Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Kemal Derviş, işçiye ‘sıfır’ zam önermişti

Yıl 2001… İçine düştüğü krizden çıkmak isteyen ve bunu Amerika patentli biri ile başarmaya çalışan Türkiye’de ilginç bir görüntü vardı. Hükümet; ekonomi ile ilgili tüm iç ve dış ilişkileri Kemal Derviş'in üzerine yıkarak ‘rahatlamış’ görünüyordu. Her başımız ağrıdığında kapısına koştuğumuz Amerika'da ise müttefikinin ekonomi politikasına el koymanın ‘huzuru’ yaşanıyordu! Onlar muradına ererken, medya da kerevetine çıktı! Derviş'i daha ilk günden itibaren bir ‘süpermen’ gibi gösteren basın-yayın organlarımız, eşinin gelmesi ile renklendirdiği haberlerini zenginleştirmenin sevinci içindeydi! Muradına erenlerin yanında, dünyası kararanlar da vardı. Bunlar, ekonomiye sadece vergileri ile katkıda bulunan, krizlerde hiçbir günahı olmayan işçi, memur, esnaf, çiftçi gibi toplumun çoğunluğunu oluşturanlardı. Sokağa dökülerek “Siftahsız dükkan kapatıyoruz... Açız... İşsiziz...” diye feryat edenler; yorgunluklarıyla, yoksulluklarıyla ve kaderleriyle baş başa kalıyordu. Yazmıştım:   Memurun mekanı sokaktır artık İşçi desen sıfır zamlara razı Esnaflar siftahsız donu da yırtık Emekli sefildir yaşıyor bazı   ‘SIFIR ZAM’ ÖNERİSİ SENDİKA VE İŞÇİLER “Ben sosyal demokrat biriyim” diyerek siyasi yelpazedeki yerini açıkça ifade eden biri için böyle bir teklifte bulunmaktan daha doğal ne olabilirdi? Ancak... Evet, bir de işin ancak yanı vardı... Çünkü ABD’nin desteğini alasına, işçiye sıfır zammı teklif etmesine, kamudaki toplu sözleşme görüşmelerinde ‘para yok’ diyerek kestirip atmasına rağmen sempatiyle bakılıyordu! Rahmetli Turgut Özal’ı “Çankaya’nın şişmanı işçi düşmanı” diye eleştirenler, işçiye, memura kol saati gösteren, sendikaları yok sayan bir sosyal demokrata karşı sevecendi! Ancak vatandaşın dilinde başka bir türkü vardı:   Eşeği saldım çayıra Otlaya karnın doyura Gördüğü düşü hayra Yoranın da…   ‘GÜÇLÜ’ PROGRAM VE Nisan ortasında Türkiye, Kemal Derviş'in ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’’ ile tanıştı. Programa piyasalardan destek geldi, borsa yükselirken 1 milyon 200 bin lirayı aşan dolar 1 milyon 170 bin liraya geriledi. Sevindik!
Ekleme Tarihi: 09 Mayıs 2023 - Salı

Kemal Derviş, işçiye ‘sıfır’ zam önermişti

Yıl 2001… İçine düştüğü krizden çıkmak isteyen ve bunu Amerika patentli biri ile başarmaya çalışan Türkiye’de ilginç bir görüntü vardı. Hükümet; ekonomi ile ilgili tüm iç ve dış ilişkileri Kemal Derviş'in üzerine yıkarak ‘rahatlamış’ görünüyordu. Her başımız ağrıdığında kapısına koştuğumuz Amerika'da ise müttefikinin ekonomi politikasına el koymanın ‘huzuru’ yaşanıyordu!

Onlar muradına ererken, medya da kerevetine çıktı! Derviş'i daha ilk günden itibaren bir ‘süpermen’ gibi gösteren basın-yayın organlarımız, eşinin gelmesi ile renklendirdiği haberlerini zenginleştirmenin sevinci içindeydi!

Muradına erenlerin yanında, dünyası kararanlar da vardı.

Bunlar, ekonomiye sadece vergileri ile katkıda bulunan, krizlerde hiçbir günahı olmayan işçi, memur, esnaf, çiftçi gibi toplumun çoğunluğunu oluşturanlardı.

Sokağa dökülerek “Siftahsız dükkan kapatıyoruz... Açız... İşsiziz...” diye feryat edenler; yorgunluklarıyla, yoksulluklarıyla ve kaderleriyle baş başa kalıyordu. Yazmıştım:

 

Memurun mekanı sokaktır artık

İşçi desen sıfır zamlara razı

Esnaflar siftahsız donu da yırtık

Emekli sefildir yaşıyor bazı

 

‘SIFIR ZAM’ ÖNERİSİ SENDİKA VE İŞÇİLER

“Ben sosyal demokrat biriyim” diyerek siyasi yelpazedeki yerini açıkça ifade eden biri için böyle bir teklifte bulunmaktan daha doğal ne olabilirdi?

Ancak... Evet, bir de işin ancak yanı vardı...

Çünkü ABD’nin desteğini alasına, işçiye sıfır zammı teklif etmesine, kamudaki toplu sözleşme görüşmelerinde ‘para yok’ diyerek kestirip atmasına rağmen sempatiyle bakılıyordu!

Rahmetli Turgut Özal’ı “Çankaya’nın şişmanı işçi düşmanı” diye eleştirenler, işçiye, memura kol saati gösteren, sendikaları yok sayan bir sosyal demokrata karşı sevecendi!

Ancak vatandaşın dilinde başka bir türkü vardı:

 

Eşeği saldım çayıra

Otlaya karnın doyura

Gördüğü düşü hayra

Yoranın da…

 

‘GÜÇLÜ’ PROGRAM VE

Nisan ortasında Türkiye, Kemal Derviş'in ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’’ ile tanıştı. Programa piyasalardan destek geldi, borsa yükselirken 1 milyon 200 bin lirayı aşan dolar 1 milyon 170 bin liraya geriledi. Sevindik!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.