Tek yol teknoloji - 1

Güncel 14.07.2022 - 09:39, Güncelleme: 14.07.2022 - 09:39
 

Tek yol teknoloji - 1

(14 Şubat 2000’de yani 22 yıl 5 ay önce yazdığım ‘Tek Yol Tenoloji’ başlıklı yazımı paylaşarak kendimde bir dün-bugün gelgiti yaratmak; sizlere de, “Vay be nereden nereye gelmişiz” dedirtmek istiyorum!)
ORHAN YILDIZ İnsanoğlu, doyumsuz gelişim sürecinde nasıl ki; Jules Verne’in 80 Günde Devri Alem’ini 8 saate indirdi; nasıl ki; buğdayın ekimi ile biçimini birleştiren biçerdöveri geliştirdi; nasıl ki; bir tas unu mayalama yöntemi ile bir tepsi keke dönüştürdü; en çok ihtiyaç duyduğu bilgiyi de teknoloji mayası ile yoğurarak bilgisayara sahip oldu... Refaha ve güzelliğe giden yolda insanoğlunun önünde bir engel kalmadı, kendinden başka! Bilgi ve e-ticaret İnternetin, bilgi yolundan bilgi denizine dönüşmesi ve bilgi teknolojilerindeki hızlı değişim, elektronik ticareti de dünya gündeminin merkezine oturttu. Yeni bir teknolojik devrim olarak nitelenen “Elektronik Ticaret”, Türkiye’nin de gündeminde artık. Dünyanın en çok konuştuğu yeni kavramlardan biri haline gelen elektronik ticaret, aynı zamanda çağın ihmale gelmez ekonomik gerçeği oldu. Uluslararası ticaretin sağlıklı ve dinamik bir hüviyet kazanması; sürdürülebilir kalkınma, tüm ülkelerin ekonomik büyümesi ve açlık, işsizlik gibi 21. yüzyılın utanç verici yüzünün değiştirilebilmesi bakımından önemli. Küreselleşme ve bilgi teknolojilerindeki çarpıcı gelişmelerin yaygınlaşması, geçen yüzyılın son on yılına damgasını vuran hadiselerdi. Yeni yüzyıl ise, bu gelişmelerin meyvesinin toplanacağı bir dönem olacak. Özellikle de; elektronik ticaretin güvenliğinin sağlanması ve önündeki diğer engellerin kaldırılması ile... Ticari hacim Dünyadaki toplam ticaret içindeki hacmi milyarlarca ABD dolarını bulan ve 2005’te 1 trilyon dolara ulaşması beklenen elektronik ticaretin, Türkiye bakımından ne tür imkanlar sağlayacağı ve bu yolda neler yapılabileceği konuları her platformda tartışılıyor. Yeni ticaret yönteminin dünyadaki durumuna geçmeden önce sağladığı teknik imkanları kısaca şöyle özetlemek mümkün -Üretim zinciri oluşturma, -Tasarım aşamasından başlayarak müşteri taleplerine göre çalışma, -Pazarlamada yeni tanıtım yöntemlerini kullanma, -Satış sonrası hizmet ve servis sağlama, -Müşteri odaklı ticaret sistemini oluşturma ve yeni ekonomik-ticari davranış kalıpları geliştirerek ekonomiye katkı sağlama. İleride daha geniş şekilde ele alacağımız bu ve benzeri hususlar çerçevesinde, tüm gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye de, öncelikle teknolojik altyapı eksiklerini tamamlamalı, yeni teknolojilerin ihtiyaç duyduğu insan gücüne yatırım yapmalı, kararlılık içinde uygulanacak stratejik ve teknolojik politikalar tespit etmelidir. (SÜRECEK)
(14 Şubat 2000’de yani 22 yıl 5 ay önce yazdığım ‘Tek Yol Tenoloji’ başlıklı yazımı paylaşarak kendimde bir dün-bugün gelgiti yaratmak; sizlere de, “Vay be nereden nereye gelmişiz” dedirtmek istiyorum!)

ORHAN YILDIZ

İnsanoğlu, doyumsuz gelişim sürecinde nasıl ki; Jules Verne’in 80 Günde Devri Alem’ini 8 saate indirdi; nasıl ki; buğdayın ekimi ile biçimini birleştiren biçerdöveri geliştirdi; nasıl ki; bir tas unu mayalama yöntemi ile bir tepsi keke dönüştürdü; en çok ihtiyaç duyduğu bilgiyi de teknoloji mayası ile yoğurarak bilgisayara sahip oldu... Refaha ve güzelliğe giden yolda insanoğlunun önünde bir engel kalmadı, kendinden başka!

Bilgi ve e-ticaret

İnternetin, bilgi yolundan bilgi denizine dönüşmesi ve bilgi teknolojilerindeki hızlı değişim, elektronik ticareti de dünya gündeminin merkezine oturttu.

Yeni bir teknolojik devrim olarak nitelenen “Elektronik Ticaret”, Türkiye’nin de gündeminde artık. Dünyanın en çok konuştuğu yeni kavramlardan biri haline gelen elektronik ticaret, aynı zamanda çağın ihmale gelmez ekonomik gerçeği oldu.

Uluslararası ticaretin sağlıklı ve dinamik bir hüviyet kazanması; sürdürülebilir kalkınma, tüm ülkelerin ekonomik büyümesi ve açlık, işsizlik gibi 21. yüzyılın utanç verici yüzünün değiştirilebilmesi bakımından önemli.

Küreselleşme ve bilgi teknolojilerindeki çarpıcı gelişmelerin yaygınlaşması, geçen yüzyılın son on yılına damgasını vuran hadiselerdi. Yeni yüzyıl ise, bu gelişmelerin meyvesinin toplanacağı bir dönem olacak. Özellikle de; elektronik ticaretin güvenliğinin sağlanması ve önündeki diğer engellerin kaldırılması ile...

Ticari hacim

Dünyadaki toplam ticaret içindeki hacmi milyarlarca ABD dolarını bulan ve 2005’te 1 trilyon dolara ulaşması beklenen elektronik ticaretin, Türkiye bakımından ne tür imkanlar sağlayacağı ve bu yolda neler yapılabileceği konuları her platformda tartışılıyor.

Yeni ticaret yönteminin dünyadaki durumuna geçmeden önce sağladığı teknik imkanları kısaca şöyle özetlemek mümkün

-Üretim zinciri oluşturma,

-Tasarım aşamasından başlayarak müşteri taleplerine göre çalışma,

-Pazarlamada yeni tanıtım yöntemlerini kullanma,

-Satış sonrası hizmet ve servis sağlama,

-Müşteri odaklı ticaret sistemini oluşturma ve yeni ekonomik-ticari davranış kalıpları geliştirerek ekonomiye katkı sağlama.

İleride daha geniş şekilde ele alacağımız bu ve benzeri hususlar çerçevesinde, tüm gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye de, öncelikle teknolojik altyapı eksiklerini tamamlamalı, yeni teknolojilerin ihtiyaç duyduğu insan gücüne yatırım yapmalı, kararlılık içinde uygulanacak stratejik ve teknolojik politikalar tespit etmelidir.

(SÜRECEK)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.