Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Murat Köse’yi beklerken... Mamak adı ve dündeki damak tadı

65 yıllık ömrümün 60 yılını geçirdiğim ve bunun 45 yılını gazeteci olarak ömür değirmeninde öğüttüğüm Ankara, doğduğum şehir olan Yozgat’ı saf dışı bırakacak kerte özelliklerle, güzelliklerle donatmıştır bendenizi. Bu muhteşem Cumhuriyet şehrine, 100 yıllık Cumhuriyetimizin 100 yıllık Başkentine minnettarım… *** 60 yıl önce taşındığımız Ankara’dan Yozgat’a gidip gelmelerimiz sık olurdu. Giderken Mamak’ta ‘eyvallah’ dediğim Başkenti dönüşte yine Mamak’ta selamlardım… Onun için Mamak’ın mazimdeki esintisi de Ankara ikliminin önemli bir parçasıdır… 60 yıl önce hayat çok zordu Ankara’da. Kentin çevresinde oluşmaya başlayan gettoların ne yolu ne elektriği ne de suyu vardı. Şehir, köyden kente göç eden ekmeğinin peşindeki insanları çok yordu… Ancak buna değdi. Herkes iş, aş, eş sahibi oldu… *** Düne gidip gelerek, mazi albümümden birkaç kareyi birkaç dörtlükle anlatmam gerekirse;   Beş yaşında geldiğim şehre giriş Mamak’tı Başkentin bıraktığı tadın yeri damaktı Hayat zordu babaya; çocuğaysa hamaktı Anaların halini ne sorun ne söyleyim   Yenidoğan, Çinçin’den Keçiören sırtına Ufuktepe yamandı; hiç dinmezdi fırtına Biner idik merkebe, arabanın pertine Elektirik, yol, suyu ne sorun ne söyleyim   Yozgatlılar o zaman Mamak’ı mesken tuttu Yarısını Kayaş ve diğer ilçeler yuttu Ankara, Yozgatlıya çokça güzellik kattı Dert yok muydu? Pek çoktu. Ne sorun ne söyleyim   Mamak / Kayaş hattının bahçeleri güzeldi Sebze / meyve deposu; bereketi özeldi Bugün ise lavanta kokusuyla bezendi Murat Köse anlatsın; siz sorun ben söyleyim   *** Son dörtlüğü izah etmem gerekiyor! Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, 31 Temmuz 2023 Pazartesi günü (yarın), 4 yılın değerlendirmesini yapacak. Medya mensuplarını davet metninde ‘174 Prestij Proje’nin anlatılacağı, tanıtılacağı belirtiliyor. Projeler Mamak ve Ankara için çok önemli elbette ama toplantının yapılacağı yer olan ‘Lavanta Bahçesi’ de çok özel… Nereden biliyorsun derseniz, açılışında bulunmuşluğum vardır. Gazeteciler olarak, Başkentin bu en büyük lavanta bahçesinde bir rayiha ser hoşluğuna kapılmazsak, Başkan Köse’nin anlattıklarını not edip sizlere aktarmaya çalışacağız!
Ekleme Tarihi: 30 Temmuz 2023 - Pazar

Murat Köse’yi beklerken... Mamak adı ve dündeki damak tadı

65 yıllık ömrümün 60 yılını geçirdiğim ve bunun 45 yılını gazeteci olarak ömür değirmeninde öğüttüğüm Ankara, doğduğum şehir olan Yozgat’ı saf dışı bırakacak kerte özelliklerle, güzelliklerle donatmıştır bendenizi. Bu muhteşem Cumhuriyet şehrine, 100 yıllık Cumhuriyetimizin 100 yıllık Başkentine minnettarım…

***

60 yıl önce taşındığımız Ankara’dan Yozgat’a gidip gelmelerimiz sık olurdu. Giderken Mamak’ta ‘eyvallah’ dediğim Başkenti dönüşte yine Mamak’ta selamlardım…

Onun için Mamak’ın mazimdeki esintisi de Ankara ikliminin önemli bir parçasıdır…

60 yıl önce hayat çok zordu Ankara’da. Kentin çevresinde oluşmaya başlayan gettoların ne yolu ne elektriği ne de suyu vardı. Şehir, köyden kente göç eden ekmeğinin peşindeki insanları çok yordu…

Ancak buna değdi. Herkes iş, aş, eş sahibi oldu…

***

Düne gidip gelerek, mazi albümümden birkaç kareyi birkaç dörtlükle anlatmam gerekirse;

 

Beş yaşında geldiğim şehre giriş Mamak’tı

Başkentin bıraktığı tadın yeri damaktı

Hayat zordu babaya; çocuğaysa hamaktı

Anaların halini ne sorun ne söyleyim

 

Yenidoğan, Çinçin’den Keçiören sırtına

Ufuktepe yamandı; hiç dinmezdi fırtına

Biner idik merkebe, arabanın pertine

Elektirik, yol, suyu ne sorun ne söyleyim

 

Yozgatlılar o zaman Mamak’ı mesken tuttu

Yarısını Kayaş ve diğer ilçeler yuttu

Ankara, Yozgatlıya çokça güzellik kattı

Dert yok muydu? Pek çoktu. Ne sorun ne söyleyim

 

Mamak / Kayaş hattının bahçeleri güzeldi

Sebze / meyve deposu; bereketi özeldi

Bugün ise lavanta kokusuyla bezendi

Murat Köse anlatsın; siz sorun ben söyleyim

 

***

Son dörtlüğü izah etmem gerekiyor!

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, 31 Temmuz 2023 Pazartesi günü (yarın), 4 yılın değerlendirmesini yapacak. Medya mensuplarını davet metninde ‘174 Prestij Proje’nin anlatılacağı, tanıtılacağı belirtiliyor.

Projeler Mamak ve Ankara için çok önemli elbette ama toplantının yapılacağı yer olan ‘Lavanta Bahçesi’ de çok özel…

Nereden biliyorsun derseniz, açılışında bulunmuşluğum vardır.

Gazeteciler olarak, Başkentin bu en büyük lavanta bahçesinde bir rayiha ser hoşluğuna kapılmazsak, Başkan Köse’nin anlattıklarını not edip sizlere aktarmaya çalışacağız!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.