Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

80/20 KURALI

Pareto ilkesi olarak da bilinen 80/20 kuralı, sonuçların ortalama %80'inin sebeplerin %20'sinden kaynaklandığını belirtir. Bu kural ilk olarak Vilfredo Pareto adlı bir İtalyan ekonomist tarafından geliştirildi. İtalya'daki servetin %80'inin nüfusun %20'sine ait olduğunu gözlemleyen Pareto’nun bu ilkesi günlük hayatta pek çok alana uygulanabilir. Örneğin: İş hayatında, bir şirketin kârının %80'i müşterilerinin %20'sinden gelir. Bir şirketin satışlarının %80'i ürünlerinin %20'sinden oluşur. Ürününüzün maliyetinin %80’ini, kullanılan malzemelerin %20’si oluşturur. İşlerinizin %80’i rutindir. %20 si ise değişkenlik gösterir. Şikayetlerin %80’i müşterilerin %20’sinden gelir. Yüzdelerde 85/15 veya 90/10 gibi değişiklikler olabilir, ancak ana prensip değişmez. Pareto ilkesini hayatımızda kullanmak için öncelikle bize yüksek fayda sağlayacak alanları belirlememiz gerekir. Diyelim ki, bir üretim hattında oluşan hataların %80’i makine ayarlarının düzgün yapılmamasından kaynaklanıyor. Bu durumda her sabah yapacağınız rutin ayar kontrolü hurda miktarını ciddi ölçüde azaltacaktır.Benzer şekilde harcayacağımız çabanın önemli alanlara kaydırılması ile kısa sürede etkili sonuçlar alabilirsiniz. Değersiz şeylere boş yere zaman, emek ve para harcamanın önüne geçebilirsiniz. Daha az iş yaparak daha fazla sonuç elde edebilirsiniz. Genel olarak, 80/20 kuralı birçok farklı alandaki sebep ve sonuçların dağılımını anlamak için kullanılan bir kavramdır ve başarıya ulaşmak için kilit odak alanlarını belirlemeye yarar.Bu kural sayesinde enerjinizi, zamanınızı ve paranızı çok daha fazla verimli şekilde yönetmek mümkündür. Küçük kazanımlar için büyük çabalar harcamaya gerek kalmaz. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 10 Nisan 2023 - Pazartesi

80/20 KURALI

Pareto ilkesi olarak da bilinen 80/20 kuralı, sonuçların ortalama %80'inin sebeplerin %20'sinden kaynaklandığını belirtir. Bu kural ilk olarak Vilfredo Pareto adlı bir İtalyan ekonomist tarafından geliştirildi. İtalya'daki servetin %80'inin nüfusun %20'sine ait olduğunu gözlemleyen Pareto’nun bu ilkesi günlük hayatta pek çok alana uygulanabilir. Örneğin:

  • İş hayatında, bir şirketin kârının %80'i müşterilerinin %20'sinden gelir.
  • Bir şirketin satışlarının %80'i ürünlerinin %20'sinden oluşur.
  • Ürününüzün maliyetinin %80’ini, kullanılan malzemelerin %20’si oluşturur.
  • İşlerinizin %80’i rutindir. %20 si ise değişkenlik gösterir.
  • Şikayetlerin %80’i müşterilerin %20’sinden gelir.

Yüzdelerde 85/15 veya 90/10 gibi değişiklikler olabilir, ancak ana prensip değişmez.

Pareto ilkesini hayatımızda kullanmak için öncelikle bize yüksek fayda sağlayacak alanları belirlememiz gerekir. Diyelim ki, bir üretim hattında oluşan hataların %80’i makine ayarlarının düzgün yapılmamasından kaynaklanıyor. Bu durumda her sabah yapacağınız rutin ayar kontrolü hurda miktarını ciddi ölçüde azaltacaktır.Benzer şekilde harcayacağımız çabanın önemli alanlara kaydırılması ile kısa sürede etkili sonuçlar alabilirsiniz. Değersiz şeylere boş yere zaman, emek ve para harcamanın önüne geçebilirsiniz. Daha az iş yaparak daha fazla sonuç elde edebilirsiniz.

Genel olarak, 80/20 kuralı birçok farklı alandaki sebep ve sonuçların dağılımını anlamak için kullanılan bir kavramdır ve başarıya ulaşmak için kilit odak alanlarını belirlemeye yarar.Bu kural sayesinde enerjinizi, zamanınızı ve paranızı çok daha fazla verimli şekilde yönetmek mümkündür. Küçük kazanımlar için büyük çabalar harcamaya gerek kalmaz.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.