Türkiye'nin sanat abidesi Prof. Dr. Turan Erol ve eşini kaybettik

Kültür-Sanat 17.02.2023 - 19:12, Güncelleme: 17.02.2023 - 19:12
 

Türkiye'nin sanat abidesi Prof. Dr. Turan Erol ve eşini kaybettik

Sema KUMRULU / Türk resim sanatının çınarlarından Prof. Dr. Turan Erol ve Emekli Öğretmen eşi Türkan Erol'u 16 Şubat 2023 tarihinde bir saat arayla kaybettik.
Muğla'nın Milas ilçesinde 1927 yılında doğan Turan Erol, 1944 yılında yetenek sınavını kazanarak girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ni 1951 yılında bitirdi. Türkiye'nin değişik illerinde, ortaöğretim okullarında resim ve sanat tarihi öğretmenliği yaptı. 1960 yılında Fransız hükümetinin bursu ile gittiği Paris'te üç yıl resimle ilgili araştırma ve incelemelerde bulundu. Paris'ten döndükten sonra 1973 yılına kadar Ankara Gazi Üniversitesi Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne Profesör olarak geçen sanatçı 1990 yılında kendi isteği ile emekli oldu. Çok sayıda kişisel sergiler açıp karma sergilere katılan Erol'un aralarında 1980 Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü,  2020 UPSD Dünya Sanat Günü Wallace Hartley Sanat Onur Ödülü, Hacettepe Üniversitesi 50. Yıl Hizmet Ödülü, Gazi Üniversitesi Hizmet Ödülü, ODTÜ Senatosu Onur Ödülü'nün de olduğu birçok ödülü bulunuyordu. Turan Erol'un, sanatçı kişiliğinin yanı sıra yazar ve eleştirmen yönüyle de sanata dair görüşlerini aktarmış oluşu;  makaleleri, günlük yazıları, sergi değerlendirmeleri ve kitaplarıyla önemli bir yer oluşturdu. Turan Erol ve eşi Türkan Erol'un aziz naaşları 17 Şubat Cuma günü Ankara Kocatepe Camii'nde kılınan öğle namazı ardından Gölbaşı Mezarlığı'nda toprağa verildi. Kızları Elif Erol, Zühra Erol Yıldız, ailesi ve sanat dünyamızın başı sağ olsun.
Sema KUMRULU / Türk resim sanatının çınarlarından Prof. Dr. Turan Erol ve Emekli Öğretmen eşi Türkan Erol'u 16 Şubat 2023 tarihinde bir saat arayla kaybettik.

Muğla'nın Milas ilçesinde 1927 yılında doğan Turan Erol, 1944 yılında yetenek sınavını kazanarak girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ni 1951 yılında bitirdi. Türkiye'nin değişik illerinde, ortaöğretim okullarında resim ve sanat tarihi öğretmenliği yaptı. 1960 yılında Fransız hükümetinin bursu ile gittiği Paris'te üç yıl resimle ilgili araştırma ve incelemelerde bulundu. Paris'ten döndükten sonra 1973 yılına kadar Ankara Gazi Üniversitesi Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne Profesör olarak geçen sanatçı 1990 yılında kendi isteği ile emekli oldu.

Çok sayıda kişisel sergiler açıp karma sergilere katılan Erol'un aralarında 1980 Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü,  2020 UPSD Dünya Sanat Günü Wallace Hartley Sanat Onur Ödülü, Hacettepe Üniversitesi 50. Yıl Hizmet Ödülü, Gazi Üniversitesi Hizmet Ödülü, ODTÜ Senatosu Onur Ödülü'nün de olduğu birçok ödülü bulunuyordu.

Turan Erol'un, sanatçı kişiliğinin yanı sıra yazar ve eleştirmen yönüyle de sanata dair görüşlerini aktarmış oluşu;  makaleleri, günlük yazıları, sergi değerlendirmeleri ve kitaplarıyla önemli bir yer oluşturdu.

Turan Erol ve eşi Türkan Erol'un aziz naaşları 17 Şubat Cuma günü Ankara Kocatepe Camii'nde kılınan öğle namazı ardından Gölbaşı Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Kızları Elif Erol, Zühra Erol Yıldız, ailesi ve sanat dünyamızın başı sağ olsun.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.