Ankara’da tarım ve hayvancılık

Güncel 24.10.2023 - 14:03, Güncelleme: 24.10.2023 - 14:03
 

Ankara’da tarım ve hayvancılık

Dünya, iklim değişikliğinin körüklediği kuraklık ve açlık tehlikesiyle boğuşurken, bir dünya savaşına dönme ihtimali olan bölgesel savaşlar da tarımı, hayvancılığı ve bu alandaki üretimi olumsuz yönde etkiliyor.
Ülkemizin tarım ve hayvancılık alanında kendine yeter hale gelmesi için çalışmalar yoğunlaşırken Başkentliğinin 100. Yılını kutlayan Ankara bu konularda öne çıkıyor. Ankara bölgesi birçok tarım ürününün üretiminde ilk sıradadır. EKİLEBİLİR ARAZI MİKTARI Ankara, ülkemizin toplam işlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitkiler üretiminde yüzde 5’lik bir paya sahip. Başkentte ekili alan miktarı yaklaşık 11,9 milyon dekar. Ekilebilir arazi bakımından Şanlıurfa ve Konya’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Ankara’da toplam ekilebilir alanların yaklaşık yüzde 68’ini tarla arazisi oluşturmaktadır. Hayvansal üretim bakımından ise Ankara özellikle kümes hayvanları başta olmak üzere koyun yetiştiriciliği ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemini yıllar itibariyle korumaktadır. Ankara’da temel hayvansal üretim son yıllarda artmış olup özellikle küçükbaş hayvan ve et tavuğu (broiler) sayısı yeni yatırımlarla birlikte önemli oranda artış göstermiştir. EKONOMİK FALİYET ÇEŞİDİ Coğrafi konumu sebebiyle batı ile doğu ve kuzey ile güney ticaretinde önemli bir lojistik merkezi görevini görmektedir. Tarım sektöründe çalışanların tarım dışı sektörlere yönlendirilmesi sağlanarak kırsalda ekonomik faaliyetler çeşitlendirilmektedir. Kırsal ekonomik faaliyetlerin turizm gibi yapılarla çeşitlendirilmesi bölge içi dengesizliklerin azaltılmasına önemli katkılar sağlamaktadır. ORTAK BİR VİZYON İLE… Bölgede tarım ile turizm sektörü arasında gerek merkezi kurumlar gerekse yerel yönetimler arasında ortak bir vizyon doğrultusunda etkileşimin artırılması önemli bir ekonomik, sosyal ve çevresel etki yaratmaktadır. Arıcılık ve Ankara’nın 5 beyazı konusunda çalışmalar sürerken, Ankara keçisinin ıslah çalışmaları devam etmektedir.  Termal suyoluyla kurutulmuş meyve üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi önemli bir ihracat kalemini oluşturmaktadır.
Dünya, iklim değişikliğinin körüklediği kuraklık ve açlık tehlikesiyle boğuşurken, bir dünya savaşına dönme ihtimali olan bölgesel savaşlar da tarımı, hayvancılığı ve bu alandaki üretimi olumsuz yönde etkiliyor.

Ülkemizin tarım ve hayvancılık alanında kendine yeter hale gelmesi için çalışmalar yoğunlaşırken Başkentliğinin 100. Yılını kutlayan Ankara bu konularda öne çıkıyor. Ankara bölgesi birçok tarım ürününün üretiminde ilk sıradadır.

EKİLEBİLİR ARAZI MİKTARI

Ankara, ülkemizin toplam işlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitkiler üretiminde yüzde 5’lik bir paya sahip. Başkentte ekili alan miktarı yaklaşık 11,9 milyon dekar. Ekilebilir arazi bakımından Şanlıurfa ve Konya’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor.

Ankara’da toplam ekilebilir alanların yaklaşık yüzde 68’ini tarla arazisi oluşturmaktadır. Hayvansal üretim bakımından ise Ankara özellikle kümes hayvanları başta olmak üzere koyun yetiştiriciliği ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemini yıllar itibariyle korumaktadır. Ankara’da temel hayvansal üretim son yıllarda artmış olup özellikle küçükbaş hayvan ve et tavuğu (broiler) sayısı yeni yatırımlarla birlikte önemli oranda artış göstermiştir.

EKONOMİK FALİYET ÇEŞİDİ

Coğrafi konumu sebebiyle batı ile doğu ve kuzey ile güney ticaretinde önemli bir lojistik merkezi görevini görmektedir.

Tarım sektöründe çalışanların tarım dışı sektörlere yönlendirilmesi sağlanarak kırsalda ekonomik faaliyetler çeşitlendirilmektedir.

Kırsal ekonomik faaliyetlerin turizm gibi yapılarla çeşitlendirilmesi bölge içi dengesizliklerin azaltılmasına önemli katkılar sağlamaktadır.

ORTAK BİR VİZYON İLE…

Bölgede tarım ile turizm sektörü arasında gerek merkezi kurumlar gerekse yerel yönetimler arasında ortak bir vizyon doğrultusunda etkileşimin artırılması önemli bir ekonomik, sosyal ve çevresel etki yaratmaktadır.

Arıcılık ve Ankara’nın 5 beyazı konusunda çalışmalar sürerken, Ankara keçisinin ıslah çalışmaları devam etmektedir.

 Termal suyoluyla kurutulmuş meyve üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi önemli bir ihracat kalemini oluşturmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.