Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

47 yaşındaki Hak-İş ve emek, ekmek, yemek üstüne…

HAK-İŞ’in 47. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliğe gitmeden önce, ‘emek’, ‘ekmek’ ve ‘yemek’ adına oluşan çağrışımların peşine düştüm! ‘Emek’ öylesine yüce bir değer ki içine bir harf katarsınız ‘ekmek’ olur ve dünyayı doyurur! Ekmeği sofraya koymak için emek gerekir ve o emek, ekmek olur ama onu bir de ‘yemek’ gerekir! O dem, ‘emek’in başına bir harf koymanız yeter. Oldu mu size ‘Yemek’! Aha doydunuz işte! *** HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, daha önce hem televizyon programı konuğum olduğu hem de pek çok toplantısını takip etme imkanı bulduğum için biliyorum, konuya bakışı nettir ve özeti şöyledir: -Emek, ekmek, yemek kutsalımızdır… Sıkıntılı süreçlerden, darbe/muhtıra ortamlarından bugünlere ulaşan mazisinde emeğin, emekçinin hakkını/hukukunu, ekmeğini korumak vardır. O yüzden en genç ama en büyük işçi sendikaları konfederasyonlarından biridir… *** Bu büyük camianın yaş gününü kutlarken emeğe, ekmeğe, yemeğe kem gözle bakanlara bendenizin de iki çift söz var. Derim ki;   Emeğe selam durmayan varsa Emeğe hakkın vermeyen varsa Hele bu gerçeği görmeyen varsa Atalar der ki: Ekmeksiz onlar * İnsan çalışır hakkın almazsa Emek hak/hukuk, ekmek bulmazsa Kazanan buna razı olmazsa Atalar der ki: Ekmeksiz onlar * Göçen madende şehit düşene Tedbirsiz, işçiye mezar eşene Kusurluyken buna gülen, şaşana Atalar der ki: Ekmeksiz onlar * Sendika yoksa işçi ne etsin Örgütsüz emek kalmasın bitsin Kim diyor ise: Bu fikir yitsin Atalar der ki: Ekmeksiz onlar * Baharda, yazda, sonbahar, güzde Kapkara kışta emektir gözde Buna her kim ki der ise: Sözde Atalar der ki: Ekmeksiz onlar * Hırkalı her dem emekçi oldun Ekmeği her dem emekte buldun El değil her dem kendini yoldun Atanı dinle; ekmeksiz olma
Ekleme Tarihi: 22 Ekim 2022 - Cumartesi

47 yaşındaki Hak-İş ve emek, ekmek, yemek üstüne…

HAK-İŞ’in 47. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliğe gitmeden önce, ‘emek’, ‘ekmek’ ve ‘yemek’ adına oluşan çağrışımların peşine düştüm!

‘Emek’ öylesine yüce bir değer ki içine bir harf katarsınız ‘ekmek’ olur ve dünyayı doyurur!

Ekmeği sofraya koymak için emek gerekir ve o emek, ekmek olur ama onu bir de ‘yemek’ gerekir!

O dem, ‘emek’in başına bir harf koymanız yeter. Oldu mu size ‘Yemek’!

Aha doydunuz işte!

***

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, daha önce hem televizyon programı konuğum olduğu hem de pek çok toplantısını takip etme imkanı bulduğum için biliyorum, konuya bakışı nettir ve özeti şöyledir:

-Emek, ekmek, yemek kutsalımızdır…

Sıkıntılı süreçlerden, darbe/muhtıra ortamlarından bugünlere ulaşan mazisinde emeğin, emekçinin hakkını/hukukunu, ekmeğini korumak vardır. O yüzden en genç ama en büyük işçi sendikaları konfederasyonlarından biridir…

***

Bu büyük camianın yaş gününü kutlarken emeğe, ekmeğe, yemeğe kem gözle bakanlara bendenizin de iki çift söz var.

Derim ki;

 

Emeğe selam durmayan varsa

Emeğe hakkın vermeyen varsa

Hele bu gerçeği görmeyen varsa

Atalar der ki: Ekmeksiz onlar

*

İnsan çalışır hakkın almazsa

Emek hak/hukuk, ekmek bulmazsa

Kazanan buna razı olmazsa

Atalar der ki: Ekmeksiz onlar

*

Göçen madende şehit düşene

Tedbirsiz, işçiye mezar eşene

Kusurluyken buna gülen, şaşana

Atalar der ki: Ekmeksiz onlar

*

Sendika yoksa işçi ne etsin

Örgütsüz emek kalmasın bitsin

Kim diyor ise: Bu fikir yitsin

Atalar der ki: Ekmeksiz onlar

*

Baharda, yazda, sonbahar, güzde

Kapkara kışta emektir gözde

Buna her kim ki der ise: Sözde

Atalar der ki: Ekmeksiz onlar

*

Hırkalı her dem emekçi oldun

Ekmeği her dem emekte buldun

El değil her dem kendini yoldun

Atanı dinle; ekmeksiz olma

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.