Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Nakit akışı, karlılık ile aynıdır diyorsanız dikkat!

İşletmenizin finansal tabloları arasında ‘Nakit Akışı’ ve ‘Kar-Zarar Tablosu’ en önemli tablolardan iki tanesidir. Genelde aynı oldukları düşünülür. Halbuki; birisi kasadaki para miktarını gösterirken, diğeri toplam satışlarınız ile toplam maliyetiniz arasındaki farkı ortaya koyar. Nakit akışı tablosu, belli bir zaman dilimi içinde şirkete giren ve çıkan nakit parayı gösterir. Karlılık brüt kar ve net kar olarak iki kalemde incelenir. Brüt kar, satılan ürün/hizmet fiyatından bu ürün/hizmetin maliyeti düşüldükten sonra elde kalan tutardır. Net kar ise satılan ürün/hizmet fiyatından toplam sabit ve değişken maliyetleri çıkardığınızda kalan rakamdır. Her iki tabloyu da ayrı ayrı takip etmeniz gerekir. Örneğin; Bankadaki paranız size karlı iş yapıp yapmadığınız hakkında bilgi vermez. Çok karlı işler yapıyor olduğunuz halde tahsilatta sıkıntı yaşıyorsanız kasanızda para kalmaz ve nakit akış tablonuza göre anlık yapmanız gereken ödemeleri yapamazsınız. Envanterinizde görünen malzemeler siz onları satıncaya kadar kar zarar tablosunda görünmez. Amortisman gibi maliyeti olmadığı halde kar zarar tablosunda gider olarak görünen kalemler vardır. Sadece karlılığı takip eder, nakit akışınızı kontrol etmezseniz, ödemelerinizi zamanında yapamama ve iflasa kadar gitme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Nakit akışınızı raporlarla düzenli takip ediyorsanız hem işletmenizi büyütmek için daha çok fırsatı fark edersiniz, hem de birtakım problemleri önceden görüp önlem alma şansına sahip olursunuz. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 28 Haziran 2022 - Salı

Nakit akışı, karlılık ile aynıdır diyorsanız dikkat!

İşletmenizin finansal tabloları arasında ‘Nakit Akışı’ ve ‘Kar-Zarar Tablosu’ en önemli tablolardan iki tanesidir. Genelde aynı oldukları düşünülür. Halbuki; birisi kasadaki para miktarını gösterirken, diğeri toplam satışlarınız ile toplam maliyetiniz arasındaki farkı ortaya koyar.

Nakit akışı tablosu, belli bir zaman dilimi içinde şirkete giren ve çıkan nakit parayı gösterir. Karlılık brüt kar ve net kar olarak iki kalemde incelenir. Brüt kar, satılan ürün/hizmet fiyatından bu ürün/hizmetin maliyeti düşüldükten sonra elde kalan tutardır. Net kar ise satılan ürün/hizmet fiyatından toplam sabit ve değişken maliyetleri çıkardığınızda kalan rakamdır.

Her iki tabloyu da ayrı ayrı takip etmeniz gerekir. Örneğin;

  • Bankadaki paranız size karlı iş yapıp yapmadığınız hakkında bilgi vermez.
  • Çok karlı işler yapıyor olduğunuz halde tahsilatta sıkıntı yaşıyorsanız kasanızda para kalmaz ve nakit akış tablonuza göre anlık yapmanız gereken ödemeleri yapamazsınız.
  • Envanterinizde görünen malzemeler siz onları satıncaya kadar kar zarar tablosunda görünmez.
  • Amortisman gibi maliyeti olmadığı halde kar zarar tablosunda gider olarak görünen kalemler vardır.

Sadece karlılığı takip eder, nakit akışınızı kontrol etmezseniz, ödemelerinizi zamanında yapamama ve iflasa kadar gitme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Nakit akışınızı raporlarla düzenli takip ediyorsanız hem işletmenizi büyütmek için daha çok fırsatı fark edersiniz, hem de birtakım problemleri önceden görüp önlem alma şansına sahip olursunuz.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.