Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Ankaralı antikacı Ali Ayanoğlu: Yozgat Tülücesi tarih oldu

Anadolu’da Türkmen oymaklarının yaşadığı her yerde olduğu gibi Türk kadını Yozgat yöresinde de dokuma sanatlarının nadide örneklerini üretmiştir. ARTIK ANTİKA OLDU Yozgat’ın özellikle kilimleri, yastıkları ve ‘tülüce’ denilen post benzeri uzun tüylü dokumaları bir zamanlar en gözde el işi ürünlerdi. Yozgat Akdağ, Kayseri Pınarbaşı, Tokat Çamlıbel ve Kızık, Kars, Ağrı, Taşeli yöresi Türkmenleri tarafından üretilen bu kumaşlar artık tarih oldu! Balkanlarda ve iç Anadolu’da filikli, tülü-tülüce gibi isimler verilen bu dokumalar artık antika sınıfına girdi… Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, gazeteciler Ahmet Tezcan ve Ahmet Tek ile ziyaret ettiğimiz halı / kilim antikacısı Ali Ayanoğlu, mesleğiyle ilgili bilgiler verirken yaşadığı birçok acı hatırayı da anlattı. Dünyanın her yerine antika halı, kilim ve benzeri ürünler satan Ali Ayanoğlu, kamu kurumları ve şahısların bu konulardaki tutumlarının ne büyük kayıplara yol açtığını aktardı. YOZGAT TÜLÜCESİ Sohbetimiz sırasında halı / kilim konusunda Yozgat’ın durumunu sorduğumda, özellikle kilim, yastık ve tülüce dokumalarından söz etti. ‘Antika’ olarak kendisine gelen bu tür ürünleri yurt içi ve yurt dışına pazarladığını belirten Ali Ayanoğlu, dükkanın önünde sergilediği Yozgat yöresine ait tülüce dokumasını gösterince, önünde birlikte poz verdik! TEZGAHLAR YAKILDI Tülücenin yatak örtüsü, duvar süsü, beşik örtüsü, makat/sedir örtüsü, karyola örtüsü, namazlık olarak kullanıldığını belirten Ayanoğlu, artık bu tür dokumaların üretildiği tezgahların kalmadığını söyledi. Ne acıdır ki hemen hemen tüm tezgahlar odun olarak yakılmış!
Ekleme Tarihi: 05 Aralık 2022 - Pazartesi

Ankaralı antikacı Ali Ayanoğlu: Yozgat Tülücesi tarih oldu

Anadolu’da Türkmen oymaklarının yaşadığı her yerde olduğu gibi Türk kadını Yozgat yöresinde de dokuma sanatlarının nadide örneklerini üretmiştir.

ARTIK ANTİKA OLDU

Yozgat’ın özellikle kilimleri, yastıkları ve ‘tülüce’ denilen post benzeri uzun tüylü dokumaları bir zamanlar en gözde el işi ürünlerdi.

Yozgat Akdağ, Kayseri Pınarbaşı, Tokat Çamlıbel ve Kızık, Kars, Ağrı, Taşeli yöresi Türkmenleri tarafından üretilen bu kumaşlar artık tarih oldu!

Balkanlarda ve iç Anadolu’da filikli, tülü-tülüce gibi isimler verilen bu dokumalar artık antika sınıfına girdi…

Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, gazeteciler Ahmet Tezcan ve Ahmet Tek ile ziyaret ettiğimiz halı / kilim antikacısı Ali Ayanoğlu, mesleğiyle ilgili bilgiler verirken yaşadığı birçok acı hatırayı da anlattı.

Dünyanın her yerine antika halı, kilim ve benzeri ürünler satan Ali Ayanoğlu, kamu kurumları ve şahısların bu konulardaki tutumlarının ne büyük kayıplara yol açtığını aktardı.

YOZGAT TÜLÜCESİ

Sohbetimiz sırasında halı / kilim konusunda Yozgat’ın durumunu sorduğumda, özellikle kilim, yastık ve tülüce dokumalarından söz etti.

‘Antika’ olarak kendisine gelen bu tür ürünleri yurt içi ve yurt dışına pazarladığını belirten Ali Ayanoğlu, dükkanın önünde sergilediği Yozgat yöresine ait tülüce dokumasını gösterince, önünde birlikte poz verdik!

TEZGAHLAR YAKILDI

Tülücenin yatak örtüsü, duvar süsü, beşik örtüsü, makat/sedir örtüsü, karyola örtüsü, namazlık olarak kullanıldığını belirten Ayanoğlu, artık bu tür dokumaların üretildiği tezgahların kalmadığını söyledi.

Ne acıdır ki hemen hemen tüm tezgahlar odun olarak yakılmış!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.