Bandırma Öğretmenevi Eski Bir Tarihe Sahip

Yerel 07.08.2022 - 00:21, Güncelleme: 07.08.2022 - 00:21
 

Bandırma Öğretmenevi Eski Bir Tarihe Sahip

Sema KUMRULU Bandırma, Balıkesir'in bir sahil ilçesi. Son yıllarda hızla gelişen Bandırma'da otellerin, pansiyonların yüksek binaların sayısı hızla artsa da önemli mimari yapılara sahip. Haydar Çavuş Camii, Son Kurşun Anıtı, Haydar Çavuş Çeşmesi, Yeni Kütüphane Binası, Eski Gar Binası, Hükümet Konağı, Ulu Camii ve Tarihi Öğretmenevi bunlardan bazıları.
Şu an Öğretmenevi olarak kullanılan bina, Bandırma Körfezine hakim bir tepede bulunuyor. Bina, 1880'li yıllarda Bandırma da yaşayan Rum bir tüccar tarafından, gayrimüslim çocukların okul ihtiyaçlarını karşılamak için Ruhban Okulu olarak yaptırılıyor. Yunan işgali yıllarında ve Kurtuluş Savaşı sürerken işgal kuvvetleri, hastane olarak kullanıyor. Kurtuluş Savaşı sonrası (1924)  1. Mektep adıyla ilkokul seviyesinde eğitim vermeye başlayan okul 1947 yılında Bandırma'nın kurtuluş günü olan 17 Eylül adını alıyor. Okulda, Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de uzun yıllar hizmet vermiş. Ardından okulun tahsisi ve restorasyon çalışmaları başlayarak Öğretmen Evi'nin 1994 yılında lokal bölümü, 1995 yılında otel bölümü 6 oda ve 14 yatakla hizmete hazır hale geliyor. 1996 yılında ise 120 kişiye hizmet veren restoranı hizmete açılıyor. İlginç olan ise; çeşitli tarihlerde okulun bina restorasyon çalışmaları yapılırken insan iskeleti ve kemikler bulunuyor. Çıkarılan insan kemiklerinin tarih belirleme çalışmaları yapılmadan, Yunan işgalinde hastane olarak kullanılan binada ölen yaralı askerlerin cesetlerinin gömüldüğü kanısına varılıyor.  Şehir merkezinde yer alan Bandırma Öğretmenevi'nde toplam 9 oda ve 18 yatak, restoran, okuma salonu, çok amaçlı salon, lokal ve büyük bir bahçe bölümü bulunmakta.  Bandırma Öğretmenevi körfeze hakim bir tepede, yıllardan beri bütün tarihi dokusu ve güzelliği ile bu şirin ilçemizi süslemekte. Bandırma'nın tarihi bana ''Ata'm iyi ki varmışsın'' dedirtti. Büyük Atatürk'ü saygı ve rahmetle anıyorum.
Sema KUMRULU Bandırma, Balıkesir'in bir sahil ilçesi. Son yıllarda hızla gelişen Bandırma'da otellerin, pansiyonların yüksek binaların sayısı hızla artsa da önemli mimari yapılara sahip. Haydar Çavuş Camii, Son Kurşun Anıtı, Haydar Çavuş Çeşmesi, Yeni Kütüphane Binası, Eski Gar Binası, Hükümet Konağı, Ulu Camii ve Tarihi Öğretmenevi bunlardan bazıları.

Şu an Öğretmenevi olarak kullanılan bina, Bandırma Körfezine hakim bir tepede bulunuyor. Bina, 1880'li yıllarda Bandırma da yaşayan Rum bir tüccar tarafından, gayrimüslim çocukların okul ihtiyaçlarını karşılamak için Ruhban Okulu olarak yaptırılıyor. Yunan işgali yıllarında ve Kurtuluş Savaşı sürerken işgal kuvvetleri, hastane olarak kullanıyor. Kurtuluş Savaşı sonrası (1924)  1. Mektep adıyla ilkokul seviyesinde eğitim vermeye başlayan okul 1947 yılında Bandırma'nın kurtuluş günü olan 17 Eylül adını alıyor. Okulda, Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de uzun yıllar hizmet vermiş. Ardından okulun tahsisi ve restorasyon çalışmaları başlayarak Öğretmen Evi'nin 1994 yılında lokal bölümü, 1995 yılında otel bölümü 6 oda ve 14 yatakla hizmete hazır hale geliyor. 1996 yılında ise 120 kişiye hizmet veren restoranı hizmete açılıyor.

İlginç olan ise; çeşitli tarihlerde okulun bina restorasyon çalışmaları yapılırken insan iskeleti ve kemikler bulunuyor. Çıkarılan insan kemiklerinin tarih belirleme çalışmaları yapılmadan, Yunan işgalinde hastane olarak kullanılan binada ölen yaralı askerlerin cesetlerinin gömüldüğü kanısına varılıyor. 

Şehir merkezinde yer alan Bandırma Öğretmenevi'nde toplam 9 oda ve 18 yatak, restoran, okuma salonu, çok amaçlı salon, lokal ve büyük bir bahçe bölümü bulunmakta. 

Bandırma Öğretmenevi körfeze hakim bir tepede, yıllardan beri bütün tarihi dokusu ve güzelliği ile bu şirin ilçemizi süslemekte.

Bandırma'nın tarihi bana ''Ata'm iyi ki varmışsın'' dedirtti. Büyük Atatürk'ü saygı ve rahmetle anıyorum.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.