Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Virüs, haris, varis, turis!

[simple-author-box] İnsanlığa çok çektiren bu kelimeler üzerine birkaç söz edeyim dedim! ‘Virüs’ üzerine çok söze gerek var mı? Anlatılmaz Yaşanır! Yaşıyoruz. Önerim: Temizlik, maske, mesafe… ‘Haris’, mesleki faaliyetim sırasında çok tanımış olmakla beraber sosyal hayatımda da bu türden, yani, ‘açgözlü’ insanla tanıdım ve tahammül ettim! Allah’tan yollarımız çabuk ayrıldı… ‘Varis’, adı gibi sıkıntılı bir mevzu! TDK, “Toplardamar genişlemesi” diyor ve ekliyor: Ordubozan! Yani yaşattığı acı ile koca orduya mensup askerlerin dizinde derman bırakmayabilecek kadar etkili bir hastalık. Düşman başına… ‘Turis’, ‘t’ harfini çıkararak avamlaştırmaya çalıştığım ama farkında olmadan belki de ‘Avam Kamarası’na yükselttiğim bir Türkiye ve dünya gerçeği. Türkiye bu ‘madeni’ çok geç keşfetti ama çok hızlı yol alarak kendisine çekmeyi bildi ve dünyada söz sahibi oldu. ‘Turis’ler de insanlarımıza çok çektirdi. Hatırlayın, Körfez Krizi döneminde Türkiye’ye uğramadılar. Sektör uzun süre bu dönemin sıkıntısını yaşadı. Şimdi de koronavirüs pandemisi yüzünden hepsi evine kapandı. Bakalım aşı çare olacak mı? Bu yazıyı neden yazdın diyenlere: Bir daha okuyun, herkesi ilgilendirecek bir yan var! *** Konuşlanma iyi de Ulus’ta hızlı hızlı yürürken kafamı sola çevirdim, Merkez Bankası… Başımı öne eğip yürürken, sağdaki karaltı dağıttı dikkatimi. Baktım bir dilenci. Gazetecilik refleksim harekete geçti. Soluma tekrar bakınca, “Merkez Bankası A.Ş.” ve sair yazıları gördüm. Hemen dilencinin arkasına geçip birkaç defa bastım cep telefonumun fotoğraf makinesi deklanşörüne. Sonra biraz uzaklaşıp 15 dakika kadar izledim. Bir kuruş veren olmadı! Başkentin göbeğindeki bu manzara hoş değil elbette ama Merkez Bankası’nın önünde dilenirken, içeriden çıkanların torba torba götürdüğü paralardan payına kuruş düşmemesi, önünden geçip gidenlerin yokmuş gibi davranması, onu, dünyanın en talihsiz dilencisi yapmış olmalı! *** Oldum MU Poşet idim File oldum Çabuk idim Hele oldum Düzgün idim Hile oldum Kendi kendim kandırdım *** SÖZ “Kriz kelimesi Çince yazıldığında iki harften oluşmakta, bu harflerin biri tehlikeyi, diğeri ise fırsatı temsil etmektedir.” (John F. KENNEDY)
Ekleme Tarihi: 17 Şubat 2021 - Çarşamba

Virüs, haris, varis, turis!

[simple-author-box]

İnsanlığa çok çektiren bu kelimeler üzerine birkaç söz edeyim dedim!

‘Virüs’ üzerine çok söze gerek var mı? Anlatılmaz Yaşanır! Yaşıyoruz. Önerim: Temizlik, maske, mesafe…

‘Haris’, mesleki faaliyetim sırasında çok tanımış olmakla beraber sosyal hayatımda da bu türden, yani, ‘açgözlü’ insanla tanıdım ve tahammül ettim! Allah’tan yollarımız çabuk ayrıldı…

‘Varis’, adı gibi sıkıntılı bir mevzu!

TDK, “Toplardamar genişlemesi” diyor ve ekliyor: Ordubozan!

Yani yaşattığı acı ile koca orduya mensup askerlerin dizinde derman bırakmayabilecek kadar etkili bir hastalık. Düşman başına…

‘Turis’, ‘t’ harfini çıkararak avamlaştırmaya çalıştığım ama farkında olmadan belki de ‘Avam Kamarası’na yükselttiğim bir Türkiye ve dünya gerçeği.

Türkiye bu ‘madeni’ çok geç keşfetti ama çok hızlı yol alarak kendisine çekmeyi bildi ve dünyada söz sahibi oldu. ‘Turis’ler de insanlarımıza çok çektirdi. Hatırlayın, Körfez Krizi döneminde Türkiye’ye uğramadılar. Sektör uzun süre bu dönemin sıkıntısını yaşadı. Şimdi de koronavirüs pandemisi yüzünden hepsi evine kapandı. Bakalım aşı çare olacak mı?

Bu yazıyı neden yazdın diyenlere: Bir daha okuyun, herkesi ilgilendirecek bir yan var!

***

Konuşlanma iyi de

Ulus’ta hızlı hızlı yürürken kafamı sola çevirdim, Merkez Bankası…

Başımı öne eğip yürürken, sağdaki karaltı dağıttı dikkatimi. Baktım bir dilenci.

Gazetecilik refleksim harekete geçti. Soluma tekrar bakınca, “Merkez Bankası A.Ş.” ve sair yazıları gördüm.

Hemen dilencinin arkasına geçip birkaç defa bastım cep telefonumun fotoğraf makinesi deklanşörüne.

Sonra biraz uzaklaşıp 15 dakika kadar izledim. Bir kuruş veren olmadı!

Başkentin göbeğindeki bu manzara hoş değil elbette ama Merkez Bankası’nın önünde dilenirken, içeriden çıkanların torba torba götürdüğü paralardan payına kuruş düşmemesi, önünden geçip gidenlerin yokmuş gibi davranması, onu, dünyanın en talihsiz dilencisi yapmış olmalı!

***

Oldum MU

Poşet idim File oldum

Çabuk idim Hele oldum

Düzgün idim Hile oldum

Kendi kendim kandırdım

***

SÖZ

“Kriz kelimesi Çince yazıldığında iki harften oluşmakta, bu harflerin biri tehlikeyi, diğeri ise fırsatı temsil etmektedir.” (John F. KENNEDY)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.