Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Hoş geldin Atam

[simple-author-box] Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelişi hem şehir hem de Türk Milleti için öylesine önemli ve anlamlıdır ki; kısa süre içinde Ankara Başkentliğe, Millet de Cumhuriyete kavuştu. Karanlık, aydınlık Osmanlı İmparatorluğu Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmış, İmparatorluk toprakları, ‘İtilaf Devletleri’ olarak anılan emperyalistler tarafından işgal edilmeye ve paylaşılmaya başlanmıştı. Bu gidişe dur demek için bir büyük önder gerekiyordu. Mustafa Kemal işte böyle bir ortamda ortaya çıktı. Karanlığın yerini aydınlık aldı… Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattı. Sonra Amasya, Erzurum ve Sivas’ta milletiyle kucaklaştı. 18 Aralık 1919’da “Heyet-i Temsiliye” mensubu üyelerle yola çıkarak 27 Aralık Cumartesi günü Ankara’ya ulaştı. Bu gelişin önemi biliniyordu. Ezan ve dualar okundu. Özgürlük ve bağımsızlık karakteri olan lider gelmişti. Bağıra basıldı… Her unvanı hak etti Cephelerdeki zafer dolu başarılarını Kurtuluş Savaşı destanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile taçlandıran Mustafa Kemal, ‘Gazi’ unvanını hak eden büyük bir komutandı. Türk Milletinin tarih sahnesinden silinmesini izin vermeyişi ile hak ettiği ‘Atatürk’ soyadı ise onun askeri ve siyasi dahiliğinin belgesidir. Bu şanlı sürecin yaşanması için bekleniyordu, geldi ve gerekeni yaptı. *** Atatürk’e yakışan şehir Atatürk’ün teşrifi, Ankara için bir dönüm noktası oldu. 101 yıl önceki koşullar düşünülerek dünden bugünü baktığımızda Büyük Önderin emeğine yakışan bir Başkent görmek mümkün. Geldi de ne oldu? Kurtuluş Savaşı kazanıldı, Ankara Başkent ilan edildi ve 16 gün sonra Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Savunma sanayi başta olmak üzere her alanda elde edilen başarılarla dünyanın 18’inci büyük ekonomisine sahip ülke olduk. Saymakla bitmeyecek kurum ve tesisler Atatürk döneminde kuruldu. Uçak fabrikası bile var Atatürk döneminde kurulan bazı kurum ve kuruluşlar şöyle: Anadolu Ajansı, Merkez Bankası, Ankara Hukuk Fakültesi, Atatürk Orman Çiftliği, Ankara Çubuk Barajı, Nuri Demirağ Uçak Fabrikası, Çocuk Esirgeme Kurumu, Demiryolları ve Limanlar Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Yolları, Devlet İstatistik Enstitüsü, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, Etibank, Halkevleri, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, Sümerbank, Türk Dil Kurumu, Türk Kuşu, Türk Tarih Kurumu, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Şeker Fabrikaları, Ziraat Okulları ve Yüksek Ziraat Enstitüsü, Ankara Fişek Fabrikası, Gölcük Tersanesi, Kırıkkale Mühimmat Fabrikası. *** Oldum MU Bende idim Sende oldum Sende idim Bende oldum Önde idim Sonda oldum Çoğul iken Tekilim
Ekleme Tarihi: 23 Aralık 2020 - Çarşamba

Hoş geldin Atam

[simple-author-box]

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelişi hem şehir hem de Türk Milleti için öylesine önemli ve anlamlıdır ki; kısa süre içinde Ankara Başkentliğe, Millet de Cumhuriyete kavuştu.

Karanlık, aydınlık

Osmanlı İmparatorluğu Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmış, İmparatorluk toprakları, ‘İtilaf Devletleri’ olarak anılan emperyalistler tarafından işgal edilmeye ve paylaşılmaya başlanmıştı.

Bu gidişe dur demek için bir büyük önder gerekiyordu. Mustafa Kemal işte böyle bir ortamda ortaya çıktı. Karanlığın yerini aydınlık aldı…

Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattı. Sonra Amasya, Erzurum ve Sivas’ta milletiyle kucaklaştı. 18 Aralık 1919’da “Heyet-i Temsiliye” mensubu üyelerle yola çıkarak 27 Aralık Cumartesi günü Ankara’ya ulaştı.

Bu gelişin önemi biliniyordu. Ezan ve dualar okundu. Özgürlük ve bağımsızlık karakteri olan lider gelmişti. Bağıra basıldı…

Her unvanı hak etti

Cephelerdeki zafer dolu başarılarını Kurtuluş Savaşı destanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile taçlandıran Mustafa Kemal, ‘Gazi’ unvanını hak eden büyük bir komutandı. Türk Milletinin tarih sahnesinden silinmesini izin vermeyişi ile hak ettiği ‘Atatürk’ soyadı ise onun askeri ve siyasi dahiliğinin belgesidir.

Bu şanlı sürecin yaşanması için bekleniyordu, geldi ve gerekeni yaptı.

***

Atatürk’e yakışan şehir

Atatürk’ün teşrifi, Ankara için bir dönüm noktası oldu. 101 yıl önceki koşullar düşünülerek dünden bugünü baktığımızda Büyük Önderin emeğine yakışan bir Başkent görmek mümkün.

Geldi de ne oldu?

Kurtuluş Savaşı kazanıldı, Ankara Başkent ilan edildi ve 16 gün sonra Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Savunma sanayi başta olmak üzere her alanda elde edilen başarılarla dünyanın 18’inci büyük ekonomisine sahip ülke olduk.

Saymakla bitmeyecek kurum ve tesisler Atatürk döneminde kuruldu.

Uçak fabrikası bile var

Atatürk döneminde kurulan bazı kurum ve kuruluşlar şöyle:

Anadolu Ajansı, Merkez Bankası, Ankara Hukuk Fakültesi, Atatürk Orman Çiftliği, Ankara Çubuk Barajı, Nuri Demirağ Uçak Fabrikası, Çocuk Esirgeme Kurumu, Demiryolları ve Limanlar Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Yolları, Devlet İstatistik Enstitüsü, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, Etibank, Halkevleri, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, Sümerbank, Türk Dil Kurumu, Türk Kuşu, Türk Tarih Kurumu, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Şeker Fabrikaları, Ziraat Okulları ve Yüksek Ziraat Enstitüsü, Ankara Fişek Fabrikası, Gölcük Tersanesi, Kırıkkale Mühimmat Fabrikası.

***

Oldum MU

Bende idim Sende oldum Sende idim Bende oldum Önde idim Sonda oldum Çoğul iken Tekilim

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.