Ferda Balkaya Çetin
Köşe Yazarı
Ferda Balkaya Çetin
 

Minik Dokunuşlar Büyük Mutluluklar

“ Mutluluk kişisel çıkar peşinde yakalanmaz, asıl mutluluğa topluma yararlı olarak ulaşılır. ”  Halet Çambel An içinde yakaladığımız coşku o zaman dilimi ile hemhal olur ya… Hani yağmur sonrası gökkuşağının içimize tüm renklerini bırakması gibi… Saniyeler içinde her şey ama her şey festivale dönüşebilir. Öylesine ince bir çizgidedir mutluluk. Farkındayız. Kaybolduğumuz yer, mekan ve zamandır. Alışkanlıklarımız radikal değişimlerle geriye kalanlardan süregelen mutlak dağılmalardır. Öyleyse sarsılmanın, toparlanmanın, didişmenin, yeniden başlamanın, kararlı olmanın ardından ortaya çıkan somut veriler nedir? Kendi deneyimlerimiz çok kıymetli ipuçlarıdır. Her ipucu kendimizi tanımaya bir fırsat yaratır. Bir devinim içinde çıkar karşımıza hayatın sürprizleri. Olağanüstü bir mutluluk emaresini taşıdığımızı düşünmek hayal olmamalı. Süregelen olağan mutluluklar penceresinden bakınca o heyecan sıradanlaşıyor. O zaman hiç denenmemiş bir eylem alt üst oluşlarla ortaya çıkan mutluluğun başlangıcı olabilir mi? Ya da kayboluşlarda? Öznel ya nesnel… Mutluluk değerlendirmeleri yazıldığı gibi ya da söylendiği gibi gerçekleşmiyor. İçtenlikle istemek doğrultusunda bakıyorum. Tebessüm ettirdiğimiz her insan, gözlerindeki mutluluğa neden olduğumuz her çocuk yılların akışına gerçek duyguları ile yazılır tarih tarih. Önemlidir rakamlar. Zamanı fısıldar aralıklarla. Evet, zorluklarla dolu bir yaşam. Hiçbir şey kolayca sunulmuyor insana. Öğretilmiş mutluluk değil peşinde koşacağımız, kendi keşiflerimiz olmalı ki eskisi gibi olmasın hiçbir şey. Koşula bağlamadan, zaten olması gerekiyormuş gibi. Önce izin vererek kendimize; sevmeye, mutlu olmaya. Başka insanların hayatlarına dokunabilmeyi öğrendiğimizde iç motivasyonumuzun kendiliğinden yükseldiğini hissederiz. Toplum adına yapılan yararlı uğraşlar yaşamın her anına ayrı ayrı yüklediğimiz anlamlarla şekillendirilir. Edward N. Lorenz’in“Kelebek Etkisi” kuramı, çevremizde yaratacağımız küçük farklılıkların inanılmaz büyük sonuçlar getireceğini öngörüyor. Başka hayatlara dokunma isteğini içtenlikle gerçekleştirmeli insan. Katlanarak geri dönüyor. Nasıl mı? İç huzur, heyecan, sevinç… Birilerinin hayatına anlam katmak, ışık olmak, farklılıklar ortaya koymak yeni oluşumlara neden olabilir. Her şey birbiriyle bağlantılıdır. Bir şeylerin değiştiğini görmek yeni bir umudun yeni bir mutluluğun farkındalığı oluyor. Çünkü, “Biz değişince dünya değişir.”(*)… (*)Hint atasözü
Ekleme Tarihi: 26 Eylül 2022 - Pazartesi

Minik Dokunuşlar Büyük Mutluluklar

“ Mutluluk kişisel çıkar peşinde yakalanmaz, asıl mutluluğa topluma yararlı olarak ulaşılır. ”

 Halet Çambel

An içinde yakaladığımız coşku o zaman dilimi ile hemhal olur ya… Hani yağmur sonrası gökkuşağının içimize tüm renklerini bırakması gibi… Saniyeler içinde her şey ama her şey festivale dönüşebilir. Öylesine ince bir çizgidedir mutluluk. Farkındayız. Kaybolduğumuz yer, mekan ve zamandır. Alışkanlıklarımız radikal değişimlerle geriye kalanlardan süregelen mutlak dağılmalardır. Öyleyse sarsılmanın, toparlanmanın, didişmenin, yeniden başlamanın, kararlı olmanın ardından ortaya çıkan somut veriler nedir? Kendi deneyimlerimiz çok kıymetli ipuçlarıdır. Her ipucu kendimizi tanımaya bir fırsat yaratır. Bir devinim içinde çıkar karşımıza hayatın sürprizleri. Olağanüstü bir mutluluk emaresini taşıdığımızı düşünmek hayal olmamalı. Süregelen olağan mutluluklar penceresinden bakınca o heyecan sıradanlaşıyor. O zaman hiç denenmemiş bir eylem alt üst oluşlarla ortaya çıkan mutluluğun başlangıcı olabilir mi? Ya da kayboluşlarda?

Öznel ya nesnel… Mutluluk değerlendirmeleri yazıldığı gibi ya da söylendiği gibi gerçekleşmiyor. İçtenlikle istemek doğrultusunda bakıyorum. Tebessüm ettirdiğimiz her insan, gözlerindeki mutluluğa neden olduğumuz her çocuk yılların akışına gerçek duyguları ile yazılır tarih tarih. Önemlidir rakamlar. Zamanı fısıldar aralıklarla.

Evet, zorluklarla dolu bir yaşam. Hiçbir şey kolayca sunulmuyor insana. Öğretilmiş mutluluk değil peşinde koşacağımız, kendi keşiflerimiz olmalı ki eskisi gibi olmasın hiçbir şey. Koşula bağlamadan, zaten olması gerekiyormuş gibi. Önce izin vererek kendimize; sevmeye, mutlu olmaya.

Başka insanların hayatlarına dokunabilmeyi öğrendiğimizde iç motivasyonumuzun kendiliğinden yükseldiğini hissederiz. Toplum adına yapılan yararlı uğraşlar yaşamın her anına ayrı ayrı yüklediğimiz anlamlarla şekillendirilir. Edward N. Lorenz’in“Kelebek Etkisi” kuramı, çevremizde yaratacağımız küçük farklılıkların inanılmaz büyük sonuçlar getireceğini öngörüyor. Başka hayatlara dokunma isteğini içtenlikle gerçekleştirmeli insan. Katlanarak geri dönüyor. Nasıl mı? İç huzur, heyecan, sevinç… Birilerinin hayatına anlam katmak, ışık olmak, farklılıklar ortaya koymak yeni oluşumlara neden olabilir. Her şey birbiriyle bağlantılıdır. Bir şeylerin değiştiğini görmek yeni bir umudun yeni bir mutluluğun farkındalığı oluyor.

Çünkü,

“Biz değişince dünya değişir.”(*)…

(*)Hint atasözü

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.