Mübadelenin 101. Yılında ''Mübadele İnsanları'' Fotoğraf Sergisi

Kültür-Sanat 23.01.2024 - 22:59, Güncelleme: 23.01.2024 - 23:19
 

Mübadelenin 101. Yılında ''Mübadele İnsanları'' Fotoğraf Sergisi

Sema KUMRULU / Ankara Lozan Mübadilleri Derneği tarafından ''Mübadele İnsanları'' fotoğraf sergisi, 23 Ocak 2024 tarihinde Metro Sanat Galerisi'nde açıldı.
  Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında 30 Ocak 1923 tarihinde Lozan şehrinde imzalanan ''Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi''nin 101. yılına girildiği bugünlerde, ''Mübadele İnsanları'' fotoğraf sergisiyle tarih gözler önüne seriliyor.    Lozan Antlaşması ile birlikte yapılan Mübadele Sözleşmesi sonrasında Anadolu'da yaşayan bir buçuk milyon Ortodoks Hıristiyan ile bugün Yunanistan sınırları içinde kalan yaklaşık beş yüz bin Müslüman Türk zorunlu göçe tabi tutularak karşılıklı olarak değiştirildi.    Dünyanın tek ve en büyük zorunlu göçü olan mübadelenin sonucunda, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nde yeniden yaşam kurdular.     Ankara Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Necati Eyduran sergi hakkında  ''Toplumların yaşayışlarını, örflerini, adetlerini, ekonomik durumlarını ve yaşanan anı belgeleyen her bakışta farklı şeyler anlatan tarihi kanıtlar fotoğraflarıdır. Mübadeleye tabi tutulanlar; evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını geride bırakarak yeniden yaşam kurdular. Mübadil çocukları ve torunları olarak bizler her yıl hatıralarımızı paylaşma etkinlikleri düzenliyoruz. Yaşamını yitiren aile büyüklerimizi saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz. Mübadelenin mihenk taşı olan 30 Ocak Salı günü ise Anıtkabir'de Ata'mızın huzurunda olacağız'' bilgilerini verdi.    Sergide: 1. kuşak Mübadillerin bugüne kadar ulaşılabilen fotoğrafları yer alıyor. Fotoğraflarla, o dönemde yaşayışları, örfleri. adetleri, ekonomik durumları yorum katmadan belgelerle anlatılıyor.    130 panoda 557 fotoğrafın yer aldığı, ''Mübadele İnsanları'' fotoğraf sergisi 31 Ocak 2024 tarihine kadar açık olacak.    Ankara Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Necati Eyduran ve Genel Sekreter Dr. Yalçın Göçer'e ilgilerinden ötürü teşekkür ediyorum.  
Sema KUMRULU / Ankara Lozan Mübadilleri Derneği tarafından ''Mübadele İnsanları'' fotoğraf sergisi, 23 Ocak 2024 tarihinde Metro Sanat Galerisi'nde açıldı.

  Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında 30 Ocak 1923 tarihinde Lozan şehrinde imzalanan ''Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi''nin 101. yılına girildiği bugünlerde, '' Mübadele İnsanları'' fotoğraf sergisiyle tarih gözler önüne seriliyor.

   Lozan Antlaşması ile birlikte yapılan Mübadele Sözleşmesi sonrasında Anadolu'da yaşayan bir buçuk milyon Ortodoks Hıristiyan ile bugün Yunanistan sınırları içinde kalan yaklaşık beş yüz bin Müslüman Türk zorunlu göçe tabi tutularak karşılıklı olarak değiştirildi.

   Dünyanın tek ve en büyük zorunlu göçü olan mübadelenin sonucunda, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nde yeniden yaşam kurdular.

    Ankara Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Necati Eyduran sergi hakkında  ''Toplumların yaşayışlarını, örflerini, adetlerini, ekonomik durumlarını ve yaşanan anı belgeleyen her bakışta farklı şeyler anlatan tarihi kanıtlar fotoğraflarıdır. Mübadeleye tabi tutulanlar; evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını geride bırakarak yeniden yaşam kurdular. Mübadil çocukları ve torunları olarak bizler her yıl hatıralarımızı paylaşma etkinlikleri düzenliyoruz. Yaşamını yitiren aile büyüklerimizi saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz. Mübadelenin mihenk taşı olan 30 Ocak Salı günü ise Anıtkabir'de Ata'mızın huzurunda olacağız'' bilgilerini verdi.

   Sergide: 1. kuşak Mübadillerin bugüne kadar ulaşılabilen fotoğrafları yer alıyor. Fotoğraflarla, o dönemde yaşayışları, örfleri. adetleri, ekonomik durumları yorum katmadan belgelerle anlatılıyor.

   130 panoda 557 fotoğrafın yer aldığı, '' Mübadele İnsanları'' fotoğraf sergisi 31 Ocak 2024 tarihine kadar açık olacak.

   Ankara Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Necati Eyduran ve Genel Sekreter Dr. Yalçın Göçer'e ilgilerinden ötürü teşekkür ediyorum.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.