Dr. Osman Yıldız
Köşe Yazarı
Dr. Osman Yıldız
 

Emekçiler için ‘gerekçeli’ örgütlenme

Dr. Osman YILDIZ (HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı) Çalışma hayatımızı, emek dünyasını yakından ilgilendiren birçok konu 2022 biterken Türkiye’nin birinci gündem maddesi olarak konuşuldu, tartışıldı. Bunlardan birçoğu özellikle asgari ücret, memur maaşları ile tüm emeklilere uygulanacak zam oranları belli oldu. EYT’lilerin beklentileri, sözleşmelilerin kadro sorunu gibi konular da çözüm yoluna girdi. Tüm bu ve diğer gelişmelerle ilgili olarak Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ilgili bakanlarımıza, bürokratlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.   BU YAZININ KONUSU Bugün hem kişisel bakışım hem de HAK-İŞ’in kurumsal yaklaşımı bakımından çok önemsediğim bir hususa değinmek istiyorum. Konuyu Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) 5. Dünya Kongresinde yaptığım konuşmada da dile getirdiğim için, yazdıklarımın küresel bir geçerliliği olduğunu da söyleyebilirim. Konumuz: Gerekçeli Örgütlenme!   ANAHTAR KELİME VURGUSU ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, sözünü ettiğim kongreye ilişkin değerlendirmesinde, anahtar kelimeyi ‘örgütlenme’ olarak belirtmiş, ben de konuşmamda kendisine teşekkür etmiştim. Çünkü yeni bir sosyal sözleşmeye ulaşmanın yolu ve temel dayanağı bu olmalıdır. Evet, yeni bir sosyal sözleşme dünya için ideal bir hedeftir. Bu hedefe ulaşma konusunda sendikalara büyük görevler düşüyor. Bunun için politikalar, stratejiler ve eylemler üretmek gerekiyor.   GERÇEK VE GEREKLERİ Öncelikle şu gerçeği görelim: - Dünya neo-liberal felsefe altında piyasa ekonomisine geçiyor. Sendikalar ne yapmalı? - Özel sektörü, çok uluslu şirketleri esas alarak sosyal diyalog yoluyla örgütlenmenin yollarını ve araçlarını bulmalıyız. Bu noktada şunu hemen belirtmem gerekir ki; HAK-İŞ olarak, büyük bir örgütlenme atağı içindeyiz. Ülkemizde taşeronluktan kamu iktisadi teşebbüslerine, mevsimlik işçilerden ücret artışlarına, genel olarak ve özellikle de madenler olmak üzere İş Sağlığı ve Güvenliğinden büyük ücret vergileri sorunlarına kadar uzanan tüm meselelerin çözümü için mücadele ediyoruz.   İKİ ÖNEMLİ ENDEKS… HAK-İŞ’in bir başka önemli özelliği de hem tek başına hem de gerektiğinde diğer sendikalar ve sosyal ortaklarla birlikte ortak çalışmalar yapıyor olmasıdır. Bu çerçevede, sendikal haklar için bir “Küresel Haklar Endeksi” de önem kazanıyor. ITUC’un bu endeksin yanına “Küresel Başarılar Endeksi”ni de eklemesi gerektiğini kongrede dile getirmiştim. Böyle bir durumun sendikaların zorlu gelgitlere karşı kendilerini güvende hissetmesine ve cesaretlenmesine katkı sağlayacağına inanıyorum.
Ekleme Tarihi: 12 Ocak 2023 - Perşembe

Emekçiler için ‘gerekçeli’ örgütlenme

Dr. Osman YILDIZ

(HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı)

Çalışma hayatımızı, emek dünyasını yakından ilgilendiren birçok konu 2022 biterken Türkiye’nin birinci gündem maddesi olarak konuşuldu, tartışıldı. Bunlardan birçoğu özellikle asgari ücret, memur maaşları ile tüm emeklilere uygulanacak zam oranları belli oldu.

EYT’lilerin beklentileri, sözleşmelilerin kadro sorunu gibi konular da çözüm yoluna girdi.

Tüm bu ve diğer gelişmelerle ilgili olarak Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ilgili bakanlarımıza, bürokratlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

 

BU YAZININ KONUSU

Bugün hem kişisel bakışım hem de HAK-İŞ’in kurumsal yaklaşımı bakımından çok önemsediğim bir hususa değinmek istiyorum.

Konuyu Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) 5. Dünya Kongresinde yaptığım konuşmada da dile getirdiğim için, yazdıklarımın küresel bir geçerliliği olduğunu da söyleyebilirim.

Konumuz: Gerekçeli Örgütlenme!

 

ANAHTAR KELİME VURGUSU

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, sözünü ettiğim kongreye ilişkin değerlendirmesinde, anahtar kelimeyi ‘örgütlenme’ olarak belirtmiş, ben de konuşmamda kendisine teşekkür etmiştim. Çünkü yeni bir sosyal sözleşmeye ulaşmanın yolu ve temel dayanağı bu olmalıdır. Evet, yeni bir sosyal sözleşme dünya için ideal bir hedeftir.

Bu hedefe ulaşma konusunda sendikalara büyük görevler düşüyor. Bunun için politikalar, stratejiler ve eylemler üretmek gerekiyor.

 

GERÇEK VE GEREKLERİ

Öncelikle şu gerçeği görelim:

- Dünya neo-liberal felsefe altında piyasa ekonomisine geçiyor.

Sendikalar ne yapmalı?

- Özel sektörü, çok uluslu şirketleri esas alarak sosyal diyalog yoluyla örgütlenmenin yollarını ve araçlarını bulmalıyız.

Bu noktada şunu hemen belirtmem gerekir ki; HAK-İŞ olarak, büyük bir örgütlenme atağı içindeyiz. Ülkemizde taşeronluktan kamu iktisadi teşebbüslerine, mevsimlik işçilerden ücret artışlarına, genel olarak ve özellikle de madenler olmak üzere İş Sağlığı ve Güvenliğinden büyük ücret vergileri sorunlarına kadar uzanan tüm meselelerin çözümü için mücadele ediyoruz.

 

İKİ ÖNEMLİ ENDEKS…

HAK-İŞ’in bir başka önemli özelliği de hem tek başına hem de gerektiğinde diğer sendikalar ve sosyal ortaklarla birlikte ortak çalışmalar yapıyor olmasıdır.

Bu çerçevede, sendikal haklar için bir “Küresel Haklar Endeksi” de önem kazanıyor. ITUC’un bu endeksin yanına “Küresel Başarılar Endeksi”ni de eklemesi gerektiğini kongrede dile getirmiştim.

Böyle bir durumun sendikaların zorlu gelgitlere karşı kendilerini güvende hissetmesine ve cesaretlenmesine katkı sağlayacağına inanıyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.