Ahmet Tezcan
Köşe Yazarı
Ahmet Tezcan
 

Tut beni oruç!

[simple-author-box] Ramazan girdi, HAYIR söyleyip HAYIR işleriyle meşguliyet zamanıdır. Zaten Ramazanlar hem kendimize hem cemiyete karşı hoş, faydalı, güzel davranışların çoğalması ve süreklilik kazanması için bize tanınan yeni fırsatlardır. Cuma, kandil günleri, dinî bayramlarımız da öyledir. Sadece “Kadir Gecesi”1000 aylık ibadete bedel, dolayısıyla “ÖMÜRLÜK” bir fırsattır Ramazanlar ki Cenabı Allah’ın müminlere bir lütfu keremidir. Ne demek? RAMAZAN, kelime olarak “sıcak günde yağan yağmur” anlamına geliyor. Serinletici yaz yağmuru gibi günah ve kusurlarımızın üzerine yağması murad ediliyor. ORUÇ da; “günlük” anlamına geliyor, aslı Farsça. "Roze" kelimesinden türemiş, önce "oruze" olmuş, sonra "oruç" olarak dilimize yerleşmiş. Arapçadaki “savm” ya da “siyam” da yiyip-içmekten uzak olmak, hareketsiz kalmak ve her şeyden el-etek çekmek anlamına geliyor. Oruç, Hicret’in ikinci yılında farz kılındı. Bakara183’de“Oruç, sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı” hükmüyle mü’minlere yükümlülük getirilirken, sorumluluğumuzun bilincine varmamız istenmektedir. Demek ki Müslüman olarak o günden bugüne1442ci Ramazan’ın içinde bulunuyoruz. Önemli olan ibadetin idrakidir, değilse aç kalmak değildir oruç. Lûtfu, ikramı pek bol olan Allahütealâ “İçinde Ramazan olmayan bin ay” değer biçtiği bir Kadir Gecesiyle bize ömürlük fırsat sunuyor. Esas olan fark etmek. Değerlendirebilene, hakkını verene işte Ramazan’ın ilk cuması da müstesna günlerden biridir. Ve fakat pandemi dediğimiz COVİT salgını ibadetleri de mecburen kısıtlamaktadır. İşte Ramazanlara camilere şölen havası katan teravih namazları bu sene olmayacak. Evlerde çoluk çocuk eda edilirse belki o masumlar hatırına bu salgın üzerimizden kalkar, maske cezasından da kurtulmuş oluruz diye düşünüyorum. Çünkü çevreme ve olan bitene baktığımda BU SALGININ YALNIZCA BİR SAĞLIK MESELESİ OLMADIĞINA İNANIYORUM. Organların bayramı Hz. Adem’e kadar dayanan Oruç, taşıdığımız bedenimiz için de adeta bir nevi “balans ayarı”. Merhum Dr. Haluk Nurbaki, itikadi boyutuyla birlikte orucun sağlığa katkılarını pek güzel anlatırdı. İç organlarımız dile gelse derdi, Ramazan’ı sevinçle müjdeler, bilhassa karaciğerimiz için bayramdır oruç.” Bu yıl BEŞ YILDIZLI, BOL İSRAFLI İFTARLAR, “Ramazan Beach” saçmalıkları inşallah olmayacak. Bir kısım TV’ler de Ramazanı eğlence ve envai türlü yemek gösterisine çevirmekten vazgeçmeliler Oruç bir kalıp Son söz Hz. Mevlâna’dan. O, ibadete şeklen “kalıp” olarak niteliyor. Önü-sonu olan her şeyi; kelime-i şahadetin dahi sadece ağızdan çıkan bir söz olmadığını söylüyor. Öyleyse; İmsak’da başlayıp İftar’da biten de orucun kalıbıdır. Marifet, o kalıbın içini doldurabilmektir. Bu vesileyle hayırlı Ramazanlar efendim.
Ekleme Tarihi: 14 Nisan 2021 - Çarşamba

Tut beni oruç!

[simple-author-box]

Ramazan girdi, HAYIR söyleyip HAYIR işleriyle meşguliyet zamanıdır. Zaten Ramazanlar hem kendimize hem cemiyete karşı hoş, faydalı, güzel davranışların çoğalması ve süreklilik kazanması için bize tanınan yeni fırsatlardır.

Cuma, kandil günleri, dinî bayramlarımız da öyledir. Sadece “Kadir Gecesi”1000 aylık ibadete bedel, dolayısıyla “ÖMÜRLÜK” bir fırsattır Ramazanlar ki Cenabı Allah’ın müminlere bir lütfu keremidir.

Ne demek?

RAMAZAN, kelime olarak “sıcak günde yağan yağmur” anlamına geliyor. Serinletici yaz yağmuru gibi günah ve kusurlarımızın üzerine yağması murad ediliyor.

ORUÇ da; “günlük” anlamına geliyor, aslı Farsça. "Roze" kelimesinden türemiş, önce "oruze" olmuş, sonra "oruç" olarak dilimize yerleşmiş. Arapçadaki “savm” ya da “siyam” da yiyip-içmekten uzak olmak, hareketsiz kalmak ve her şeyden el-etek çekmek anlamına geliyor.

Oruç, Hicret’in ikinci yılında farz kılındı. Bakara183’de“Oruç, sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı” hükmüyle mü’minlere yükümlülük getirilirken, sorumluluğumuzun bilincine varmamız istenmektedir. Demek ki Müslüman olarak o günden bugüne1442ci Ramazan’ın içinde bulunuyoruz. Önemli olan ibadetin idrakidir, değilse aç kalmak değildir oruç.

Lûtfu, ikramı pek bol olan Allahütealâ “İçinde Ramazan olmayan bin ay” değer biçtiği bir Kadir Gecesiyle bize ömürlük fırsat sunuyor. Esas olan fark etmek. Değerlendirebilene, hakkını verene işte Ramazan’ın ilk cuması da müstesna günlerden biridir.

Ve fakat pandemi dediğimiz COVİT salgını ibadetleri de mecburen kısıtlamaktadır. İşte Ramazanlara camilere şölen havası katan teravih namazları bu sene olmayacak. Evlerde çoluk çocuk eda edilirse belki o masumlar hatırına bu salgın üzerimizden kalkar, maske cezasından da kurtulmuş oluruz diye düşünüyorum. Çünkü çevreme ve olan bitene baktığımda BU SALGININ YALNIZCA BİR SAĞLIK MESELESİ OLMADIĞINA İNANIYORUM.

Organların bayramı

Hz. Adem’e kadar dayanan Oruç, taşıdığımız bedenimiz için de adeta bir nevi “balans ayarı”. Merhum Dr. Haluk Nurbaki, itikadi boyutuyla birlikte orucun sağlığa katkılarını pek güzel anlatırdı. İç organlarımız dile gelse derdi, Ramazan’ı sevinçle müjdeler, bilhassa karaciğerimiz için bayramdır oruç.”

Bu yıl BEŞ YILDIZLI, BOL İSRAFLI İFTARLAR, “Ramazan Beach” saçmalıkları inşallah olmayacak. Bir kısım TV’ler de Ramazanı eğlence ve envai türlü yemek gösterisine çevirmekten vazgeçmeliler

Oruç bir kalıp

Son söz Hz. Mevlâna’dan. O, ibadete şeklen “kalıp” olarak niteliyor. Önü-sonu olan her şeyi; kelime-i şahadetin dahi sadece ağızdan çıkan bir söz olmadığını söylüyor. Öyleyse; İmsak’da başlayıp İftar’da biten de orucun kalıbıdır. Marifet, o kalıbın içini doldurabilmektir.

Bu vesileyle hayırlı Ramazanlar efendim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.