Nevzat Ceylan
Köşe Yazarı
Nevzat Ceylan
 

Ankara’nın önemini en iyi bilen Atatürk’tü

[simple-author-box] Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 101 yıl önce Ankara’ya gelişi sadece kent için değil Türkiye ve dünya açısından da büyük önem taşımaktadır. 1919 yılı, Birinci Dünya Savaşı’nın kağıt üzerinde sona erişinin ardından emperyalistlerin Türkiye coğrafyasını işgal ve paylaşım saldırılarının yoğunlaştığı bir yıldı. İstanbul işgal altındaydı. Türk Milleti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurtuluş mücadelesine başlamıştı. Milli Mücadelenin ve Kurtuluş Savaşının idare edildiği yer durumuna gelen Ankara, bir yıl sonra kurulacak Büyük Millet Meclisi ve dört yıl sonra doğacak Türkiye Cumhuriyeti’nin merkezi halini almıştı… Bağırlarına bastılar Böyle bir ortamda, 1919 yılının 27 Aralık günü Ankara’ya geldiğinde hemşehrilerimiz Atatürk’ü bağrına bastı. Gazi Mustafa Kemal, destansı Kurtuluş Savaşı’nı bu kadim şehirden idare etti. Temelleri 1920’de atılan Türkiye Cumhuriyeti, Kurtuluş Savaşı zaferinin ardından ilan edildi. Cumhuriyetimizin Başkenti de Ankara oldu. Ankara’nın önemi Ankara, tarihi derinliği olan bir şehirdir. Mazisi ticari başarılarla dolu olmasına rağmen, zamanla gerilemişti. Atatürk’ün gelişi Ankara’yı yeniden ayağa kaldırdı. Ankara’yı başkent ilan ederken “Ben Ankara’yı coğrafyadan değil, bir cumhuriyet merkezi olarak tarihten öğrendim. Ankara’ya, tarihte bir cumhuriyet kurmuş ve onu uzun yıllar yaşatmış bir kent olduğu için geldim.” demesi, Başkentin tarih içinde ne büyük bir yeri olduğunun göstergesidir. Beşinci Başkentlik Ankara, Türklerin eline Malazgirt Zaferinden iki yıl sonra geçmeden önce üç kez Başkentlik yapmıştır. Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılmasından sonra Anadolu’da beylikler kurulmuş, sadece Ankara’da beylik kurulmamıştır. O dönemde yaklaşık yetmiş yıl Ankara’yı seçimle gelmiş, Ahiler, bir nevi Cumhuriyet kurarak yönetmiş ve böylece Ankara Ahi Cumhuriyetine Başkentlik etmiştir. Beşinci Başkentliğini Türkiye Cumhuriyetine yapmaktadır: Geleceğin teminatı Gelişen, kalkınan, büyüyen Türkiye’nin Başkenti olan Ankara, ülkemizin aydınlık geleceğinin teminatıdır. Bu yüce misyonu ile ataları emperyalistlere dünyayı dar eden Ankaralıların torunları da başta emperyalistlerin uşağı FETÖ olmak üzere terör örgütlerine geçit vermemiştir. Bu önemli günde, teşrifiyle Ankara’yı onurlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Cumhuriyetimizin kuruluşunda yer alan arkadaşlarını rahmetle anıyorum. Nevzat Ceylan (Ankara Milletvekili)
Ekleme Tarihi: 23 Aralık 2020 - Çarşamba

Ankara’nın önemini en iyi bilen Atatürk’tü

[simple-author-box]

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 101 yıl önce Ankara’ya gelişi sadece kent için değil Türkiye ve dünya açısından da büyük önem taşımaktadır.

1919 yılı, Birinci Dünya Savaşı’nın kağıt üzerinde sona erişinin ardından emperyalistlerin Türkiye coğrafyasını işgal ve paylaşım saldırılarının yoğunlaştığı bir yıldı. İstanbul işgal altındaydı. Türk Milleti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurtuluş mücadelesine başlamıştı. Milli Mücadelenin ve Kurtuluş Savaşının idare edildiği yer durumuna gelen Ankara, bir yıl sonra kurulacak Büyük Millet Meclisi ve dört yıl sonra doğacak Türkiye Cumhuriyeti’nin merkezi halini almıştı…

Bağırlarına bastılar

Böyle bir ortamda, 1919 yılının 27 Aralık günü Ankara’ya geldiğinde hemşehrilerimiz Atatürk’ü bağrına bastı. Gazi Mustafa Kemal, destansı Kurtuluş Savaşı’nı bu kadim şehirden idare etti. Temelleri 1920’de atılan Türkiye Cumhuriyeti, Kurtuluş Savaşı zaferinin ardından ilan edildi. Cumhuriyetimizin Başkenti de Ankara oldu.

Ankara’nın önemi

Ankara, tarihi derinliği olan bir şehirdir. Mazisi ticari başarılarla dolu olmasına rağmen, zamanla gerilemişti. Atatürk’ün gelişi Ankara’yı yeniden ayağa kaldırdı. Ankara’yı başkent ilan ederken “Ben Ankara’yı coğrafyadan değil, bir cumhuriyet merkezi olarak tarihten öğrendim. Ankara’ya, tarihte bir cumhuriyet kurmuş ve onu uzun yıllar yaşatmış bir kent olduğu için geldim.” demesi, Başkentin tarih içinde ne büyük bir yeri olduğunun göstergesidir.

Beşinci Başkentlik

Ankara, Türklerin eline Malazgirt Zaferinden iki yıl sonra geçmeden önce üç kez Başkentlik yapmıştır. Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılmasından sonra Anadolu’da beylikler kurulmuş, sadece Ankara’da beylik kurulmamıştır. O dönemde yaklaşık yetmiş yıl Ankara’yı seçimle gelmiş, Ahiler, bir nevi Cumhuriyet kurarak yönetmiş ve böylece Ankara Ahi Cumhuriyetine Başkentlik etmiştir. Beşinci Başkentliğini Türkiye Cumhuriyetine yapmaktadır:

Geleceğin teminatı

Gelişen, kalkınan, büyüyen Türkiye’nin Başkenti olan Ankara, ülkemizin aydınlık geleceğinin teminatıdır. Bu yüce misyonu ile ataları emperyalistlere dünyayı dar eden Ankaralıların torunları da başta emperyalistlerin uşağı FETÖ olmak üzere terör örgütlerine geçit vermemiştir.

Bu önemli günde, teşrifiyle Ankara’yı onurlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Cumhuriyetimizin kuruluşunda yer alan arkadaşlarını rahmetle anıyorum.

Nevzat Ceylan (Ankara Milletvekili)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.