Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Soğan çıktı meydane, fiyatı kendisinden merdane!

Soğan en sağlıklı sebzelerden biri ama başka ülkelerde bizdeki kadar tartışma konusu mudur bilmiyorum! Son yıllarda enflasyonun baş sorumlularından biri ilan edilerek lanetlendi adeta! O da, sen misin bana yamuk yapan der gibi kendini ağırdan satmaya devam etti! Buna rağmen hiç kimse onu yemekten vazgeçmedi, geçemedi, geçemiyor. Çünkü soğansız olmuyor! Hatırlayın önceki seçimde patates ile kol kola girip ‘ana muhalefet’ rolüne soyunmuştu… Geçenlerde ana muhalefet partisinin genel başkanını elinde soğanla görünce, ister istemez ne diyor diye göz attım. Dediği mealen şu: Bizi seçmezseniz soğan 100 TL olur! Arka fondaki mutfak neyse de mütebessim hali, seçimde masadaşlarından çok soğana güvendiği gibi bir intiba uyandırıyor insanda! Enflasyon ne kadar artarsa buna paralel oy da artıyor demek ki! Oysa…   İLGİNÇ BİR TESADÜF Seçimin yapılacağı tarih olan 14 Mayıs’tan tam 6 yıl önce, yani 14 Mayıs 2017’de çiftçiler Ankara’da bir miting düzenleyerek, “Enflasyonun sebebi biz değiliz” çığlığı atmıştı! Bunu hatırlatmak için 31 Temmuz 2017’de bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Gıdanın enflasyondaki payı yüzde 3 civarında. Gıda dışında yüzde 8’e yakın bir enflasyon var. Enflasyonu oluşturan diğer unsurlara neden bakılmıyor? Başka tarafın üzerine niçin gidilmiyor” diyerek duruma isyan etmişti… Talebi de çok netti: Çiftçimizin sorunları çözülsün; ülkeyi doyuran insanların kıymeti bilinsin… Tarih tekerrürden ibaretse, ana muhalefetin başının bir soğan başını gözümüze sokması doğaldır! Doğal olmayan, ha bire midemizle ve cüzdanımızla bir sınava tabi tutuluyor olmamızdır… 2020 yılında, yine bir ramazan günü (23 Mayıs 2020) kamuoyuna seslenen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan’ın son günlerinde, üretici ve market fiyat farkının 5,3 kata kadar ulaştığını kaydederek, üreticilerin değil aracıların kazandığını söylemişti. “Soğan tarlada kaldı” feryadı ise neredeyse karaborsaya düştüğü yıllar düşünüldüğünde tam bir paradoks idi… MANİLER, TÜRKÜLER VE… Karnı tok, sırtı pek yani keyfi yerinde onların; Pilav pişirdim yavan Üstüne doğradım soğan diye mani söylemesi birilerinin umurunda olmayabilir… o birileri elini kulağına atıp; Tarlaya ektim soğan Bitmedi yedi doğan Türküsünü çığırmaktadır çünkü! Haaa; Ağacın dibinde yatarım Tabancamı atarım Beni beğenmeyeni Yarım soğana satarım Kabadayılığında onlara, ‘var get yoluna’ demek en kestirme çözümdür! Başlıktaki, “Soğan çıktı meydane, fiyatı kendisinden merdane!” kelimelerin sonuncusunu, TDK’nın çoklu tarifinden, “Kalın oklava” tanımını tercih ederek kullandım! Bu arada, soğan fiyatının mayıs ayında 10 TL olacağı söyleniyor. Yani, oy için soğana bel bağlayanlar kasaptaki ete soğan doğruyor olmasın! Son söz, yolları, köprüleri ve ulaşım yatırımlarını eleştirenler ile soğan fiyatını seçim malzemesi yapanlara cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olsun: Türkiye’de bir soğan, patates sorunu yok… Yollar, köprüler olmazsa soğan, patates nasıl gelecek.
Ekleme Tarihi: 25 Nisan 2023 - Salı

Soğan çıktı meydane, fiyatı kendisinden merdane!

Soğan en sağlıklı sebzelerden biri ama başka ülkelerde bizdeki kadar tartışma konusu mudur bilmiyorum!

Son yıllarda enflasyonun baş sorumlularından biri ilan edilerek lanetlendi adeta! O da, sen misin bana yamuk yapan der gibi kendini ağırdan satmaya devam etti! Buna rağmen hiç kimse onu yemekten vazgeçmedi, geçemedi, geçemiyor. Çünkü soğansız olmuyor!

Hatırlayın önceki seçimde patates ile kol kola girip ‘ana muhalefet’ rolüne soyunmuştu…

Geçenlerde ana muhalefet partisinin genel başkanını elinde soğanla görünce, ister istemez ne diyor diye göz attım. Dediği mealen şu: Bizi seçmezseniz soğan 100 TL olur!

Arka fondaki mutfak neyse de mütebessim hali, seçimde masadaşlarından çok soğana güvendiği gibi bir intiba uyandırıyor insanda!

Enflasyon ne kadar artarsa buna paralel oy da artıyor demek ki!

Oysa…

 

İLGİNÇ BİR TESADÜF

Seçimin yapılacağı tarih olan 14 Mayıs’tan tam 6 yıl önce, yani 14 Mayıs 2017’de çiftçiler Ankara’da bir miting düzenleyerek, “Enflasyonun sebebi biz değiliz” çığlığı atmıştı! Bunu hatırlatmak için 31 Temmuz 2017’de bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Gıdanın enflasyondaki payı yüzde 3 civarında. Gıda dışında yüzde 8’e yakın bir enflasyon var. Enflasyonu oluşturan diğer unsurlara neden bakılmıyor? Başka tarafın üzerine niçin gidilmiyor” diyerek duruma isyan etmişti…

Talebi de çok netti: Çiftçimizin sorunları çözülsün; ülkeyi doyuran insanların kıymeti bilinsin…

Tarih tekerrürden ibaretse, ana muhalefetin başının bir soğan başını gözümüze sokması doğaldır! Doğal olmayan, ha bire midemizle ve cüzdanımızla bir sınava tabi tutuluyor olmamızdır…

2020 yılında, yine bir ramazan günü (23 Mayıs 2020) kamuoyuna seslenen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan’ın son günlerinde, üretici ve market fiyat farkının 5,3 kata kadar ulaştığını kaydederek, üreticilerin değil aracıların kazandığını söylemişti. “Soğan tarlada kaldı” feryadı ise neredeyse karaborsaya düştüğü yıllar düşünüldüğünde tam bir paradoks idi…

MANİLER, TÜRKÜLER VE…

Karnı tok, sırtı pek yani keyfi yerinde onların;

Pilav pişirdim yavan

Üstüne doğradım soğan

diye mani söylemesi birilerinin umurunda olmayabilir…

o birileri elini kulağına atıp;

Tarlaya ektim soğan

Bitmedi yedi doğan

Türküsünü çığırmaktadır çünkü!

Haaa;

Ağacın dibinde yatarım

Tabancamı atarım

Beni beğenmeyeni

Yarım soğana satarım

Kabadayılığında onlara, ‘var get yoluna’ demek en kestirme çözümdür!

Başlıktaki, “Soğan çıktı meydane, fiyatı kendisinden merdane!” kelimelerin sonuncusunu, TDK’nın çoklu tarifinden, “Kalın oklava” tanımını tercih ederek kullandım!

Bu arada, soğan fiyatının mayıs ayında 10 TL olacağı söyleniyor. Yani, oy için soğana bel bağlayanlar kasaptaki ete soğan doğruyor olmasın!

Son söz, yolları, köprüleri ve ulaşım yatırımlarını eleştirenler ile soğan fiyatını seçim malzemesi yapanlara cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olsun: Türkiye’de bir soğan, patates sorunu yok… Yollar, köprüler olmazsa soğan, patates nasıl gelecek.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.