Türkiye-Honduras ilişkilerine Ankara Ticaret Odası'ndan katkı

Ekonomi (BASIN BÜLTENİ) - BASIN BÜLTENİ | 22.03.2024 - 11:58, Güncelleme: 22.03.2024 - 11:58
 

Türkiye-Honduras ilişkilerine Ankara Ticaret Odası'ndan katkı

Honduras Büyükelçisi Mauricio Bueso Chinchilla, Honduras'ın Ankara Fahri Konsolosu ve Sağlık ile Turizm Eski Bakanı Bülent Akarcalı ile birlikte Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran'ı ziyaret etti. Ziyarette, iki ülke arasındaki yatırım ve ticari iş birliğini geliştirme konusunda yapılacak çalışmalar ele alındı.
Görüşmeye, ATO Başkanı Gürsel Baran'ın makamında gerçekleşti. ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, ATO'nun 46 No'lu Yassı Demir Çelik Ürünleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ramazan Yılmaz, OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci, Sarsılmaz Silah Pazarlama Müdürü Hüseyin Emre Sezer, Pazarlama Uzmanı Murat Yetim, Turaç Dış Ticaret Müdürü Hakan Ergöl, Serhat Haddecilik Temsilcileri Şeref Ocak ve Tuğçe Büyükbektaş da katıldı. Büyükelçi Mauricio Bueso Chinchilla, ziyaret hakkında bilgi verirken, Honduras'ın 10 milyon nüfusuyla, Cumhurbaşkanı Xiomara Castro'nun seçilmesiyle birlikte uluslararası alanda saygın bir konum elde etmek için çalışmalar yürüttüğünü belirtti. "Cumhurbaşkanımız beni bu nedenle gönderdi. Yatırıma ihtiyacımız var" diyen Chinchilla, Honduras'ın dış ticaretinde kahvenin önemli bir yere sahip olduğunu ve Panama Kanalı'nda yaşanan kuraklığa karşı alternatif çözümler arandığını ifade etti. Türkiye ile inşaat, demir-çelik ve savunma sanayi alanlarında iş birliğini artırmak istediklerini vurguladı. ATO Başkanı Gürsel Baran ise konuşmasında, coğrafi mesafe ve yetersiz bilgi birikimi nedeniyle Honduras ile ticari ilişkilerin yeterince geliştirilemediğini ancak Türkiye'nin Orta Amerika Entegrasyon Sistemi'ne 2015'te bölge dışı gözlemci üye olmasının bu durumu değiştirmeye başladığını dile getirdi. Baran, Honduras'ın Türkiye'nin Orta Amerika'daki dördüncü ticaret ortağı olduğunu belirterek ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da güçlendirilebileceğini ifade etti. Türkiye'nin demir çelik üretiminde Avrupa'da ikinci, dünya genelinde yedinci sırada olduğuna dikkat çeken Baran, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğini vurguladı. Toplantıda, savunma sanayi ve demir-çelik alanlarında faaliyet gösteren firma temsilcileri, Honduras ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki görüşlerini paylaştılar. Honduras Fahri Konsolosu Bülent Akarcalı ise iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi verdi ve Serbest Ticaret Anlaşması'nın mevcut ticaret hacminin artmasına katkı sağlayacağını belirtti.
Honduras Büyükelçisi Mauricio Bueso Chinchilla, Honduras'ın Ankara Fahri Konsolosu ve Sağlık ile Turizm Eski Bakanı Bülent Akarcalı ile birlikte Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran'ı ziyaret etti. Ziyarette, iki ülke arasındaki yatırım ve ticari iş birliğini geliştirme konusunda yapılacak çalışmalar ele alındı.

Görüşmeye, ATO Başkanı Gürsel Baran'ın makamında gerçekleşti. ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, ATO'nun 46 No'lu Yassı Demir Çelik Ürünleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ramazan Yılmaz, OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci, Sarsılmaz Silah Pazarlama Müdürü Hüseyin Emre Sezer, Pazarlama Uzmanı Murat Yetim, Turaç Dış Ticaret Müdürü Hakan Ergöl, Serhat Haddecilik Temsilcileri Şeref Ocak ve Tuğçe Büyükbektaş da katıldı.

Büyükelçi Mauricio Bueso Chinchilla, ziyaret hakkında bilgi verirken, Honduras'ın 10 milyon nüfusuyla, Cumhurbaşkanı Xiomara Castro'nun seçilmesiyle birlikte uluslararası alanda saygın bir konum elde etmek için çalışmalar yürüttüğünü belirtti. "Cumhurbaşkanımız beni bu nedenle gönderdi. Yatırıma ihtiyacımız var" diyen Chinchilla, Honduras'ın dış ticaretinde kahvenin önemli bir yere sahip olduğunu ve Panama Kanalı'nda yaşanan kuraklığa karşı alternatif çözümler arandığını ifade etti. Türkiye ile inşaat, demir-çelik ve savunma sanayi alanlarında iş birliğini artırmak istediklerini vurguladı.

ATO Başkanı Gürsel Baran ise konuşmasında, coğrafi mesafe ve yetersiz bilgi birikimi nedeniyle Honduras ile ticari ilişkilerin yeterince geliştirilemediğini ancak Türkiye'nin Orta Amerika Entegrasyon Sistemi'ne 2015'te bölge dışı gözlemci üye olmasının bu durumu değiştirmeye başladığını dile getirdi. Baran, Honduras'ın Türkiye'nin Orta Amerika'daki dördüncü ticaret ortağı olduğunu belirterek ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da güçlendirilebileceğini ifade etti. Türkiye'nin demir çelik üretiminde Avrupa'da ikinci, dünya genelinde yedinci sırada olduğuna dikkat çeken Baran, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğini vurguladı.

Toplantıda, savunma sanayi ve demir-çelik alanlarında faaliyet gösteren firma temsilcileri, Honduras ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki görüşlerini paylaştılar. Honduras Fahri Konsolosu Bülent Akarcalı ise iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi verdi ve Serbest Ticaret Anlaşması'nın mevcut ticaret hacminin artmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.