Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Şirketinizin kültür değerleri

Şirketlerde yazılı olmayan kurallar vardır. Bu kurallar, çalışanların nasıl takdir edildiği, kararların nasıl alındığı, toplantıların ne kadar sürdüğü hakkında pek çok ipucu verir. Stratejik kararların nasıl hayata geçeceğini ya da geçmeyeceğini belirler. Şirket kültürü ile uyumlu olmayan hiçbir stratejik karar maalesef uygulamaya geçmez. Kültür bir gecede yaratılmaz. Uzun yıllar tutum ve davranışlarda tutarlılık sonucunda ortaya çıkar. Kalabalık bir ortama ilk defa giren bir birey kısa zamanda bu kültüre adapte olmaya başlar. Çok farklı bir kişiliğe bile sahip olsa zamanla kültüre alışır ve onun bir parçası olur. Eğer bunu başaramazsa da topluluk onu reddeder. Şirketlerde adalet, dürüstlük, başarı, tasarruf, yenilikçi olmak, paylaşmak, dostluk, çözüm odaklılık gibi değerler yazılı olmayan kurallarla kendini belli eder. Şirketler kendi ihtiyaçlarını karşılarken, kişiler de kendi gereksinimlerini karşılayabilmelidir. Örneğin güven çalışanlar için önemli bir değerdir. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre en temel ihtiyaç olan güven sağlanmıyorsa, çalışanlar eleştiriden korktuğu için fikirlerini açıkça söyleyemez, belki de sadece işten çıkarılma korkusuyla minimum katkı sağlar. Bu tür çalışanlar zamanla şirkete yabancılaşmaya başlar ve hiç beklemediğiniz bir anda ayrılmaya kararı verir. Kültür değerlerimizi,  hedeflerimize hizmet edip etmediği yönünde sorgulamamız gerekir. Hangi değerlerimiz bizi hedeflerimize taşır? Hangi değerlerimiz hedeflerimizin önünde engel oluşturur? Başarıya giden en kestirme yol önce önümüzdeki engelleri kaldırmaktır. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 28 Haziran 2022 - Salı

Şirketinizin kültür değerleri

Şirketlerde yazılı olmayan kurallar vardır. Bu kurallar, çalışanların nasıl takdir edildiği, kararların nasıl alındığı, toplantıların ne kadar sürdüğü hakkında pek çok ipucu verir. Stratejik kararların nasıl hayata geçeceğini ya da geçmeyeceğini belirler. Şirket kültürü ile uyumlu olmayan hiçbir stratejik karar maalesef uygulamaya geçmez.

Kültür bir gecede yaratılmaz. Uzun yıllar tutum ve davranışlarda tutarlılık sonucunda ortaya çıkar. Kalabalık bir ortama ilk defa giren bir birey kısa zamanda bu kültüre adapte olmaya başlar. Çok farklı bir kişiliğe bile sahip olsa zamanla kültüre alışır ve onun bir parçası olur. Eğer bunu başaramazsa da topluluk onu reddeder.

Şirketlerde adalet, dürüstlük, başarı, tasarruf, yenilikçi olmak, paylaşmak, dostluk, çözüm odaklılık gibi değerler yazılı olmayan kurallarla kendini belli eder.

Şirketler kendi ihtiyaçlarını karşılarken, kişiler de kendi gereksinimlerini karşılayabilmelidir. Örneğin güven çalışanlar için önemli bir değerdir. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre en temel ihtiyaç olan güven sağlanmıyorsa, çalışanlar eleştiriden korktuğu için fikirlerini açıkça söyleyemez, belki de sadece işten çıkarılma korkusuyla minimum katkı sağlar. Bu tür çalışanlar zamanla şirkete yabancılaşmaya başlar ve hiç beklemediğiniz bir anda ayrılmaya kararı verir.
Kültür değerlerimizi,  hedeflerimize hizmet edip etmediği yönünde sorgulamamız gerekir. Hangi değerlerimiz bizi hedeflerimize taşır? Hangi değerlerimiz hedeflerimizin önünde engel oluşturur?

Başarıya giden en kestirme yol önce önümüzdeki engelleri kaldırmaktır.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.