Ankara Ticaret Odası'ndan Türkiye-Irak ticaretine yeni hedef

Ekonomi (BASIN BÜLTENİ) - BASIN BÜLTENİ | 04.06.2025 - 11:13, Güncelleme: 04.06.2025 - 11:13
 

Ankara Ticaret Odası'ndan Türkiye-Irak ticaretine yeni hedef

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ile Irak arasındaki 15 milyar dolarlık dış ticaret hacminin iki ülke arasındaki yakınlığı yansıtmadığını belirterek, “Hedefimiz, hükümetimizin öngördüğü 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak” dedi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Irak ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin artırılması gerektiğini vurgulayarak, “2024 yılı sonu itibarıyla 15 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacmi, iki ülke arasındaki tarihi ve coğrafi yakınlığı yansıtmaktan uzak. Bu hacmi, hükümetimizin hedeflediği 30 milyar dolara çıkarmak üzere her türlü çalışmaya hazırız” dedi. Irak’ın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Dr. Muthana Ramadan Alwan, ATO Başkanı Baran’ı ziyaret etti. Ziyarette, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi konusu ele alındı. Ataşe Alwan, Türkiye ile özellikle tarım, ilaç, tekstil ve ticaret alanlarında iş birliğini artırmak istediklerini belirterek, ATO üyelerini Irak’ta yatırım yapmaya davet etti. Alwan, ayrıca Baran ve beraberindeki iş insanlarını başkent Bağdat’a davet etti. Görüşmede konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunmasının bölgesel istikrar açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Türkiye’nin Irak’a ihracatı 13 milyar dolar seviyesinde. Bu, toplam 15 milyar dolarlık bir ticaret hacmine tekabül ediyor. Ancak bu rakamlar, ilişkilerimizin derinliğini yansıtmıyor” dedi. Baran, Ankara’nın savunma, medikal sanayi, mobilya ve tekstil üretiminde öne çıkan bir şehir olduğunu ve sağlık turizminde de güçlü bir merkez haline geldiğini ifade etti. “İki komşu ülke olarak karşılıklı yatırımlarımızı artırabiliriz” diyen Baran, ticaretin gelişmesi için özel sektörün daha fazla inisiyatif alması gerektiğini vurguladı. Baran ayrıca, “Kalkınma Yolu Projesi”ne de değinerek, projenin sadece bir ulaştırma hattı değil, aynı zamanda bölgesel ekonomik entegrasyonu destekleyen stratejik bir altyapı vizyonu olduğuna dikkat çekti. Projenin, enerji ve diğer alanlarda da iş birliği potansiyelini artıracağını belirtti.
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ile Irak arasındaki 15 milyar dolarlık dış ticaret hacminin iki ülke arasındaki yakınlığı yansıtmadığını belirterek, “Hedefimiz, hükümetimizin öngördüğü 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak” dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Irak ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin artırılması gerektiğini vurgulayarak, “2024 yılı sonu itibarıyla 15 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacmi, iki ülke arasındaki tarihi ve coğrafi yakınlığı yansıtmaktan uzak. Bu hacmi, hükümetimizin hedeflediği 30 milyar dolara çıkarmak üzere her türlü çalışmaya hazırız” dedi.

Irak’ın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Dr. Muthana Ramadan Alwan, ATO Başkanı Baran’ı ziyaret etti. Ziyarette, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi konusu ele alındı. Ataşe Alwan, Türkiye ile özellikle tarım, ilaç, tekstil ve ticaret alanlarında iş birliğini artırmak istediklerini belirterek, ATO üyelerini Irak’ta yatırım yapmaya davet etti. Alwan, ayrıca Baran ve beraberindeki iş insanlarını başkent Bağdat’a davet etti.

Görüşmede konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunmasının bölgesel istikrar açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Türkiye’nin Irak’a ihracatı 13 milyar dolar seviyesinde. Bu, toplam 15 milyar dolarlık bir ticaret hacmine tekabül ediyor. Ancak bu rakamlar, ilişkilerimizin derinliğini yansıtmıyor” dedi.

Baran, Ankara’nın savunma, medikal sanayi, mobilya ve tekstil üretiminde öne çıkan bir şehir olduğunu ve sağlık turizminde de güçlü bir merkez haline geldiğini ifade etti. “İki komşu ülke olarak karşılıklı yatırımlarımızı artırabiliriz” diyen Baran, ticaretin gelişmesi için özel sektörün daha fazla inisiyatif alması gerektiğini vurguladı.

Baran ayrıca, “Kalkınma Yolu Projesi”ne de değinerek, projenin sadece bir ulaştırma hattı değil, aynı zamanda bölgesel ekonomik entegrasyonu destekleyen stratejik bir altyapı vizyonu olduğuna dikkat çekti. Projenin, enerji ve diğer alanlarda da iş birliği potansiyelini artıracağını belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.