Ahmet Tezcan
Köşe Yazarı
Ahmet Tezcan
 

Gazeteler, Gazetecilik ve Ankara

[simple-author-box] Merhaba diyerek ANKHABER’de methali şöyle yapmış olalım: Gazetecilik insanın içine ekilmiş bir tohum sanki atıldığı gibi durmuyor, filizlenip dal budak salmak, yazmak istiyor tabiatıyla. Mesleğin, sıcak potadan kurşun satırlarla, fotoğrafın klişe, başlığın hurufat kasasından, entertipli - mürettipli, espaslı - kumpaslı günlerinden kalan Ankara Gazetecisi Dursun Erkılıç kardeşimiz GEL deyince dayanamadık, geldik. Sabah’ın Ankara’sında “GEL DE YAZMA” köşemizde 1000’den fazla yazıya imza koymuşuz tam 16 yıl. Ondan öncesi, 70’li yıllar, yeri geldikçe bahsederiz. ANKHABER’de devam edelim dedik. *** Gazeteler Ankara eklerini ansızın kapattılar. Birçok ilde yaptılar bunu. Ne düşündüler, niye kapattılar ben orasında değilim, vardır kendilerine göre sebepleri. Ancak, bu karar Başkent için bence doğru olmadı. Şimdi baksak Avrupa, Asya başkentlerinden halen “Kent Gazetesi” anlamında önemli örnekler gösterilebilir. Neticede bir “başkent”ten söz ediyoruz. Hele Ankara’dan bahsediyorsak, yalnızca siyasi anlamı yoktur Ankara’nın; Ankara başlı başına tarihtir öncelikle. Siyasetin olduğu kadar ticaretin, sanayinin, 20 den fazla üniversitesiyle akademik hayatın, bilhassa tababetin yani sağlık sektörünün ve… Ve tabiatıyla diplomasinin başkentidir Ankara. Gazetecilik anlamında çok renkli, çok nitelikli bir yayın faaliyeti Ankara gibi bir başkentte en azından dijital ortama taşınarak sürdürülebilirdi. Ciddi bir yatırım GAZETE, yazar-çizer kadro, yetişmiş eleman ve dağıtımda büyük zoru yaşarken kent gazeteciliğiyle kim uğraşır?! Habercilik zaten devlete yaslanmış durumda, ilan reklam işleri de öyle. O halde işin içinden çıkmak her babayiğidin harcı değil. Hele günümüz şartlarında, haber organizasyonlarını esir alan “dijital teknoloji, sanal alem, sosyal medya” örümcek ağı gibi hayatın her alanını sarmışken, basılı gazeteyi döndüremeyenlere “anlayış” ile bakmak lazım her halde?! *** Dünyada birçok gazete basımı durdurdu, kâğıt gazeteyi bırakıyorlar artık. “Medya İmparatoru” Murdoch,112 gazetesinden 36'sını tamamen kapattı. 76'sı da internet ortamında. Çok eski çok ünlü gazeteler kendilerine bir yol arıyor. Dünya bir yerlere evrilip devrilirken; basın-basım-medyanın bundan etkilenmemesi ne mümkün? Silikon vadisi zaten gazeteciliği yeniden tasarlıyor. Artık gazete değil, okur (takipçi) alınıp satılan bir çağa geçtik. Her şey yeniden tanımlanıp değerlendiriliyor(!), insanı bile değiştiriyorlar. Elektriksizlik yüzünden 70 kişinin donarak öldüğü Amerika’da ve aynı anda oluyor bütün bunlar. Dehşet şeyler yaşanıyor dünyada. Yoksa diyorum, insanlığın, “Ne kadar zalimsiniz, çok nankörsünüz, hiç düşünmez misiniz?” sorgulamasına ve suçlamasına muhatap düştüğü günleri mi yaşıyoruz?!
Ekleme Tarihi: 02 Mart 2021 - Salı

Gazeteler, Gazetecilik ve Ankara

[simple-author-box]

Merhaba diyerek ANKHABER’de methali şöyle yapmış olalım:

Gazetecilik insanın içine ekilmiş bir tohum sanki atıldığı gibi durmuyor, filizlenip dal budak salmak, yazmak istiyor tabiatıyla.

Mesleğin, sıcak potadan kurşun satırlarla, fotoğrafın klişe, başlığın hurufat kasasından, entertipli - mürettipli, espaslı - kumpaslı günlerinden kalan Ankara Gazetecisi Dursun Erkılıç kardeşimiz GEL deyince dayanamadık, geldik.

Sabah’ın Ankara’sında “GEL DE YAZMA” köşemizde 1000’den fazla yazıya imza koymuşuz tam 16 yıl. Ondan öncesi, 70’li yıllar, yeri geldikçe bahsederiz. ANKHABER’de devam edelim dedik.

***

Gazeteler Ankara eklerini ansızın kapattılar. Birçok ilde yaptılar bunu. Ne düşündüler, niye kapattılar ben orasında değilim, vardır kendilerine göre sebepleri. Ancak, bu karar Başkent için bence doğru olmadı. Şimdi baksak Avrupa, Asya başkentlerinden halen “Kent Gazetesi” anlamında önemli örnekler gösterilebilir.

Neticede bir “başkent”ten söz ediyoruz.

Hele Ankara’dan bahsediyorsak, yalnızca siyasi anlamı yoktur Ankara’nın; Ankara başlı başına tarihtir öncelikle. Siyasetin olduğu kadar ticaretin, sanayinin, 20 den fazla üniversitesiyle akademik hayatın, bilhassa tababetin yani sağlık sektörünün ve…

Ve tabiatıyla diplomasinin başkentidir Ankara.

Gazetecilik anlamında çok renkli, çok nitelikli bir yayın faaliyeti Ankara gibi bir başkentte en azından dijital ortama taşınarak sürdürülebilirdi. Ciddi bir yatırım GAZETE, yazar-çizer kadro, yetişmiş eleman ve dağıtımda büyük zoru yaşarken kent gazeteciliğiyle kim uğraşır?! Habercilik zaten devlete yaslanmış durumda, ilan reklam işleri de öyle. O halde işin içinden çıkmak her babayiğidin harcı değil.

Hele günümüz şartlarında, haber organizasyonlarını esir alan “dijital teknoloji, sanal alem, sosyal medya” örümcek ağı gibi hayatın her alanını sarmışken, basılı gazeteyi döndüremeyenlere “anlayış” ile bakmak lazım her halde?!

***

Dünyada birçok gazete basımı durdurdu, kâğıt gazeteyi bırakıyorlar artık. “Medya İmparatoru” Murdoch,112 gazetesinden 36'sını tamamen kapattı. 76'sı da internet ortamında. Çok eski çok ünlü gazeteler kendilerine bir yol arıyor. Dünya bir yerlere evrilip devrilirken; basın-basım-medyanın bundan etkilenmemesi ne mümkün?

Silikon vadisi zaten gazeteciliği yeniden tasarlıyor. Artık gazete değil, okur (takipçi) alınıp satılan bir çağa geçtik. Her şey yeniden tanımlanıp değerlendiriliyor(!), insanı bile değiştiriyorlar. Elektriksizlik yüzünden 70 kişinin donarak öldüğü Amerika’da ve aynı anda oluyor bütün bunlar.

Dehşet şeyler yaşanıyor dünyada. Yoksa diyorum, insanlığın, “Ne kadar zalimsiniz, çok nankörsünüz, hiç düşünmez misiniz?” sorgulamasına ve suçlamasına muhatap düştüğü günleri mi yaşıyoruz?!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.