Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Kooperatif gerçeği

Son dönemde şu görüşümü sıkça kalem ve kelam konusu yapıyorum: -Tarımın ve Türkiye’nin kurtuluşu kooperatif ile olur! Bu duygu ve düşüncemin etkisiyle olsa gerek, Ankara’da faaliyet gösteren Yozgat Boğazlıyanlı iş insanı Ayfer Ulusoy, kurucusu ve başkanı olduğu S.S. Boğazlıyan Merkez, Uzunlu Kasabası Belören Gövdecili Yeşilhisar ve Yoğunhisar Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Genel Kurulu için davette bulununca, programım da uygun olunca ‘evet’ deyip bilvesile düştük yola… “Organik ürünle tarımsal kalkınmayı öne çıkaran kooperatif” diye tanımladığım bu kuruluş, önüne çıkan / çıkarılan engellere ve karşılaştığı sorunlara rağmen yol almaya, güzel şeyler yapmaya çalışıyor. Ekim sistemi ve üretim şekli Ayfer Ulusoy’un verdiği şu bilgiler kooperatif olarak yaptıkları işin önemini ortaya koyuyor: -Ürünlerimizin üretiminde hiç bir şekilde pestisit, kimyasal, hayvansal, bitkisel gübre kullanılmıyor. -Glutensiz ürünlerimizde hiç bir şekilde bulaşı yoktur. Glutenli tahıllar taş değirmende, glutensiz ürünlerimiz bıçak değirmende hijyenik koşularda üretilmektedir ve atölyemizde paketlenmektedir. Çiftçilerle tanıştım, konuştum Genel Kurul vesilesi ile tanıştığım ve ‘organik ürün nasıl yetiştirilir’ sorusunun cevabını tarla uygulaması ile gösteren İdris Oğuzhan, soyadıyla anılan çiftliğinde o kadar çok ürün yetiştiriyor ki ekili alanları gezmekle bitiremediğimiz gibi yazmakla da bitecek gibi değil. Boğazlıyan’da binlerce dönüm alanda buğday, arpa, nohut, mercimek, şeker pancarı gibi ürünler yetiştiren çiftçilerden Fikret Karaoğlan, eşi Nermin hanım ve çocukları Batuhan, Buğra Vasfiye ile… Ahmet Karakurt, eşi Aliye hanım, oğlu Ali ve yardımcıları ile… Almanya’dan ilk pancar sökme makinesini getirmekle haklı olarak övünen Yaşar Ulutürk ise insanüstü bir çaba ile çalışarak virüs salgını, savaş koşulları ve ekonomik sıkıntıların yarattığı sorunlara inat ekmeye, biçmeye, Türkiye’yi doyurmaya devam ediyor. Sofralarına oturduğumuz, sohbetlerine katıldığımız evlerdeki sevindiren manzara her türlü araç / gerece sahip olmalarıydı. Ancak evet, üçer adet traktörleri var ama mazot parası, elektrik tarifesi, sulama maliyeti, gübre, ilaç ve sair harcamalar bellerini büküyor. Gerçek görülmeli, destek verilmeli S.S. Boğazlıyan Merkez, Uzunlu Kasabası Belören Gövdecili Yeşilhisar ve Yoğunhisar Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin bir amacı da üyelerin üzerindeki bu yükü hafifletmek, daha çok kazanmalarına vesile olmak. Sadece bu niyet için bile ne kadar yardım edilse, destek çıkılsa haklarıdır. Bendenizin bilgilenmek, Evren ve Mahalleleri Tarımsal kalkınma Kooperatif Başkanı Emrullah Eren’in bilgilendirmek için katıldığı Genel Kurul, bu tür yapılara sahip çıkılması gerektiğini gösterdi. Gelişmiş ülke ekonomilerinin göz bebeği kooperatif gerçeği görülmeli, en azından köstek olunmamalı…
Ekleme Tarihi: 18 Haziran 2022 - Cumartesi

Kooperatif gerçeği

Son dönemde şu görüşümü sıkça kalem ve kelam konusu yapıyorum:

-Tarımın ve Türkiye’nin kurtuluşu kooperatif ile olur!

Bu duygu ve düşüncemin etkisiyle olsa gerek, Ankara’da faaliyet gösteren Yozgat Boğazlıyanlı iş insanı Ayfer Ulusoy, kurucusu ve başkanı olduğu S.S. Boğazlıyan Merkez, Uzunlu Kasabası Belören Gövdecili Yeşilhisar ve Yoğunhisar Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Genel Kurulu için davette bulununca, programım da uygun olunca ‘evet’ deyip bilvesile düştük yola…

“Organik ürünle tarımsal kalkınmayı öne çıkaran kooperatif” diye tanımladığım bu kuruluş, önüne çıkan / çıkarılan engellere ve karşılaştığı sorunlara rağmen yol almaya, güzel şeyler yapmaya çalışıyor.

Ekim sistemi ve üretim şekli

Ayfer Ulusoy’un verdiği şu bilgiler kooperatif olarak yaptıkları işin önemini ortaya koyuyor:

-Ürünlerimizin üretiminde hiç bir şekilde pestisit, kimyasal, hayvansal, bitkisel gübre kullanılmıyor.

-Glutensiz ürünlerimizde hiç bir şekilde bulaşı yoktur. Glutenli tahıllar taş değirmende, glutensiz ürünlerimiz bıçak değirmende hijyenik koşularda üretilmektedir ve atölyemizde paketlenmektedir.

Çiftçilerle tanıştım, konuştum

Genel Kurul vesilesi ile tanıştığım ve ‘organik ürün nasıl yetiştirilir’ sorusunun cevabını tarla uygulaması ile gösteren İdris Oğuzhan, soyadıyla anılan çiftliğinde o kadar çok ürün yetiştiriyor ki ekili alanları gezmekle bitiremediğimiz gibi yazmakla da bitecek gibi değil.

Boğazlıyan’da binlerce dönüm alanda buğday, arpa, nohut, mercimek, şeker pancarı gibi ürünler yetiştiren çiftçilerden Fikret Karaoğlan, eşi Nermin hanım ve çocukları Batuhan, Buğra Vasfiye ile…

Ahmet Karakurt, eşi Aliye hanım, oğlu Ali ve yardımcıları ile…

Almanya’dan ilk pancar sökme makinesini getirmekle haklı olarak övünen Yaşar Ulutürk ise insanüstü bir çaba ile çalışarak virüs salgını, savaş koşulları ve ekonomik sıkıntıların yarattığı sorunlara inat ekmeye, biçmeye, Türkiye’yi doyurmaya devam ediyor.

Sofralarına oturduğumuz, sohbetlerine katıldığımız evlerdeki sevindiren manzara her türlü araç / gerece sahip olmalarıydı. Ancak evet, üçer adet traktörleri var ama mazot parası, elektrik tarifesi, sulama maliyeti, gübre, ilaç ve sair harcamalar bellerini büküyor.

Gerçek görülmeli, destek verilmeli

S.S. Boğazlıyan Merkez, Uzunlu Kasabası Belören Gövdecili Yeşilhisar ve Yoğunhisar Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin bir amacı da üyelerin üzerindeki bu yükü hafifletmek, daha çok kazanmalarına vesile olmak. Sadece bu niyet için bile ne kadar yardım edilse, destek çıkılsa haklarıdır.

Bendenizin bilgilenmek, Evren ve Mahalleleri Tarımsal kalkınma Kooperatif Başkanı Emrullah Eren’in bilgilendirmek için katıldığı Genel Kurul, bu tür yapılara sahip çıkılması gerektiğini gösterdi. Gelişmiş ülke ekonomilerinin göz bebeği kooperatif gerçeği görülmeli, en azından köstek olunmamalı…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
MeraLbalantekin
(18.06.2022 12:00 - #158)
Çok güzel elinize emeğinize sağlık
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.