Ahmet Kurt
Köşe Yazarı
Ahmet Kurt
 

İhracatın Başkenti Ankara’dan dış satım arttı

Girişimcinin, yatırımcının niyeti üretim yapmaktır. Hedefi ise ihracattır. Nasıl ki üretim olmadan sağlıklı bir ekonomi olanaksız ise ürettiğini özellikle dışarıya satamıyorsan, yani ihraç edemiyorsan ülke olarak kalkınman da bir o kadar olanaksızdır.   İLK ÇEYREKTE YÜZDE 2,5 ARTIŞ   Bu bakımdan açıklanan ihracat verileri büyük önem taşır. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı, ilk çeyrekte yüzde 2,5 artışla 61,6 milyar dolara yükselmesi ve bunun büyük sorunlar yaşadığımız bir ortamda gerçekleşmesi çok önemli. Bu rakamın, tüm zamanların en yüksek ocak-mart dönemi ihracatı olarak kayıtlara geçmesi de ayrıca sevindirici. Ekonomi, virüs belasından kurtulup döviz girdabına kapılmışken; vatandaşın cebinde, mutfağında yangın sürüyorken; seçimler, depremler, doğal afetlerle canlar yanmış, mallar kül olmuşken ortaya çıkan ihracat verileri elbette sevindirici ama bir başka sevindirici haber de Ankara’ya ilişkin olanı…   SANAYİ İHRACATINDA DURUM   Bu arada, Türkiye’nin sanayi ihracatı ocak-mayıs döneminde yüzde 4,4 azalarak 73 milyar 505 milyon dolara geriledi. Sanayi dış satımında, küresel ve ulusal ölçekli gelişmeler dolayısıyla düşüş yaşanmasına rağmen ihracat rekoru kırarak öne çıkan sektörler var. Söz konusu dönemde sanayi sektörünün Türkiye’nin toplam ihracatı içerisindeki payı yüzde 71,7 oldu. Deri ve deri mamulleri, otomotiv endüstrisi, elektrik ve elektronik, makine ve aksamları, mücevher, savunma ve havacılık sanayii ile iklimlendirme sanayii tüm zamanların en yüksek ocak-mayıs ihracatını gerçekleştirdi.   ANKARA KENDİ REKORUNU KIRDI   Ankara'dan bu dönemde yapılan ihracat ise, geçen yılın ocak-mart dönemine göre yaklaşık yüzde 7 artış gösterdi ve 2 milyar 716 milyon 902 bin doları buldu. 2022’nin aynı döneminde başkentten 2 milyar 538 milyon 669 bin dolarlık dış satım olmuştu. Ankara’dan 2022 yılında 11 milyar 584 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmişti. Bu rakam, Başkentin kendi rekorunu kırdığı, salgının izlerini silinerek yeni bir atağa geçildiğin gösteriyordu. Ankara, yüksek teknolojili ve katma değerli üretim potansiyeli ile ülke sanayisinin gelişimine, üretime, ihracata ve istihdama katkı sağlamayı sürdürecektir.
Ekleme Tarihi: 20 Haziran 2023 - Salı

İhracatın Başkenti Ankara’dan dış satım arttı

Girişimcinin, yatırımcının niyeti üretim yapmaktır. Hedefi ise ihracattır.

Nasıl ki üretim olmadan sağlıklı bir ekonomi olanaksız ise ürettiğini özellikle dışarıya satamıyorsan, yani ihraç edemiyorsan ülke olarak kalkınman da bir o kadar olanaksızdır.

 

İLK ÇEYREKTE YÜZDE 2,5 ARTIŞ

 

Bu bakımdan açıklanan ihracat verileri büyük önem taşır. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı, ilk çeyrekte yüzde 2,5 artışla 61,6 milyar dolara yükselmesi ve bunun büyük sorunlar yaşadığımız bir ortamda gerçekleşmesi çok önemli. Bu rakamın, tüm zamanların en yüksek ocak-mart dönemi ihracatı olarak kayıtlara geçmesi de ayrıca sevindirici.

Ekonomi, virüs belasından kurtulup döviz girdabına kapılmışken; vatandaşın cebinde, mutfağında yangın sürüyorken; seçimler, depremler, doğal afetlerle canlar yanmış, mallar kül olmuşken ortaya çıkan ihracat verileri elbette sevindirici ama bir başka sevindirici haber de Ankara’ya ilişkin olanı…

 

SANAYİ İHRACATINDA DURUM

 

Bu arada, Türkiye’nin sanayi ihracatı ocak-mayıs döneminde yüzde 4,4 azalarak 73 milyar 505 milyon dolara geriledi. Sanayi dış satımında, küresel ve ulusal ölçekli gelişmeler dolayısıyla düşüş yaşanmasına rağmen ihracat rekoru kırarak öne çıkan sektörler var.

Söz konusu dönemde sanayi sektörünün Türkiye’nin toplam ihracatı içerisindeki payı yüzde 71,7 oldu. Deri ve deri mamulleri, otomotiv endüstrisi, elektrik ve elektronik, makine ve aksamları, mücevher, savunma ve havacılık sanayii ile iklimlendirme sanayii tüm zamanların en yüksek ocak-mayıs ihracatını gerçekleştirdi.

 

ANKARA KENDİ REKORUNU KIRDI

 

Ankara'dan bu dönemde yapılan ihracat ise, geçen yılın ocak-mart dönemine göre yaklaşık yüzde 7 artış gösterdi ve 2 milyar 716 milyon 902 bin doları buldu. 2022’nin aynı döneminde başkentten 2 milyar 538 milyon 669 bin dolarlık dış satım olmuştu.

Ankara’dan 2022 yılında 11 milyar 584 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmişti.

Bu rakam, Başkentin kendi rekorunu kırdığı, salgının izlerini silinerek yeni bir atağa geçildiğin gösteriyordu.

Ankara, yüksek teknolojili ve katma değerli üretim potansiyeli ile ülke sanayisinin gelişimine, üretime, ihracata ve istihdama katkı sağlamayı sürdürecektir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.