Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Bir isyaaan: Yavşaaan!

[simple-author-box] Bu ülkede siyasete soyunan bir iş insanı, ülkenin başbakanına ‘yavşak’ dediğinde yer yerinden oynamıştı. Gündelik hayatta birinin bir diğerine birkaç defa kullandığı bu kelime, kulağa hoş gelen fonetik bir özellik taşıdığından çoğu kişi kendisi için söylendiğini bilmesine rağmen kulak asmaz! Daha doğrusu asmazdı… Bit yavrusu… Kelime ne zaman ki bir başbakana yamandı, insanlar, ‘ne demek ki’ merakına kapıldı… Araştıranlar bir anlam yükleyince insanlar gördü ki, ‘atın kıçındaki bit’ demekmiş! “Yok arkadaş ben Türk Dil Kurumu’na inanırım” diyenler için TDK’ya sordum. “Bit yavrusu” dedi. Sonra bir mana daha ekledi: (halk ağzında, mecaz) Geveze, yılışık kimse. (Gevezelik, yılışıklık en çok kime benziyor dersiniz?) Tereddüt ettim Türkiye’nin boynuna ‘soykırımcı’ yaftası asmak isteyen birine “yavşak” demek istedim, tereddüt geçirdim! Yine de, “Böyle birinin çöl bedevilerine yardım olsun diye deve götü yağlayacak hali yok ya” diye söylendim, içimden! Tamam, herhangi biri bir oy alabilmek için lüzumu halinde Texsaslı kovboyların atlarının kıçına el ya da dil atmış olabilir. Öyleyse kendisine seyis mi diyeceğiz şimdi? Yavşaklık, seyislik gibi hak edilerek alınan bir meslek ya da unvan değil, atın kıçına yapışarak yaşamayı gerektiren bir seleksiyondur! Doğanın işine karışılmaz… Kızılderilileri kıtadan silen katillerin atlarının bakımını yapmak, ‘yetti gayrik Baydın bizi’ diye isyan edilen birini yapsa yapsa katiller katili Buffalo Bill’in kankisi yapar. Bir yavşağın neler yapabileceğini ya da ne tür ilişkileri olabileceğini görün işte… Yok, vazgeçtim! Evet, vazgeçtim! Ben ona ‘yavşan’ diyeceğim! Bildiğiniz gibi yavşan bir ot… Otluk da bir doğal seleksiyon ama bu ‘yavşan’ öyle böyle değil… Tek başına kullanıldığında ‘ot’ diyebilirsiniz. Ancak ‘yavşan otu’ dediğiniz zaman iş değişir. Çünkü “Yavşanotu, çiçekli bitkiler familyası Plantaginaceae’nin yaklaşık 500 türle temsil edilen en büyük cins taksonudur, daha önceleri sıracaotugiller familyasında sınıflandırılmıştır.” Bilimsel adı da “Veronica”ymış! Veronica, Hollywood filmlerinde iç çektiren bir alüfteyi çağrıştırsa da neticede ot! Bir de bunun ‘üst sınıf’ı varmış: Sinirliotugiller ‘Otluk’ bile fazla Bunca laf ettim ama pişman olduğum hallerin içeni düştüm! “Yavşan otu nedir” sorusuna cevap ararken gördüm ki, ot, faydalı ve kullanıldığı alanlar önemli. Ülkemizde daha çok çıban otu, (aman dikkat ‘teres’ demiyorum ha) at teresi, yara otu olarak biliniyormuş. Daha da ilginci, 500 türü bulunuyormuş. Danıştığım yerler, ‘egzama düşmanıdır, önemli birçok yarara sahiptir’ deyince, bu faideli ‘yavaşan’ı bir ‘yavşak’ için kullanarak rencide etmek istemedim. Daral gelince… Sonra, ‘kendimi niye kasıp duruyorum ki’ diyerek bağırdım: -Yavşaaan! Yanlış oldu! -Yav…! Oh be! Rahatladım… * Oldum MU Yolcu idim Kalan oldum Falan idim Filan oldum Gerçek idim Yalan oldum Erenlerin Sofrasında
Ekleme Tarihi: 05 Mayıs 2021 - Çarşamba

Bir isyaaan: Yavşaaan!

[simple-author-box]

Bu ülkede siyasete soyunan bir iş insanı, ülkenin başbakanına ‘yavşak’ dediğinde yer yerinden oynamıştı. Gündelik hayatta birinin bir diğerine birkaç defa kullandığı bu kelime, kulağa hoş gelen fonetik bir özellik taşıdığından çoğu kişi kendisi için söylendiğini bilmesine rağmen kulak asmaz! Daha doğrusu asmazdı…

Bit yavrusu…

Kelime ne zaman ki bir başbakana yamandı, insanlar, ‘ne demek ki’ merakına kapıldı…

Araştıranlar bir anlam yükleyince insanlar gördü ki, ‘atın kıçındaki bit’ demekmiş!

“Yok arkadaş ben Türk Dil Kurumu’na inanırım” diyenler için TDK’ya sordum.

“Bit yavrusu” dedi.

Sonra bir mana daha ekledi: (halk ağzında, mecaz) Geveze, yılışık kimse.

(Gevezelik, yılışıklık en çok kime benziyor dersiniz?)

Tereddüt ettim

Türkiye’nin boynuna ‘soykırımcı’ yaftası asmak isteyen birine “yavşak” demek istedim, tereddüt geçirdim!

Yine de, “Böyle birinin çöl bedevilerine yardım olsun diye deve götü yağlayacak hali yok ya” diye söylendim, içimden!

Tamam, herhangi biri bir oy alabilmek için lüzumu halinde Texsaslı kovboyların atlarının kıçına el ya da dil atmış olabilir. Öyleyse kendisine seyis mi diyeceğiz şimdi?

Yavşaklık, seyislik gibi hak edilerek alınan bir meslek ya da unvan değil, atın kıçına yapışarak yaşamayı gerektiren bir seleksiyondur!

Doğanın işine karışılmaz…

Kızılderilileri kıtadan silen katillerin atlarının bakımını yapmak, ‘yetti gayrik Baydın bizi’ diye isyan edilen birini yapsa yapsa katiller katili Buffalo Bill’in kankisi yapar.

Bir yavşağın neler yapabileceğini ya da ne tür ilişkileri olabileceğini görün işte…

Yok, vazgeçtim!

Evet, vazgeçtim! Ben ona ‘yavşan’ diyeceğim!

Bildiğiniz gibi yavşan bir ot…

Otluk da bir doğal seleksiyon ama bu ‘yavşan’ öyle böyle değil…

Tek başına kullanıldığında ‘ot’ diyebilirsiniz. Ancak ‘yavşan otu’ dediğiniz zaman iş değişir.

Çünkü “Yavşanotu, çiçekli bitkiler familyası Plantaginaceae’nin yaklaşık 500 türle temsil edilen en büyük cins taksonudur, daha önceleri sıracaotugiller familyasında sınıflandırılmıştır.”

Bilimsel adı da “Veronica”ymış! Veronica, Hollywood filmlerinde iç çektiren bir alüfteyi çağrıştırsa da neticede ot! Bir de bunun ‘üst sınıf’ı varmış: Sinirliotugiller

‘Otluk’ bile fazla

Bunca laf ettim ama pişman olduğum hallerin içeni düştüm!

“Yavşan otu nedir” sorusuna cevap ararken gördüm ki, ot, faydalı ve kullanıldığı alanlar önemli. Ülkemizde daha çok çıban otu, (aman dikkat ‘teres’ demiyorum ha) at teresi, yara otu olarak biliniyormuş. Daha da ilginci, 500 türü bulunuyormuş.

Danıştığım yerler, ‘egzama düşmanıdır, önemli birçok yarara sahiptir’ deyince, bu faideli ‘yavaşan’ı bir ‘yavşak’ için kullanarak rencide etmek istemedim.

Daral gelince…

Sonra, ‘kendimi niye kasıp duruyorum ki’ diyerek bağırdım:

-Yavşaaan!

Yanlış oldu!

-Yav…!

Oh be! Rahatladım…

*

Oldum MU

Yolcu idim Kalan oldum

Falan idim Filan oldum

Gerçek idim Yalan oldum

Erenlerin Sofrasında

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.