Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Yürekteki sızı: Çingene Kızı ve…

Türkiye her türlü kaçakçılığa rağmen bir müze zenginidir. Özellikle Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Anadolu’nun birçok yerinde dünyada benzeri olmayan eserlerin sergilendiği müzelerimiz vardır. Bunlardan biri de Gaziantep’teki Mozaik Müzesi’dir.   Kendine has bir şehir   Gaziantep, gastronomiden kültür / sanat varlıklarına, tarihi ve turistik değerlerinden milli mücadeledeki destansı kahramanlıklarına kadar kendine has, has bir şehirdir… Orada; Antebin hamamları sallanır külhanları Hoşgör mahallesinin dip dibedir damları Bir türkü olarak hoştur… Hatta Adana’ya doğru ilerlerseniz; Torosların koludur bizim gavur dağları Acı mırra içerler ağaları beyleri Ancak… Mozaik Müzesi’ne girip de Çingene Kızıyla göz göze gelenler susar ve seyre dalar… Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları”na katılmam Çingene Kızı’yla göz göze gelmemi sağladı…   Kim ne derse desin   Dernek Başkanı İbrahim Gökdemir, Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanlarından Sanem Arıkan ve Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Bülent Öztürk konuşmalarıyla amaca matuf bilgilendirmelerde bulundu ama hiçbir söz Çingene Kızı’nın gözleri kadar derin değildi! Müze içindeki mozaiklere resmedilmiş dönem tanrıları, sergilendikleri aydınlık mekanda bize hoş geldin derken bir yandan da bir karanlık odayı işaret ediyordu! Gazeteci grubu olarak müdür beyin peşine verip daldık o karanlık odaya… Karanlığın içine çakılmış bir tabloya sığınmış bal gözlü Çingene Kızı, herkesi mest etti…   Türkü çığırsaydık   Bir yöre türküsü tutturmak gerekse, heyet koroya dönüşür ve derdi ki; Gözünü sevdiğim Antep elleri Bizim baharımız yazınan gelir Yiğidin sevdiği güzel olursa Salınır üstüne nazınan gelir Çingene Kızı’nın geleceği yoktu elbette ama dünyanın gözü onun üzerindeydi. Dünyanın tüm değerlerine çökmeyi görev edinmiş Amerika’nın gözünden kaçamayacak kadar cezbediciydi…   Kazılar, kaçakçılar   1998-1999’da Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda yer alan Zeugma Antik Kentinde, Belkıs Harabelerinin kurtarılması sırasında, bir villanın tabanının parçası olarak, üzerindeki sütunun kaldırılması sonucu çıkmış gün yüzüne… İyi ki o sütun üzerine düşmüş! Bu keşiften 50 yıl kadar yıllar önce ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin bazı parçaları, kaçakçılar tarafından yağmalanarak Amerika’ya kaçırılmış. Büyük uğraşlardan sonra yurduna dönen parçalar yaklaşık iki bin yıllık ve 12 parçadan oluşuyor. Amerikalılar para teklif etse de Türkiye kabul etmemiş ve 5 yıl süren müzakereler sonrası Zeugma Mozaik Müzesi’ne getirilmiş…   Sonsuza kadar…   Müzenin en çok ziyaret edileni Çingene Kızı’nın bakışlarında Amerika’ya kızgınlığı, Gaziantep’e muhabbeti görmek mümkündür! Hakkında çok şey biliyorum ama anlatmayacağım! Bırakalım dünyanın en güzel ve en meşhur Çingene Kızı olarak yürekte bir sızı gibi yaşasın sonsuza kadar! Deprem bile kıyıp da müzedeki bir mozaiği bile devirip, düşürmemiş!
Ekleme Tarihi: 05 Nisan 2023 - Çarşamba

Yürekteki sızı: Çingene Kızı ve…

Türkiye her türlü kaçakçılığa rağmen bir müze zenginidir. Özellikle Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Anadolu’nun birçok yerinde dünyada benzeri olmayan eserlerin sergilendiği müzelerimiz vardır. Bunlardan biri de Gaziantep’teki Mozaik Müzesi’dir.

 

Kendine has bir şehir

 

Gaziantep, gastronomiden kültür / sanat varlıklarına, tarihi ve turistik değerlerinden milli mücadeledeki destansı kahramanlıklarına kadar kendine has, has bir şehirdir…

Orada;

Antebin hamamları sallanır külhanları

Hoşgör mahallesinin dip dibedir damları

Bir türkü olarak hoştur…

Hatta Adana’ya doğru ilerlerseniz;

Torosların koludur bizim gavur dağları

Acı mırra içerler ağaları beyleri

Ancak…

Mozaik Müzesi’ne girip de Çingene Kızıyla göz göze gelenler susar ve seyre dalar…

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları”na katılmam Çingene Kızı’yla göz göze gelmemi sağladı…

 

Kim ne derse desin

 

Dernek Başkanı İbrahim Gökdemir, Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanlarından Sanem Arıkan ve Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Bülent Öztürk konuşmalarıyla amaca matuf bilgilendirmelerde bulundu ama hiçbir söz Çingene Kızı’nın gözleri kadar derin değildi!

Müze içindeki mozaiklere resmedilmiş dönem tanrıları, sergilendikleri aydınlık mekanda bize hoş geldin derken bir yandan da bir karanlık odayı işaret ediyordu!

Gazeteci grubu olarak müdür beyin peşine verip daldık o karanlık odaya…

Karanlığın içine çakılmış bir tabloya sığınmış bal gözlü Çingene Kızı, herkesi mest etti…

 

Türkü çığırsaydık

 

Bir yöre türküsü tutturmak gerekse, heyet koroya dönüşür ve derdi ki;

Gözünü sevdiğim Antep elleri

Bizim baharımız yazınan gelir

Yiğidin sevdiği güzel olursa

Salınır üstüne nazınan gelir

Çingene Kızı’nın geleceği yoktu elbette ama dünyanın gözü onun üzerindeydi. Dünyanın tüm değerlerine çökmeyi görev edinmiş Amerika’nın gözünden kaçamayacak kadar cezbediciydi…

 

Kazılar, kaçakçılar

 

1998-1999’da Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda yer alan Zeugma Antik Kentinde, Belkıs Harabelerinin kurtarılması sırasında, bir villanın tabanının parçası olarak, üzerindeki sütunun kaldırılması sonucu çıkmış gün yüzüne…

İyi ki o sütun üzerine düşmüş! Bu keşiften 50 yıl kadar yıllar önce ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin bazı parçaları, kaçakçılar tarafından yağmalanarak Amerika’ya kaçırılmış. Büyük uğraşlardan sonra yurduna dönen parçalar yaklaşık iki bin yıllık ve 12 parçadan oluşuyor.

Amerikalılar para teklif etse de Türkiye kabul etmemiş ve 5 yıl süren müzakereler sonrası Zeugma Mozaik Müzesi’ne getirilmiş…

 

Sonsuza kadar…

 

Müzenin en çok ziyaret edileni Çingene Kızı’nın bakışlarında Amerika’ya kızgınlığı, Gaziantep’e muhabbeti görmek mümkündür!

Hakkında çok şey biliyorum ama anlatmayacağım! Bırakalım dünyanın en güzel ve en meşhur Çingene Kızı olarak yürekte bir sızı gibi yaşasın sonsuza kadar!

Deprem bile kıyıp da müzedeki bir mozaiği bile devirip, düşürmemiş!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.