ATO Başkanı Gürsel Baran: Türkiye ekonomisinin büyüme dayanıklılığı dikkat çekiyor

Ekonomi (BASIN BÜLTENİ) - BASIN BÜLTENİ | 30.05.2025 - 15:36, Güncelleme: 30.05.2025 - 15:36
 

ATO Başkanı Gürsel Baran: Türkiye ekonomisinin büyüme dayanıklılığı dikkat çekiyor

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, küresel durgunluk ve içerdeki dezenflasyon sürecine rağmen Türkiye’nin 2025 yılı ilk çeyreğinde yüzde 2 büyümesinin olumlu bir sinyal verdiğini söyledi. Baran, reel sektörün finansmana erişim sorunlarının çözülmesiyle Türkiye’nin gerçek potansiyeline ulaşacağını vurguladı.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, küresel ekonomide durgunluk yaşandığı, risk ve belirsizliklerin devam ettiği, Türkiye ekonomisinde ise dezenflasyon sürecinin sürdüğü bir dönemde, 2025 yılı ilk çeyreğinde kaydedilen yüzde 2’lik büyümenin olumlu değerlendirilebileceğini ifade etti. Baran, “Büyüme rakamlarında, küresel düzeyde yaşanan durgunluk, risk ve belirsizliklerin, içerde de dezenflasyon sürecinin yansımalarını görüyoruz. Dünyanın birçok ülkesi büyümeyi sürdürme sancıları yaşarken, Türkiye’nin 19 çeyrektir büyüme verisi açıklaması, ekonomimizin dayanıklılığını gösteriyor ve geleceğe dair olumlu bir sinyal oluşturuyor. Finansmana erişim başta olmak üzere, reel sektörün dinamizmini etkileyecek sorunlar ortadan kaldırıldığında, Türkiye ekonomisinin gerçek potansiyeline kavuşacağına inanıyoruz” dedi. ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin açıkladığı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, inşaat sektörü, bilgi ve iletişim, mesleki, idari ve destek hizmetler ile gayrimenkul faaliyetlerinin büyümeyi sırtladığını belirten Baran, tarım ve sanayi sektöründeki daralmaya dikkat çekti. KOBİ’ler için finansmana erişim uyarısı Baran, “KOBİ’lerimiz başta olmak üzere, işletmelerin finansmana erişimde yaşadığı sorunlar, kredi maliyetlerindeki artış, hammadde ve diğer giderlerin yükselmesi ve ihracat pazarlarındaki sıkıntılar, sanayi üretimimizin zayıflamasına yol açtı. Yönü yeniden ve vakit kaybetmeden büyümeye çevirmek için uygun teşvik politikaları geliştirmek ve üretim ile ihracat odaklı projelere finansman erişimini kolaylaştırmak kritik önem taşıyor” dedi. Baran açıklamasını, “Yapısal dönüşüm gerçekleştirilerek üretim ve ihracatı artıracak uygulamalar, mevcut üretim kapasitelerinin dış pazarlarda oluşacak imkânları kullanmaya dönük olarak artırılmasını destekleyecek teşvikler hayata geçirildiğinde, Türkiye ekonomisinin gerçek potansiyeline kavuşacağına inanıyoruz” sözleriyle tamamladı.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, küresel durgunluk ve içerdeki dezenflasyon sürecine rağmen Türkiye’nin 2025 yılı ilk çeyreğinde yüzde 2 büyümesinin olumlu bir sinyal verdiğini söyledi. Baran, reel sektörün finansmana erişim sorunlarının çözülmesiyle Türkiye’nin gerçek potansiyeline ulaşacağını vurguladı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, küresel ekonomide durgunluk yaşandığı, risk ve belirsizliklerin devam ettiği, Türkiye ekonomisinde ise dezenflasyon sürecinin sürdüğü bir dönemde, 2025 yılı ilk çeyreğinde kaydedilen yüzde 2’lik büyümenin olumlu değerlendirilebileceğini ifade etti. Baran, “Büyüme rakamlarında, küresel düzeyde yaşanan durgunluk, risk ve belirsizliklerin, içerde de dezenflasyon sürecinin yansımalarını görüyoruz. Dünyanın birçok ülkesi büyümeyi sürdürme sancıları yaşarken, Türkiye’nin 19 çeyrektir büyüme verisi açıklaması, ekonomimizin dayanıklılığını gösteriyor ve geleceğe dair olumlu bir sinyal oluşturuyor. Finansmana erişim başta olmak üzere, reel sektörün dinamizmini etkileyecek sorunlar ortadan kaldırıldığında, Türkiye ekonomisinin gerçek potansiyeline kavuşacağına inanıyoruz” dedi.

ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin açıkladığı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, inşaat sektörü, bilgi ve iletişim, mesleki, idari ve destek hizmetler ile gayrimenkul faaliyetlerinin büyümeyi sırtladığını belirten Baran, tarım ve sanayi sektöründeki daralmaya dikkat çekti.

KOBİ’ler için finansmana erişim uyarısı

Baran, “KOBİ’lerimiz başta olmak üzere, işletmelerin finansmana erişimde yaşadığı sorunlar, kredi maliyetlerindeki artış, hammadde ve diğer giderlerin yükselmesi ve ihracat pazarlarındaki sıkıntılar, sanayi üretimimizin zayıflamasına yol açtı. Yönü yeniden ve vakit kaybetmeden büyümeye çevirmek için uygun teşvik politikaları geliştirmek ve üretim ile ihracat odaklı projelere finansman erişimini kolaylaştırmak kritik önem taşıyor” dedi.

Baran açıklamasını, “Yapısal dönüşüm gerçekleştirilerek üretim ve ihracatı artıracak uygulamalar, mevcut üretim kapasitelerinin dış pazarlarda oluşacak imkânları kullanmaya dönük olarak artırılmasını destekleyecek teşvikler hayata geçirildiğinde, Türkiye ekonomisinin gerçek potansiyeline kavuşacağına inanıyoruz” sözleriyle tamamladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.