Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Kütahya’ya yakışanlar, yakışmayanlar…

Önce bir tespitimi belirtmek istiyorum: Bu kadar önemli özellikleri, güzellikleri olan Kütahya’nın kendi içine kapanık kalması, her yönüyle ele alınması gereken bir konu… Bu durumu belki başka bir yazı ile değerlendirmek mümkün ama Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Işık’ın, “Bu değerli şehri inşallah sizlerin aracılığıyla daha çok kitleye tanıtma konusunda bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyoruz.” beklentisine katkı bakımından çokça yazıyla gündemde tutmaya çalıştığım şehre dair iki olumsuzluğa dikkat çekmek istiyorum.   SORUN-1 Birini yine Başkan Işık, bize hitap ederken dile getirdi: - Kütahya’nın belki de en büyük sorunu sokak köpekleri! Evet, bu bir sorun. Yaşadıklarımızı, gördüklerimizi anlatacağım. Ancak Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın sorunu hayvanseverlerle ortaklaşa yürütülen çalışmayla çözüme kavuşturacak olması takdire şayan. Başkan, “Türkiye’nin ilk alttan ısıtmalı hayvan barınağını inşa ediyoruz.” dedi. Gördüklerimize, yaşadıklarımıza gelince; evet, şehirde bir sokak köpeği istilası var! Köpekler doğaları gereği kendi yaşadıkları alanı savunurken sabaha kadar havlıyor. Kendi bölgelerine giren hayvanlara saldırıyor, insanları korkutuyor. Konakladığımız Yoncalı Termal Otel, Kütahya’nın modern termal tesislerinden biri. Buluşmaya Ankara’dan katılan heyet yoldaşım Sami Gökçe ile şöyle bir gece turu atalım diyerek dışarı çıktık. Issızlığı, sessizliğin hakim olduğu sokakların tek sahibi köpeklerdi. Fazla dolaşmadan otele döndük… Ayrıca gezdiğimiz tarihi, turistik yerlerden mola verdiğimiz Gelinkayası Köyüne; Aizanoi Antik Kentinin mermer sütunlarından tiyatrosuna kadar aklınıza gelebilecek her yerde bir ya da birkaç köpek görmek mümkündü… Dolayısıyla, Başkan Işık haklı: Sokak köpekleri Kütahya için büyük sorun. Ancak çözüm yakın…   SORUN-2 İkinci sorun ise doğrudan insan kaynaklı: Çöp… Allah var! Belediye ekipleri şehri pırıl pırıl tutuyor… Fakat tesislerde ya da dükkan önlerinde veya manzarası güzel mola noktalarında yoğun bir çöp atığı var. Hatta camilerin, türbelerin, müzelerin önünde, yanında, arkasında ve maalesef antik kentte bile bu manzara var. Kütahya Belediyesi bu gerçeğin farkında; onun için pek çok noktaya hem de gözle görülebilecek büyüklükte ve renkte uyarı levhaları asmış. Yine de bu çöpler tümüyle insan ürünü bir sorun olarak orta yerde duruyor.   ÇÖZÜMÜ ELİMİZDE Bize mihmandarlık ile şehrin dünü ve bugünü üzerine bilgiyle donanmamızı sağlayan Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden Fatma Akcan Budak’ın bile bu köpeklerden ne kadar rahatsız olduğunu gözlerimle gördüm. Kütahya’ya yakışan güzellikleri gölgeleyen bu çirkinlikleri yok etmek elimizde ve tüm atıklarımızı bir çöp kutusuna ya da bidonuna atmak yeterli. Bu kadar kolay! Kütahya aşkına lütfen dikkat…
Ekleme Tarihi: 22 Nisan 2023 - Cumartesi

Kütahya’ya yakışanlar, yakışmayanlar…

Önce bir tespitimi belirtmek istiyorum: Bu kadar önemli özellikleri, güzellikleri olan Kütahya’nın kendi içine kapanık kalması, her yönüyle ele alınması gereken bir konu…

Bu durumu belki başka bir yazı ile değerlendirmek mümkün ama Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Işık’ın, “Bu değerli şehri inşallah sizlerin aracılığıyla daha çok kitleye tanıtma konusunda bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyoruz.” beklentisine katkı bakımından çokça yazıyla gündemde tutmaya çalıştığım şehre dair iki olumsuzluğa dikkat çekmek istiyorum.

 

SORUN-1

Birini yine Başkan Işık, bize hitap ederken dile getirdi:

- Kütahya’nın belki de en büyük sorunu sokak köpekleri!

Evet, bu bir sorun. Yaşadıklarımızı, gördüklerimizi anlatacağım. Ancak Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın sorunu hayvanseverlerle ortaklaşa yürütülen çalışmayla çözüme kavuşturacak olması takdire şayan. Başkan, “Türkiye’nin ilk alttan ısıtmalı hayvan barınağını inşa ediyoruz.” dedi.

Gördüklerimize, yaşadıklarımıza gelince; evet, şehirde bir sokak köpeği istilası var! Köpekler doğaları gereği kendi yaşadıkları alanı savunurken sabaha kadar havlıyor. Kendi bölgelerine giren hayvanlara saldırıyor, insanları korkutuyor.

Konakladığımız Yoncalı Termal Otel, Kütahya’nın modern termal tesislerinden biri. Buluşmaya Ankara’dan katılan heyet yoldaşım Sami Gökçe ile şöyle bir gece turu atalım diyerek dışarı çıktık. Issızlığı, sessizliğin hakim olduğu sokakların tek sahibi köpeklerdi. Fazla dolaşmadan otele döndük…

Ayrıca gezdiğimiz tarihi, turistik yerlerden mola verdiğimiz Gelinkayası Köyüne; Aizanoi Antik Kentinin mermer sütunlarından tiyatrosuna kadar aklınıza gelebilecek her yerde bir ya da birkaç köpek görmek mümkündü…

Dolayısıyla, Başkan Işık haklı: Sokak köpekleri Kütahya için büyük sorun. Ancak çözüm yakın…

 

SORUN-2

İkinci sorun ise doğrudan insan kaynaklı: Çöp…

Allah var! Belediye ekipleri şehri pırıl pırıl tutuyor…

Fakat tesislerde ya da dükkan önlerinde veya manzarası güzel mola noktalarında yoğun bir çöp atığı var. Hatta camilerin, türbelerin, müzelerin önünde, yanında, arkasında ve maalesef antik kentte bile bu manzara var. Kütahya Belediyesi bu gerçeğin farkında; onun için pek çok noktaya hem de gözle görülebilecek büyüklükte ve renkte uyarı levhaları asmış. Yine de bu çöpler tümüyle insan ürünü bir sorun olarak orta yerde duruyor.

 

ÇÖZÜMÜ ELİMİZDE

Bize mihmandarlık ile şehrin dünü ve bugünü üzerine bilgiyle donanmamızı sağlayan Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden Fatma Akcan Budak’ın bile bu köpeklerden ne kadar rahatsız olduğunu gözlerimle gördüm.

Kütahya’ya yakışan güzellikleri gölgeleyen bu çirkinlikleri yok etmek elimizde ve tüm atıklarımızı bir çöp kutusuna ya da bidonuna atmak yeterli. Bu kadar kolay! Kütahya aşkına lütfen dikkat…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.