, ÇiçekSepeti, Arka Raf, Kida gibi değişik internet sitelerinde de temin edilebilir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.