Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Kütahya Sarısı!

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla, gerçekleştirdiği ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” için gittiğimiz Kütahya’dan ilginç notlar ve gözlemlerle döndük… Şehrin derinlerine inince de, Kaleye çıkıp kuşbakışı seyre dalınca da göze çarpan ilk şey, Kütahya’nın her bir köşesine serpiştirilmiş ‘sarı’ oluyor! Bu kadar yaygın kullanılınca, bazıları, “benim neyim eksik” der gibi bahçe çitlerini bile sarıya boyamış… Dünyanın ilk borsasının bitişiğindeki cami de sarılara bürünmüştü! Aynı sarı rengi 5 bin yıl önceden bugüne gelen tiyatronun taş banklarında da görence pes dedim ve ‘Kütahya Sarısı’nı benimsedim! Turkuazı gönül tahtıma oturtarak elbette…   BU DA BEYPAZARI SARISI Beypazarı Kayadoruğu Gazetesinden heyet arkadaşımız Esra Doğan’ın sarı kazağı, şehrin gark olduğu sarımsılığa inat göz kamaştırıyordu!  Esra Doğan’ın Aizanoi Antik Kenti’ndeki Zeus Tapınağı’nı gezerken, Tapınağın müştemilatı gibi görünen ama bin yıllardır orada duran ‘Bereket Tanrısı’ Kibele’nin kabartması önünde verdiği pozu ölümsüzleştiren meslektaşımız, adeta, 5 bin yıl öncenin sarısıyla boyalı bir tabloya imza atıyordu.   VALİLİK BİNASI SAPSARI Şehri gezerken Valilik binasının rengi heyetteki tüm gazetecileri şaşırttı… Çini sanatında en çok kullanılan renk olması ve Türklere haslığıyla bir ‘turkuaz’ kenti olması gereken Kütahya’nın sokaklarında, caddelerinde turkuazdan anlatması zor tonda bir ‘sarı’ renk hakimdi! Latife yapayım; binanın üzerinde ‘Kütahya Valiliği’ yazmasa Şanlıurfaspor’un kulüp binası sanılabilir! O kadar yani…   YER / GÖK SARI DENSE YERİ! Kadim dost Sami Gökçe ile kentin çeşitli yerlerini dolaşırken cadde / sokak aralarındaki binaların, okul ve diğer resmi yapılar gibi mekanların yüzeyine aynı sarı boya sürülmüştü… Şehrin önemli yerlerini gezerken de aynı çalındı gözümüze… Dönenler Camiinin üst katı ve Çini Müzesinin hem dışı hem de için sararmış haldeydi… Bu gözlemim, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın bizleri bilgilendirdiği sunumdan önce olsa kendisine sorardım elbette ama öğrendik ki Valilik binasındaki bu renk tercihi önceki vali döneminde yapılmış… Her renk gibi sarı da harikadır, asildir… Ancak bazı yapılarda, mekanlarda, cadde ve sokaklarda kullanılırken yapılan ton seçimi özenle yapılsa sarı için çok daha iyi olur sanki! 
Ekleme Tarihi: 25 Nisan 2023 - Salı

Kütahya Sarısı!

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla, gerçekleştirdiği ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” için gittiğimiz Kütahya’dan ilginç notlar ve gözlemlerle döndük…

Şehrin derinlerine inince de, Kaleye çıkıp kuşbakışı seyre dalınca da göze çarpan ilk şey, Kütahya’nın her bir köşesine serpiştirilmiş ‘sarı’ oluyor!

Bu kadar yaygın kullanılınca, bazıları, “benim neyim eksik” der gibi bahçe çitlerini bile sarıya boyamış…

Dünyanın ilk borsasının bitişiğindeki cami de sarılara bürünmüştü!

Aynı sarı rengi 5 bin yıl önceden bugüne gelen tiyatronun taş banklarında da görence pes dedim ve ‘Kütahya Sarısı’nı benimsedim!

Turkuazı gönül tahtıma oturtarak elbette…

 

BU DA BEYPAZARI SARISI

Beypazarı Kayadoruğu Gazetesinden heyet arkadaşımız Esra Doğan’ın sarı kazağı, şehrin gark olduğu sarımsılığa inat göz kamaştırıyordu!

 Esra Doğan’ın Aizanoi Antik Kenti’ndeki Zeus Tapınağı’nı gezerken, Tapınağın müştemilatı gibi görünen ama bin yıllardır orada duran ‘Bereket Tanrısı’ Kibele’nin kabartması önünde verdiği pozu ölümsüzleştiren meslektaşımız, adeta, 5 bin yıl öncenin sarısıyla boyalı bir tabloya imza atıyordu.

 

VALİLİK BİNASI SAPSARI

Şehri gezerken Valilik binasının rengi heyetteki tüm gazetecileri şaşırttı…

Çini sanatında en çok kullanılan renk olması ve Türklere haslığıyla bir ‘turkuaz’ kenti olması gereken Kütahya’nın sokaklarında, caddelerinde turkuazdan anlatması zor tonda bir ‘sarı’ renk hakimdi!

Latife yapayım; binanın üzerinde ‘Kütahya Valiliği’ yazmasa Şanlıurfaspor’un kulüp binası sanılabilir!

O kadar yani…

 

YER / GÖK SARI DENSE YERİ!

Kadim dost Sami Gökçe ile kentin çeşitli yerlerini dolaşırken cadde / sokak aralarındaki binaların, okul ve diğer resmi yapılar gibi mekanların yüzeyine aynı sarı boya sürülmüştü…

Şehrin önemli yerlerini gezerken de aynı çalındı gözümüze…

Dönenler Camiinin üst katı ve Çini Müzesinin hem dışı hem de için sararmış haldeydi…

Bu gözlemim, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın bizleri bilgilendirdiği sunumdan önce olsa kendisine sorardım elbette ama öğrendik ki Valilik binasındaki bu renk tercihi önceki vali döneminde yapılmış…

Her renk gibi sarı da harikadır, asildir…

Ancak bazı yapılarda, mekanlarda, cadde ve sokaklarda kullanılırken yapılan ton seçimi özenle yapılsa sarı için çok daha iyi olur sanki! 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.