Ahmet Kurt
Köşe Yazarı
Ahmet Kurt
 

Ankara Çağı ve OSB ağı

Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara, ANKHABER’in sıkça vurguladığı bir olguyu, “Ankara Çağı” gerçeğini çok yönlü olarak yaşıyor, yaşatıyor. Dijital dünyanın, teknolojik devinimlerin, her koşulda üretim seferberliğinin içinde olduğum için, bunlarla iç içe yaşayanların dışında kalanları da bilgilendirme adına bazı konulara değinmek istiyorum. Geçen haftaki yazımın sonlarında, “…Ankara’yı dolaşırken göze çarpan sanayi kuruluşları, fabrika inşaatları, kamu ve özel kuruluşların devasa binaları, hatta kafeler, alışveriş merkezileri, bankalar, finans kurumları… üretenleri olduğu kadar tüketenleri de umutlandırıyor.” demiştim. Bu çerçevede asıl üzerinde durulması gereken husus, Ankara’nın 12 organize sanayi bölgesi ile tam bir üretim üssü olduğudur. Yani “Ankara Çağı” OSB ağı ile güç kazanıyor.   TÜRKİYE VE ANKARA GERÇEĞİ   Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının geçen yıl biterkenki verilerine göre, Türkiye’nin OSB sayısı 345… Tarım ve Orman Bakanlığının kuruluş onayı verdiği 34 tarım ihtisas OSB de buna eklenirse ülkemizdeki OSB sayısı 379’u buluyor. Yukarıda da belirttiğim gibi bunlardan 12 tanesi Başkentte yer alıyor. - ANADOLU OSB / Ankara Anadolu Organize Sanayi Bölgesi - ASO 1 OSB / Ankara ASO 1 OSB - ASO 2- 3 OSB / Ankara ASO 2- 3 Organize Sanayi Bölgesi - BAŞKENT OSB / Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi - ÇUBUK OSB / Ankara Çubuk Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi - DÖKÜMCÜLER OSB / Ankara Dökümcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi - İVEDİK OSB / Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi - OSTİM OSB / Ankara Ostim Organize Sanayi Bölgesi - POLATLI OSB / Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi - POLATLI TİCARET ODASI OSB / Ankara Polatlı Ticaret Odası Organize Sanayi Bölgesi - ŞEREFLİKOÇHİSAR OSB / Ankara Şereflikoçhisar Organize Sanayi Bölgesi - UZAY VE HAVACILIK İH OSB / Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi   İHRACATTA DA İDDİALI KENT… Bu organize sanayi bölgelerinin önemini, anlamını anlatan gerçek şu: Ankara, en çok ihracat yapan beşinci kent… Bu da gösteriyor ki Ankara kendi çağını yaşıyor! Cumhuriyetimizin 100. yılında Ankara’yı sanayinin ve ticaretin başkenti yapmak artık daha kolay. Virüs salgınının etkileri ortadan kalkarken, yasaklı günlerde önemi daha da artan dijitalleşme hayatın her alanına yayıldı. Ayrıca “dijitalleşme, mobil iletişim, yapay zeka, nesnelerin interneti, siber güvenlik” gibi teknolojik unsurlar her alanda görülür oldu.   2023 VE SONRASI YAŞANACAKLAR Tüm bunlara bakarak 2023 yılıyla birlikte önümüzde yıllarda daha yoğun hissedilecek dijital teknoloji ve yeniliklere hazırlıkl olmak gerekiyor. Başkent Ankara gerek değişim gerekse dönüşümü ile bu yöndeki gelişmelere hazırlıklı bir kent. Başka yazılarda bu konulara da değiniriz…
Ekleme Tarihi: 31 Ocak 2023 - Salı

Ankara Çağı ve OSB ağı

Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara, ANKHABER’in sıkça vurguladığı bir olguyu, “Ankara Çağı” gerçeğini çok yönlü olarak yaşıyor, yaşatıyor.

Dijital dünyanın, teknolojik devinimlerin, her koşulda üretim seferberliğinin içinde olduğum için, bunlarla iç içe yaşayanların dışında kalanları da bilgilendirme adına bazı konulara değinmek istiyorum.

Geçen haftaki yazımın sonlarında, “…Ankara’yı dolaşırken göze çarpan sanayi kuruluşları, fabrika inşaatları, kamu ve özel kuruluşların devasa binaları, hatta kafeler, alışveriş merkezileri, bankalar, finans kurumları… üretenleri olduğu kadar tüketenleri de umutlandırıyor.” demiştim.

Bu çerçevede asıl üzerinde durulması gereken husus, Ankara’nın 12 organize sanayi bölgesi ile tam bir üretim üssü olduğudur. Yani “Ankara Çağı” OSB ağı ile güç kazanıyor.

 

TÜRKİYE VE ANKARA GERÇEĞİ

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının geçen yıl biterkenki verilerine göre, Türkiye’nin OSB sayısı 345…

Tarım ve Orman Bakanlığının kuruluş onayı verdiği 34 tarım ihtisas OSB de buna eklenirse ülkemizdeki OSB sayısı 379’u buluyor.

Yukarıda da belirttiğim gibi bunlardan 12 tanesi Başkentte yer alıyor.

- ANADOLU OSB / Ankara Anadolu Organize Sanayi Bölgesi

- ASO 1 OSB / Ankara ASO 1 OSB

- ASO 2- 3 OSB / Ankara ASO 2- 3 Organize Sanayi Bölgesi

- BAŞKENT OSB / Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi

- ÇUBUK OSB / Ankara Çubuk Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi

- DÖKÜMCÜLER OSB / Ankara Dökümcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi

- İVEDİK OSB / Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi

- OSTİM OSB / Ankara Ostim Organize Sanayi Bölgesi

- POLATLI OSB / Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi

- POLATLI TİCARET ODASI OSB / Ankara Polatlı Ticaret Odası Organize Sanayi Bölgesi

- ŞEREFLİKOÇHİSAR OSB / Ankara Şereflikoçhisar Organize Sanayi Bölgesi

- UZAY VE HAVACILIK İH OSB / Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi

 

İHRACATTA DA İDDİALI KENT…

Bu organize sanayi bölgelerinin önemini, anlamını anlatan gerçek şu: Ankara, en çok ihracat yapan beşinci kent…

Bu da gösteriyor ki Ankara kendi çağını yaşıyor!

Cumhuriyetimizin 100. yılında Ankara’yı sanayinin ve ticaretin başkenti yapmak artık daha kolay.

Virüs salgınının etkileri ortadan kalkarken, yasaklı günlerde önemi daha da artan dijitalleşme hayatın her alanına yayıldı.

Ayrıca “dijitalleşme, mobil iletişim, yapay zeka, nesnelerin interneti, siber güvenlik” gibi teknolojik unsurlar her alanda görülür oldu.

 

2023 VE SONRASI YAŞANACAKLAR

Tüm bunlara bakarak 2023 yılıyla birlikte önümüzde yıllarda daha yoğun hissedilecek dijital teknoloji ve yeniliklere hazırlıkl olmak gerekiyor.

Başkent Ankara gerek değişim gerekse dönüşümü ile bu yöndeki gelişmelere hazırlıklı bir kent.

Başka yazılarda bu konulara da değiniriz…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.