Beypazarı ve Güdül köylüleri maden ocağı projesinden endişeli

Yerel 26.05.2024 - 13:00, Güncelleme: 26.05.2024 - 14:26
 

Beypazarı ve Güdül köylüleri maden ocağı projesinden endişeli

ANKHABER / Beypazarı İlçesi Uruş Mahallesi ve komşu Güdül İlçesi mahalleleri doğanın ve tarımın geleceği için sepiyolit maden projesine “hayır!” diyor.
Beypazarı Uruş Mahallesi ve çevresinde kurulmak isstenen sepiyolit madeni ocağı ve kırma-eleme tesisi bölge halkının sert tepkisiyle karşılaştı. Söz konusu proje, 1862 hektarlık geniş bir alanı kapsıyor ve bölgenin doğasını, tarımını, hayvancılığını ve hava kalitesini ciddi şekilde tehdit ediyor. Tarımın ve hayvancılığın değeri pandemi dönemiyle birlikte daha da anlaşımışken, bu projeye karşı direnmenin önemli bir yurttaşlık görevi haline geldiğini düşünen bölge halkı, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve derneklerin de katılımıyla seslerini duyurmak ve hukuk mücadelesi vermek için bir araya geldi. DOĞA, TARIM VE HAYVANCILIK TEHLİKEDE: ETİK VE SORUMLU DAVRANMAYA DAVET 17 Mayıs 2024 tarihinde düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısında bir araya gelen bölge halkı, Madencilik şirketinin vaat ettiği katma değer ve istihdamın somut temellere dayanmadığını, projede doğayı ve insanları korumaya yönelik hiçbir ciddi adımın bulunmadığını vurguluyor. Bölge sakinleri, bu projenin tarım ve hayvancılığı bitireceğini, meraları ve su kaynaklarını yok edeceğini, toz ve kamyon gürültüsü nedeniyle yerel halkın yaşam kalitesini bozacağını ve bölgenin doğasına geri dönülmez şekilde zarar vereceğini belirtiyor. DOĞAYA VE TARIM ALANLARINA SAHİP ÇIKALIM: BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ! Beypazarı ve Güdül köylüleri, toprağına, havasına, suyuna ve geleceğine sahip çıkmak için kararlılıkla mücadele ediyor. "ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Gerekli Değildir" kararına karşı kazandıkları dava, mücadelelerinin ilk adımı oldu. Şimdi ise, seslerine kulak verilip proje durdurulmazsa, yeniden başlatılan ÇED sürecine karşı yine hukuk mücadelesi vermeye hazırlanıyorlar. Bölge sakinleri, projenin gerçek çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri yeterince değerlendirilmeden “ÇED Olumlu” kararı verilme ihtimaline karşı tüm yurttaşları farkındalığa, yetkilileri de sorumluluğa çağırıyor. 
ANKHABER / Beypazarı İlçesi Uruş Mahallesi ve komşu Güdül İlçesi mahalleleri doğanın ve tarımın geleceği için sepiyolit maden projesine “hayır!” diyor.

Beypazarı Uruş Mahallesi ve çevresinde kurulmak isstenen sepiyolit madeni ocağı ve kırma-eleme tesisi bölge halkının sert tepkisiyle karşılaştı. Söz konusu proje, 1862 hektarlık geniş bir alanı kapsıyor ve bölgenin doğasını, tarımını, hayvancılığını ve hava kalitesini ciddi şekilde tehdit ediyor.

Tarımın ve hayvancılığın değeri pandemi dönemiyle birlikte daha da anlaşımışken, bu projeye karşı direnmenin önemli bir yurttaşlık görevi haline geldiğini düşünen bölge halkı, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve derneklerin de katılımıyla seslerini duyurmak ve hukuk mücadelesi vermek için bir araya geldi.

DOĞA, TARIM VE HAYVANCILIK TEHLİKEDE: ETİK VE SORUMLU DAVRANMAYA DAVET

17 Mayıs 2024 tarihinde düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısında bir araya gelen bölge halkı, Madencilik şirketinin vaat ettiği katma değer ve istihdamın somut temellere dayanmadığını, projede doğayı ve insanları korumaya yönelik hiçbir ciddi adımın bulunmadığını vurguluyor. Bölge sakinleri, bu projenin tarım ve hayvancılığı bitireceğini, meraları ve su kaynaklarını yok edeceğini, toz ve kamyon gürültüsü nedeniyle yerel halkın yaşam kalitesini bozacağını ve bölgenin doğasına geri dönülmez şekilde zarar vereceğini belirtiyor.

DOĞAYA VE TARIM ALANLARINA SAHİP ÇIKALIM: BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ!

Beypazarı ve Güdül köylüleri, toprağına, havasına, suyuna ve geleceğine sahip çıkmak için kararlılıkla mücadele ediyor. "ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Gerekli Değildir" kararına karşı kazandıkları dava, mücadelelerinin ilk adımı oldu. Şimdi ise, seslerine kulak verilip proje durdurulmazsa, yeniden başlatılan ÇED sürecine karşı yine hukuk mücadelesi vermeye hazırlanıyorlar. Bölge sakinleri, projenin gerçek çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri yeterince değerlendirilmeden “ÇED Olumlu” kararı verilme ihtimaline karşı tüm yurttaşları farkındalığa, yetkilileri de sorumluluğa çağırıyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.