Türkiye'nin İlk İp Cambazı Koca Yürekli Şahin Kaypan

Güncel 20.11.2023 - 12:40, Güncelleme: 20.11.2023 - 12:40
 

Türkiye'nin İlk İp Cambazı Koca Yürekli Şahin Kaypan

Sema KUMRULU / Türkiye'nin ilk ip cambazı Şahin Kaypan''ın ölümünün üzerinden 4 yıl geçti. Onu anmadan geçemezdim.
Beraber yaptığımız güzel işleri hatırladım. Radyo programlarına katıldık. Karabük Üniversitesi Radyo-Televizyon öğrencileriyle belgesel çektik. Bensiz hiç bir röportaja katılmazdı. Bir sürü röportajımız oldu. Her sohbetimizde ondan insanlık dersi aldım. Tanıdığım günden, hastalığı ve ölümüne kadar beraber olduğum için çok mutluyum.    Kaypan 1930 yılında doğup büyüdüğü Aksaray'da ilkokuluna gelen çadır göstericilerinden etkilenip, arkadaşlarına gösteriler yapmaya başlar. Okuldan kaçıp onları izlemeye gider. Cambaz olmaya karar vererek 15 yaşında evden kaçar. Kayseri'ye giderek izini kaybettirir. O günleri, ''Kaçtığım zaman hiç param yoktu. Yük vagonuna binerek kaçtım'' diye anlatıyordu. Yurdun her yerinde çadır göstericiliğiyle gezmeye başladı.  Zaman su gibi geçtikçe çalışmaları karşılıksız kalmadı. Azimli çalışmaları, kimsenin cesaret edemediği farklı ip gösterileriyle tanındı. Artık her şehre kendi ekibiyle gidiyordu. Ünü yurt dışında da duyulmaya başladı. 50 ülke gezip gösteriler yaptı. ''Muhteşem Türk'' lakabıyla anılmaya başlayınca, Kral Faysal'dan davet aldı. Müzeyyen Senar, Muazzez Ersoy, Neşet Ertaş, İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses gibi sanatçılar da anılarının arasındaydı.    Kaypan'ın deyimiyle ''Tenekeler dolusu'' para kazandığı zaman Ankara'ya yerleşti. Kendisi gibi ip cambazı olan Hicran hanımla evlendi. Biri kız üç çocuğu oldu. Kızı da kendisi gibi ip cambazı olunca, ailece bu işi yapmaya başladılar. Zirveyi en üstlerde yakalayan Kaypan, mesleğinin yok olmaya başlaması üzerine 55 yaşında işini bıraktı. Eşinin Almanya'ya gidip geri dönmemesi, kızının kanserden ölümü ardından oğlunun ölümü onu yıpratsa da ayaklarını üstünde durmaya kararlıydı.     Ve Kaypan, ayaklarının üzerinde durmayı başardı. Ankara Yahudi Mahallesi'nde, penceresi olmayan tek gözlü odasında anılarıyla yaşadı. Bu süreçte yolumuz çakıştı. Birbirimizi çok sevdik, güvendik. O benim ''Şahin Babam'' oldu.  19 Kasım 2019 yılında 93 yaşında kaybettim onu.     O, efendiliğinden hiç ödün vermeyen, eli gönlü bol, insan gibi insandı.. Nurlarda uyu Şahin Babam.
Sema KUMRULU / Türkiye'nin ilk ip cambazı Şahin Kaypan''ın ölümünün üzerinden 4 yıl geçti. Onu anmadan geçemezdim.

Beraber yaptığımız güzel işleri hatırladım. Radyo programlarına katıldık. Karabük Üniversitesi Radyo-Televizyon öğrencileriyle belgesel çektik. Bensiz hiç bir röportaja katılmazdı. Bir sürü röportajımız oldu. Her sohbetimizde ondan insanlık dersi aldım. Tanıdığım günden, hastalığı ve ölümüne kadar beraber olduğum için çok mutluyum.

   Kaypan 1930 yılında doğup büyüdüğü Aksaray'da ilkokuluna gelen çadır göstericilerinden etkilenip, arkadaşlarına gösteriler yapmaya başlar. Okuldan kaçıp onları izlemeye gider. Cambaz olmaya karar vererek 15 yaşında evden kaçar. Kayseri'ye giderek izini kaybettirir. O günleri, ''Kaçtığım zaman hiç param yoktu. Yük vagonuna binerek kaçtım'' diye anlatıyordu. Yurdun her yerinde çadır göstericiliğiyle gezmeye başladı.  Zaman su gibi geçtikçe çalışmaları karşılıksız kalmadı. Azimli çalışmaları, kimsenin cesaret edemediği farklı ip gösterileriyle tanındı. Artık her şehre kendi ekibiyle gidiyordu. Ünü yurt dışında da duyulmaya başladı. 50 ülke gezip gösteriler yaptı. ''Muhteşem Türk'' lakabıyla anılmaya başlayınca, Kral Faysal'dan davet aldı. Müzeyyen Senar, Muazzez Ersoy, Neşet Ertaş, İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses gibi sanatçılar da anılarının arasındaydı.

   Kaypan'ın deyimiyle ''Tenekeler dolusu'' para kazandığı zaman Ankara'ya yerleşti. Kendisi gibi ip cambazı olan Hicran hanımla evlendi. Biri kız üç çocuğu oldu. Kızı da kendisi gibi ip cambazı olunca, ailece bu işi yapmaya başladılar. Zirveyi en üstlerde yakalayan Kaypan, mesleğinin yok olmaya başlaması üzerine 55 yaşında işini bıraktı. Eşinin Almanya'ya gidip geri dönmemesi, kızının kanserden ölümü ardından oğlunun ölümü onu yıpratsa da ayaklarını üstünde durmaya kararlıydı.

    Ve Kaypan, ayaklarının üzerinde durmayı başardı. Ankara Yahudi Mahallesi'nde, penceresi olmayan tek gözlü odasında anılarıyla yaşadı. Bu süreçte yolumuz çakıştı. Birbirimizi çok sevdik, güvendik. O benim ''Şahin Babam'' oldu.  19 Kasım 2019 yılında 93 yaşında kaybettim onu.

    O, efendiliğinden hiç ödün vermeyen, eli gönlü bol, insan gibi insandı.. Nurlarda uyu Şahin Babam.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.