Ya su ya savaş ya da Mansur Yavaş

13.09.2022 - 18:42, Güncelleme: 13.09.2022 - 18:42
 

Ya su ya savaş ya da Mansur Yavaş

ANKHABER / Türkiye su zengini bir ülke değil. Bu bakımdan özellikle son yıllarda gazete manşetlerini televizyon haberlerini işgal eden ‘kuraklık’, ‘susuzluk’ gibi haberler, dünyanın gittiği tehlikeli yeri işaret ediyor.
Dünya Su Raporu…   Birleşmiş Milletler’in hazırladığı “Dünya Su Raporu”, dünya nüfusunun üçte ikisinin su kıtlığı bulunan bölgelerde yaşadığını gösteriyor. BM ve UNESCO'nun birlikte hazırladığı rapora göre 2030'a kadar küresel çapta temiz su talebi yüzde 50 oranında artacak. Bunu değerlendiren uzmanlar, küresel alanda gittikçe daha fazla hissedilen su kıtlığının, yoğun göçlere hatta “su savaşları”na sebep olabileceğini söylüyor. BM'ye göre her yıl yaklaşık üç buçuk milyon insan su tedariki ile bağlantılı hastalıklardan ölüyor. Bunlardan 800 bini kirli su ya da elini yıkama imkanı bulamadığı için hayatını kaybediyor.   Çaresiz değiliz ama…   Çare ne diye sorulacak olursa; BM, bir an önce küresel çapta atık su arıtma işlemlerine hız verilmesini istiyor. Önlem alınmazsa durum hiç de iç açıcı değil. Çünkü BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, milyonlarca çocuğun hayatını tehdit eden duruma ilişkin uyarıyor: 2040'a kadar tahminen “neredeyse 600 milyon çocuk son derece sınırlı su kaynaklarının olduğu bölgelerde yaşıyor olacak.” Bu da dünyadaki her dört çocuktan biri anlamına geliyor.   Suya sahip çıkılmalı   Evet, suyumuza sahip çıkmalıyız… Barajlar kuruyor, sel baskınları felaketlere yol açıyor buna rağmen susuzluk yaşanıyorsa suyumuza sahip çıkmalıyız. Su şirketleri cebimize sığan bir poşet suyu akıl almaz fiyatlara satıyorsa suyumuza sahip çıkmalıyız… Başkent Ankara bu yönden şanslı. Çünkü “Biz suyu Allah'ın nimeti olarak görüyoruz ve sudan para kazanılmayacağına inanıyoruz” diyen Bir Büyükşehir Belediye Başkanı var. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, gelecek 30 yıllık su yönetiminin yol haritasını çizecek “İçme Suyu, Atık Su ve Yağmur Suyu Yönetimi Master Planı” için ASKİ’de düzenlenen toplantıya katılmış ve önemli bir değerlendirmede bulunmuştu. Kentin altyapı eksikliklerini Ankaralılarla paylaşan Başkan Yavaş, bu konuyu anlatırken bile ANKAPARK’a göndermede bulunmuş ve şunları söylemişti: “Bir köyde kanalizasyon açıktan akarken, insanlar musluktan su içemezken dinozorları buraya yığmanın anlamı var mı?” Konuyu herkesin ve her şeyin dışına taşırarak insanlık adına bir slogan geliştirmek gerekirse: Ya Su Ya savaş ya da Mansur Yavaş…
ANKHABER / Türkiye su zengini bir ülke değil. Bu bakımdan özellikle son yıllarda gazete manşetlerini televizyon haberlerini işgal eden ‘kuraklık’, ‘susuzluk’ gibi haberler, dünyanın gittiği tehlikeli yeri işaret ediyor.

Dünya Su Raporu…

 

Birleşmiş Milletler’in hazırladığı “Dünya Su Raporu”, dünya nüfusunun üçte ikisinin su kıtlığı bulunan bölgelerde yaşadığını gösteriyor.

BM ve UNESCO'nun birlikte hazırladığı rapora göre 2030'a kadar küresel çapta temiz su talebi yüzde 50 oranında artacak. Bunu değerlendiren uzmanlar, küresel alanda gittikçe daha fazla hissedilen su kıtlığının, yoğun göçlere hatta “ su savaşları”na sebep olabileceğini söylüyor. BM'ye göre her yıl yaklaşık üç buçuk milyon insan su tedariki ile bağlantılı hastalıklardan ölüyor. Bunlardan 800 bini kirli su ya da elini yıkama imkanı bulamadığı için hayatını kaybediyor.

 

Çaresiz değiliz ama…

 

Çare ne diye sorulacak olursa; BM, bir an önce küresel çapta atık su arıtma işlemlerine hız verilmesini istiyor. Önlem alınmazsa durum hiç de iç açıcı değil. Çünkü BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, milyonlarca çocuğun hayatını tehdit eden duruma ilişkin uyarıyor: 2040'a kadar tahminen “neredeyse 600 milyon çocuk son derece sınırlı su kaynaklarının olduğu bölgelerde yaşıyor olacak.” Bu da dünyadaki her dört çocuktan biri anlamına geliyor.

 

Suya sahip çıkılmalı

 

Evet, suyumuza sahip çıkmalıyız…

Barajlar kuruyor, sel baskınları felaketlere yol açıyor buna rağmen susuzluk yaşanıyorsa suyumuza sahip çıkmalıyız.

Su şirketleri cebimize sığan bir poşet suyu akıl almaz fiyatlara satıyorsa suyumuza sahip çıkmalıyız…

Başkent Ankara bu yönden şanslı. Çünkü “Biz suyu Allah'ın nimeti olarak görüyoruz ve sudan para kazanılmayacağına inanıyoruz” diyen Bir Büyükşehir Belediye Başkanı var.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, gelecek 30 yıllık su yönetiminin yol haritasını çizecek “İçme Suyu, Atık Su ve Yağmur Suyu Yönetimi Master Planı” için ASKİ’de düzenlenen toplantıya katılmış ve önemli bir değerlendirmede bulunmuştu.

Kentin altyapı eksikliklerini Ankaralılarla paylaşan Başkan Yavaş, bu konuyu anlatırken bile ANKAPARK’a göndermede bulunmuş ve şunları söylemişti:

“Bir köyde kanalizasyon açıktan akarken, insanlar musluktan su içemezken dinozorları buraya yığmanın anlamı var mı?”

Konuyu herkesin ve her şeyin dışına taşırarak insanlık adına bir slogan geliştirmek gerekirse: Ya Su Ya savaş ya da Mansur Yavaş…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.