Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

İnsan ömrünü bin yıla çıkaran teknoloji!

“Teknolojik gelişmeler ve gereksinimler…” başlıklı yazım (30 Ağustos 2022); daha önce yüzlerce, binlerce yıla sığması bile mümkün olmayan hatta kısa süre öncesine kadar hayal bile edilemeyen bilimsel, teknolojik gelişmelerin gündelik hayata teşmili ile bu yaygınlığın sağladığı kolaylıkları içeriyordu. O yazıda bunu anlatırken kullandığım şu cümleler, peşinden vereceğim şimdiki hükümlere zemin oluşturuyor: “Kendi mesleğimden ve medya sektöründen kısaca söz etmem gerekirse; matbuattan basına, basından medyaya uzanan söylem farklılığı; elle dizilen haber / yazı, çok uzun aşamalardan geçerek masaya konan fotoğraf, o fotoğrafın klişelere kazınarak gazeteye basılması ve diğer süreçler koca bir günü alırken; bugün; tüm bu süreci 5 - 10 dakikaya sığdırmak mümkün.” ‘200 yıl’ demiştim, vazgeçtim! Bir yazımda insan ömrünün 200 yıla çıktığını söylemiş ve buna Aşık Veysel’in Sivas’tan Ankara’ya yürüyerek 3 ayda geldiğini, oysa bugün bu yolculuğun 4-5 saate indiğini, uçak ile daha da kısaldığını örnek vermiştim. Evet, Büyük Ozan, Cumhuriyetin 10. Yılı için yazdığı destanı, Mustafa Kemal Atatürk'e okumak için Sivas'tan Ankara'ya üç ay yürüdü ama teknoloji bu süreyi saatlere sığdırdı… İnsana biçtiğim yeni ömür… Şimdi teknolojinin kollarına teslim ettiğimiz hayatımızı bölüp çarptıktan, toplayıp çıkardıktan sonra eşittir diyor ve hükmümü veriyorum: -İnsan ömrü 1.000 yıla uzadı! İnanmayan, bir işi 20-30 yıl önce bir günün içinde ne kadar sürede yaptığıyla bugünkü süreyi hesaplasın. Sonra da 365 ile çarpıp çıkan rakamı ortalama ömür ile çarpsın! Evet, teknoloji çılgınca gelişiyor ve engel tanımadan yoluna devam ediyor. Tüm bunlar yaşanırken, Türkiye çok uzun sayılmayacak bir süre önce gelişmelerin peşinden sürüklenen ülke durumundaydı. ‘Durumundaydı’ demem, bu konumun değişmesiyle ilgili… Evet, Türkiye artık teknoloji üreten bir ülke… Savunma sanayi başta olmak üzere, dijital dönüşüm ve özellikle de telekomünikasyon alanında öne çıkan Türk şirketleri dünya çapında başarılara imza atmaya başladı. Haberleşme konusundaki yerli ve milli teknoloji gelişimi ise ülkemize moral ve güç kazandırıyor. Teknoloji yoluna devam ediyor… Demem o ki; teknoloji ile şaka olmaz! Güler geçer, bildiğini okur, hedefe varır…
Ekleme Tarihi: 21 Eylül 2022 - Çarşamba

İnsan ömrünü bin yıla çıkaran teknoloji!

“Teknolojik gelişmeler ve gereksinimler…” başlıklı yazım (30 Ağustos 2022); daha önce yüzlerce, binlerce yıla sığması bile mümkün olmayan hatta kısa süre öncesine kadar hayal bile edilemeyen bilimsel, teknolojik gelişmelerin gündelik hayata teşmili ile bu yaygınlığın sağladığı kolaylıkları içeriyordu.

O yazıda bunu anlatırken kullandığım şu cümleler, peşinden vereceğim şimdiki hükümlere zemin oluşturuyor:

“Kendi mesleğimden ve medya sektöründen kısaca söz etmem gerekirse; matbuattan basına, basından medyaya uzanan söylem farklılığı; elle dizilen haber / yazı, çok uzun aşamalardan geçerek masaya konan fotoğraf, o fotoğrafın klişelere kazınarak gazeteye basılması ve diğer süreçler koca bir günü alırken; bugün; tüm bu süreci 5 - 10 dakikaya sığdırmak mümkün.”

‘200 yıl’ demiştim, vazgeçtim!

Bir yazımda insan ömrünün 200 yıla çıktığını söylemiş ve buna Aşık Veysel’in Sivas’tan Ankara’ya yürüyerek 3 ayda geldiğini, oysa bugün bu yolculuğun 4-5 saate indiğini, uçak ile daha da kısaldığını örnek vermiştim.

Evet, Büyük Ozan, Cumhuriyetin 10. Yılı için yazdığı destanı, Mustafa Kemal Atatürk'e okumak için Sivas'tan Ankara'ya üç ay yürüdü ama teknoloji bu süreyi saatlere sığdırdı…

İnsana biçtiğim yeni ömür…

Şimdi teknolojinin kollarına teslim ettiğimiz hayatımızı bölüp çarptıktan, toplayıp çıkardıktan sonra eşittir diyor ve hükmümü veriyorum:

-İnsan ömrü 1.000 yıla uzadı!

İnanmayan, bir işi 20-30 yıl önce bir günün içinde ne kadar sürede yaptığıyla bugünkü süreyi hesaplasın. Sonra da 365 ile çarpıp çıkan rakamı ortalama ömür ile çarpsın!

Evet, teknoloji çılgınca gelişiyor ve engel tanımadan yoluna devam ediyor.

Tüm bunlar yaşanırken, Türkiye çok uzun sayılmayacak bir süre önce gelişmelerin peşinden sürüklenen ülke durumundaydı.

‘Durumundaydı’ demem, bu konumun değişmesiyle ilgili…

Evet, Türkiye artık teknoloji üreten bir ülke…

Savunma sanayi başta olmak üzere, dijital dönüşüm ve özellikle de telekomünikasyon alanında öne çıkan Türk şirketleri dünya çapında başarılara imza atmaya başladı.

Haberleşme konusundaki yerli ve milli teknoloji gelişimi ise ülkemize moral ve güç kazandırıyor.

Teknoloji yoluna devam ediyor…

Demem o ki; teknoloji ile şaka olmaz!

Güler geçer, bildiğini okur, hedefe varır…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.