Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Hitit Kralı II. Şuppiluliuma’nın gözü Ankara'da!

Çağları aşkın sözleri ve şaşkın gözleriyle gözümüze bakan bu adamı tanıyorsunuz: Hitit Kralı II. Şuppiluliuma… MESAJ ALINMIŞTIR… 11 şehrimizi etkileyen, 10 kentimizde büyük yıkıma sebep olan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık depremlerden hasarlı çıkan Hatay Müzesi’nde 3 bin yıldır uyurken, korkunç sarsıntı ile uyanıp bize bakıyor gibi! Evet, gözü Ankara’da ve Türkiye’de hatta dünyada… Bakışıyla, Hatay’ı ve tahrip olan tüm illeri ayağa kaldırın der gibi. Mesajı alan Başkent, devletin tüm kurumları, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile STK’lar aracılığıyla yardım yağdırdı, yağdırıyor… ‘SAĞLIĞI’ YERİNDE… Devletimiz depremzedeler gibi bu felaketten zarar gören kültür / sanat varlıklarıyla ilgi hasar tespitleri yapıyor. Bazı eserler daha güvenli yere nakledilirken, görüldü ki, Hatay Müzesi’nde hasar oluşmasına rağmen Şuppiluliuma’nın sağlığı yerinde! GEZİP GÖRMÜŞTÜM Hatay; koronavirüs salgını yüzünden bir yıl ötelenen Expo 2021’in açılışından kısa süre önce Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın daveti; Basın Yayın Dairesi Başkanı Nida Yılmaz’ın samimi ilgisi; araştırmacı, tarihçi, numismat ve koleksiyoner Osman Zafer Yavuz’un refakati ve mihmandarlığında bir grup gazeteci ile bulunduğum ve bu vesile ile onlarca yazı kaleme aldığım benzersiz bir medeniyet(ler) şehri. DÜNYA HAZİNESİ… Bir elinde mızrak, bir elinde başak tutan Hitit Kralı II. Şuppiluliuma’nın heykeli, 2013 yılında Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Tell Tayinat höyüğünde yapılan kazılarda bulundu. M.Ö. 9’uncu yüzyıl Geç Hitit dönemine işaretlenen heykel, özellikleri ve sırtındaki kitabeyle bir dünya hazinesi… Konuyla ilgili yazılarımı ankhaber.com adresine girerek arabul bölümüne ‘Hatay’ ya da ‘Şuppi’ veya ‘Şuppiluliuma’ yazarak ulaşabilirsiniz. İKİ YAZI İÇİN DOKUNUN LÜTFEN 1 https://www.ankhaber.com/bir-proto-turk-hikayesi-hititler-1-anadolulu-suppiluliuma-21285-haberi 2 https://www.ankhaber.com/yazar/arama/hataylilar-bu-krali-tahtina-oturtun-lutfen-20254-kose-yazisi
Ekleme Tarihi: 22 Şubat 2023 - Çarşamba

Hitit Kralı II. Şuppiluliuma’nın gözü Ankara'da!

Çağları aşkın sözleri ve şaşkın gözleriyle gözümüze bakan bu adamı tanıyorsunuz: Hitit Kralı II. Şuppiluliuma…

MESAJ ALINMIŞTIR…

11 şehrimizi etkileyen, 10 kentimizde büyük yıkıma sebep olan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık depremlerden hasarlı çıkan Hatay Müzesi’nde 3 bin yıldır uyurken, korkunç sarsıntı ile uyanıp bize bakıyor gibi! Evet, gözü Ankara’da ve Türkiye’de hatta dünyada… Bakışıyla, Hatay’ı ve tahrip olan tüm illeri ayağa kaldırın der gibi. Mesajı alan Başkent, devletin tüm kurumları, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile STK’lar aracılığıyla yardım yağdırdı, yağdırıyor…

‘SAĞLIĞI’ YERİNDE…

Devletimiz depremzedeler gibi bu felaketten zarar gören kültür / sanat varlıklarıyla ilgi hasar tespitleri yapıyor. Bazı eserler daha güvenli yere nakledilirken, görüldü ki, Hatay Müzesi’nde hasar oluşmasına rağmen Şuppiluliuma’nın sağlığı yerinde!

GEZİP GÖRMÜŞTÜM

Hatay; koronavirüs salgını yüzünden bir yıl ötelenen Expo 2021’in açılışından kısa süre önce Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın daveti; Basın Yayın Dairesi Başkanı Nida Yılmaz’ın samimi ilgisi; araştırmacı, tarihçi, numismat ve koleksiyoner Osman Zafer Yavuz’un refakati ve mihmandarlığında bir grup gazeteci ile bulunduğum ve bu vesile ile onlarca yazı kaleme aldığım benzersiz bir medeniyet(ler) şehri.

DÜNYA HAZİNESİ…

Bir elinde mızrak, bir elinde başak tutan Hitit Kralı II. Şuppiluliuma’nın heykeli, 2013 yılında Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Tell Tayinat höyüğünde yapılan kazılarda bulundu. M.Ö. 9’uncu yüzyıl Geç Hitit dönemine işaretlenen heykel, özellikleri ve sırtındaki kitabeyle bir dünya hazinesi… Konuyla ilgili yazılarımı ankhaber.com adresine girerek arabul bölümüne ‘Hatay’ ya da ‘Şuppi’ veya ‘Şuppiluliuma’ yazarak ulaşabilirsiniz.

İKİ YAZI İÇİN DOKUNUN LÜTFEN

1

https://www.ankhaber.com/bir-proto-turk-hikayesi-hititler-1-anadolulu-suppiluliuma-21285-haberi

2

https://www.ankhaber.com/yazar/arama/hataylilar-bu-krali-tahtina-oturtun-lutfen-20254-kose-yazisi

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.