Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Dert, derman ve türküler…

“Derde derman türküler”de derdine derman arayanlar eli, gönlü boş dönmez! Türkü çığıranlar, ‘derman’ diye inleyen derbederleri dermana boğar! Kevn ü mekandaki bizler, ‘dert’e gark olmuşluğun yürek zenginliğiyle ağlar, sızlarız! O dem, “Ruhumda Sızı”yı anlatan Nesimi; yanmış, yakılmışlığın ötesinde bir dünyevi derde bular dinleyeni:   Bu nasıl bir derttir dermanı yoktur Bedenimde değil ruhumda sızı Görünmez bir yara acısı çoktur Bedenimde değil ruhumda sızı   Bu dörtlükten etkilenmeyen taş yürekleri dürtükleyen dörtlük gelir ardından:   Kurşunsuz, hançersiz, kansız bir yara Hiçbir tabip buna bulamaz çara Keşke Mansur gibi çekseler dara Bedenimde değil ruhumda sızı   Ruh/beden sarsıntısı yaratan türküyü çığıranı kül edenleri gömüp yola devam ederken diyeceğiniz ve dinleyeceğiniz türkü, “Beni Derde Salan Gelsin” ise dünyadasınız demektir! Çünkü;   Açma yaram derin derin Dermanını bilen gelsin Başka tabipler istemem Beni derde salan gelsin   Davetiniz, “Ömür Bir Nefes Arası” sırasını bilmeyenlerce duyulmuyorsa daha net çığırırsınız türküyü:   Bilen gelsin bilen gelsin Dermanını bilen gelsin   Doğu Anadolu’nun Türkistan’a uzanan haşin coğrafyasından geçerken bir türkü duyarsanız bilin ki:   Ahırında bu dert beni öldürür Ey olmaz yaram dert dert üstüne Halimi görenler aklın şaşırır Gitti şadım geldi gam gam üstüne   Yol, sadece dağ/taş ile değil, sevgili engeli ile de sarptır, yorar… Türkistan’a doğru yürürken bir süre sonra Azerbaycan Türklerinin türküleri karşılar sizi. Neşesi kadar dertle de dolu olan bu türkülerden biri, derde salan sevgiliyi utandıran türdendir. Rashid Behbudov, sokaklara (küçelere) öyle bir şey yapar ki alınan yâr sarsılır:   Küçelere su serpmişem Yar gelende toz olmasın Bele gelsin bele gitsin Aramızda söz olmasın   O zaman Malatya Arguvan’dan bir ses düşer peşinize. Der ki:   Beni dertten derde saldın Şu gönlümü nasıl çaldın Mecnun'um Leyla'mı buldum Güzel bu nasıl sevdaymış   Koca Veysel, “Anlatmam Derdimi Dertsiz İnsana” diyor ve ekliyor ya: “Derdim Bana Derman İmiş Bilmedim’. Dert, yerine göre dermandır, vesselam.
Ekleme Tarihi: 28 Temmuz 2022 - Perşembe

Dert, derman ve türküler…

“Derde derman türküler”de derdine derman arayanlar eli, gönlü boş dönmez! Türkü çığıranlar, ‘derman’ diye inleyen derbederleri dermana boğar!

Kevn ü mekandaki bizler, ‘dert’e gark olmuşluğun yürek zenginliğiyle ağlar, sızlarız! O dem, “Ruhumda Sızı”yı anlatan Nesimi; yanmış, yakılmışlığın ötesinde bir dünyevi derde bular dinleyeni:

 

Bu nasıl bir derttir dermanı yoktur

Bedenimde değil ruhumda sızı

Görünmez bir yara acısı çoktur

Bedenimde değil ruhumda sızı

 

Bu dörtlükten etkilenmeyen taş yürekleri dürtükleyen dörtlük gelir ardından:

 

Kurşunsuz, hançersiz, kansız bir yara

Hiçbir tabip buna bulamaz çara

Keşke Mansur gibi çekseler dara

Bedenimde değil ruhumda sızı

 

Ruh/beden sarsıntısı yaratan türküyü çığıranı kül edenleri gömüp yola devam ederken diyeceğiniz ve dinleyeceğiniz türkü, “Beni Derde Salan Gelsin” ise dünyadasınız demektir! Çünkü;

 

Açma yaram derin derin

Dermanını bilen gelsin

Başka tabipler istemem

Beni derde salan gelsin

 

Davetiniz, “Ömür Bir Nefes Arası” sırasını bilmeyenlerce duyulmuyorsa daha net çığırırsınız türküyü:

 

Bilen gelsin bilen gelsin

Dermanını bilen gelsin

 

Doğu Anadolu’nun Türkistan’a uzanan haşin coğrafyasından geçerken bir türkü duyarsanız bilin ki:

 

Ahırında bu dert beni öldürür

Ey olmaz yaram dert dert üstüne

Halimi görenler aklın şaşırır

Gitti şadım geldi gam gam üstüne

 

Yol, sadece dağ/taş ile değil, sevgili engeli ile de sarptır, yorar…

Türkistan’a doğru yürürken bir süre sonra Azerbaycan Türklerinin türküleri karşılar sizi. Neşesi kadar dertle de dolu olan bu türkülerden biri, derde salan sevgiliyi utandıran türdendir. Rashid Behbudov, sokaklara (küçelere) öyle bir şey yapar ki alınan yâr sarsılır:

 

Küçelere su serpmişem

Yar gelende toz olmasın

Bele gelsin bele gitsin

Aramızda söz olmasın

 

O zaman Malatya Arguvan’dan bir ses düşer peşinize. Der ki:

 

Beni dertten derde saldın

Şu gönlümü nasıl çaldın

Mecnun'um Leyla'mı buldum

Güzel bu nasıl sevdaymış

 

Koca Veysel, “Anlatmam Derdimi Dertsiz İnsana” diyor ve ekliyor ya: “Derdim Bana Derman İmiş Bilmedim’.

Dert, yerine göre dermandır, vesselam.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.