Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Başpınar'dan Ankara ve Yozgat’a muhteşem mühürler

[simple-author-box] Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Genelkurmay kavşağına yerleştirilen ‘Kızılca Gün Anıtı’, Yozgatlı heykeltıraş Aslan Başpınar’ın başarılı çalışmalarını taçlandıran bir eser oldu. Mustafa Kemal Paşa halkına önderlik etmek, işgalci emperyalistlere hak ettiği dersi vermek; bunu yaparken; ‘Gazi’ olmak, ‘Atatürk’ olmak, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmak, o devletin cumhurbaşkanı olmak, ayak bastığı kenti başkent yapmak gibi normal bir insanın tüm hayatına sığdıramayacağı şeyleri kısa sürede gerçekleştirmek için gelmişti Ankara’ya. Mansur Yavaş’ın tanımı Kendisini bağrına basan, gönül köşküne oturtan, “Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa” diyerek lider kabul eden ve önderini halaylarla, marşlarla, dualarla oluşturduğu Kızılca Gün’de karşılayan Ankaralılar, bu hal ve gidişin büyük zaferlerle sonuçlanacağına inanıyordu. Şehirde bulunan yabancı temsilciler Kızılca Gün coşkusunu hayretle izlerken, Mustafa Kemal Paşa, beraberindeki Heyet-i Temsiliye mensupları ve Ankaralılar başları dik olarak adımlıyordu müstakbel başkentin sokaklarını. Bu gelişin, bu karşılanışın anlam ve önemini en çarpıcı şekilde ifade edenlerden biri de, şu sözleriyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş oldu: “Bu aslında yalnızca bir karşılama değil bir milletin hürriyet ve bağımsızlık sevdasını tüm dünyaya haykırışıydı. Metin Özarslan’ın talebi Bugün Genelkurmay Kavşağı olarak bilinen ancak Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özarslan’ın herkes adına “Kızılca Gün Meydanı” olmasını istediği yerde bir eksik vardı: O tarihi günü ölümsüzleştirecek bir anıt… Aslan Başpınar devrede Heykeltıraş Aslan Başpınar işte tam da o noktada girdi devreye. Pek çok ölümsüz esere imza atan sanatçı, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinde tarihi görüntülerin, olayların yaşandığı noktaya konacak ve Başkentin yeni simgelerinden biri olacak ‘Kızılca Gün Anıtı’ için kolları sıvadı. Bitirdi. Anıt, tam da o günün 101’in yıldönümü olan 27 Aralık 2020’de yerine dikildi. Düzenlenen törene milletvekilleri, Ankara Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile pandemi kurallarına uygun şekilde Başkentliler katıldı. Anıtın önemli özellikleri Maliyeti Ankara Sanayi Odası (ASO) 2. Organize Sanayi Bölgesi tarafından karşılanan Anıt, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve temsil heyetini, onları karşılayan Ankaralıları ve 16 Türk devleti ile Türkiye Cumhuriyeti’ni sembolize eden özellikler taşıyor.Yaklaşık 10 metre uzunluğundaki anıtta Atatürk’ün yanı sıra dönemin Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi, Vali Vekili Yahya Galip, Müderris Beynamlı Hacı Mustafa Efendi,  ilk kadın muhtar Satı Kadın da yer alıyor. Yozgat’ı da unutmadı Memleketi Yozgat’a Atatürk Anıtı ve Nida Tüfekçi anıtlarını da diken Aslan Başpınar, babası merhum Veli Başpınar'ın heykelini yaparak Darıca köyündeki evlerinin bahçesine dikti. Türkiye ve dünya çapında eserlere imza atan sanatçımıza herkes adına teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Ekleme Tarihi: 20 Ocak 2021 - Çarşamba

Başpınar'dan Ankara ve Yozgat’a muhteşem mühürler

[simple-author-box]

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Genelkurmay kavşağına yerleştirilen ‘Kızılca Gün Anıtı’, Yozgatlı heykeltıraş Aslan Başpınar’ın başarılı çalışmalarını taçlandıran bir eser oldu.

Mustafa Kemal Paşa halkına önderlik etmek, işgalci emperyalistlere hak ettiği dersi vermek; bunu yaparken; ‘Gazi’ olmak, ‘Atatürk’ olmak, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmak, o devletin cumhurbaşkanı olmak, ayak bastığı kenti başkent yapmak gibi normal bir insanın tüm hayatına sığdıramayacağı şeyleri kısa sürede gerçekleştirmek için gelmişti Ankara’ya.

Mansur Yavaş’ın tanımı

Kendisini bağrına basan, gönül köşküne oturtan, “Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa” diyerek lider kabul eden ve önderini halaylarla, marşlarla, dualarla oluşturduğu Kızılca Gün’de karşılayan Ankaralılar, bu hal ve gidişin büyük zaferlerle sonuçlanacağına inanıyordu.

Şehirde bulunan yabancı temsilciler Kızılca Gün coşkusunu hayretle izlerken, Mustafa Kemal Paşa, beraberindeki Heyet-i Temsiliye mensupları ve Ankaralılar başları dik olarak adımlıyordu müstakbel başkentin sokaklarını.

Bu gelişin, bu karşılanışın anlam ve önemini en çarpıcı şekilde ifade edenlerden biri de, şu sözleriyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş oldu:

“Bu aslında yalnızca bir karşılama değil bir milletin hürriyet ve bağımsızlık sevdasını tüm dünyaya haykırışıydı.

Metin Özarslan’ın talebi

Bugün Genelkurmay Kavşağı olarak bilinen ancak Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özarslan’ın herkes adına “Kızılca Gün Meydanı” olmasını istediği yerde bir eksik vardı: O tarihi günü ölümsüzleştirecek bir anıt…

Aslan Başpınar devrede

Heykeltıraş Aslan Başpınar işte tam da o noktada girdi devreye. Pek çok ölümsüz esere imza atan sanatçı, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinde tarihi görüntülerin, olayların yaşandığı noktaya konacak ve Başkentin yeni simgelerinden biri olacak ‘Kızılca Gün Anıtı’ için kolları sıvadı. Bitirdi. Anıt, tam da o günün 101’in yıldönümü olan 27 Aralık 2020’de yerine dikildi.

Düzenlenen törene milletvekilleri, Ankara Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile pandemi kurallarına uygun şekilde Başkentliler katıldı.

Anıtın önemli özellikleri

Maliyeti Ankara Sanayi Odası (ASO) 2. Organize Sanayi Bölgesi tarafından karşılanan Anıt, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve temsil heyetini, onları karşılayan Ankaralıları ve 16 Türk devleti ile Türkiye Cumhuriyeti’ni sembolize eden özellikler taşıyor.Yaklaşık 10 metre uzunluğundaki anıtta Atatürk’ün yanı sıra dönemin Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi, Vali Vekili Yahya Galip, Müderris Beynamlı Hacı Mustafa Efendi,  ilk kadın muhtar Satı Kadın da yer alıyor.

Yozgat’ı da unutmadı

Memleketi Yozgat’a Atatürk Anıtı ve Nida Tüfekçi anıtlarını da diken Aslan Başpınar, babası merhum Veli Başpınar'ın heykelini yaparak Darıca köyündeki evlerinin bahçesine dikti.

Türkiye ve dünya çapında eserlere imza atan sanatçımıza herkes adına teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.