Süheyla Taşçıer Şiir Dinletisi ve Bacıyan-ı Rum Belgeseli

Kültür-Sanat 27.11.2022 - 08:57, Güncelleme: 27.11.2022 - 08:57
 

Süheyla Taşçıer Şiir Dinletisi ve Bacıyan-ı Rum Belgeseli

Gazeteci, Şair ve Senarist Süheyla Taşçıer'in Bacıyan-ı Rum belgesel gösterimi, şiir dinletisinin ardından izleyici ile buluştu.
Çankaya Belediyesi ev sahipliğinde ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ kapsamında gazeteci, şair ve senarist Süheyla Taşçıer, 'Gölgeler Silemez Ayak İzlerini' adını verdiği tarihe iz bırakan Türk kadınları; Zübeyde Hanım, Fatma Bacı, Kara Fatma, Şerife Bacı, Türkan Saylan gibi önemli şahsiyetleri de duygulu ve coşkulu bir dille anlattığı kendi şiirlerini seslendirdi, ardından sanatçının senaristliğini üstlendiği Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları) belgeselinin gösterimi yapıldı. Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen organizasyonda Taşçıer, "Benim 8 Mart'ım bundan 850 yıl önce Anadolu topraklarında emekçi ve savaşçı kadınların Bacıyan-ı Rum örgütüyle başlar." diyor ve ekliyor: "Senarist olarak acı tarihi, tozlu raflardan çıkardım. Belgeseli yazdığım zaman gözyaşım klavyeme düşmüştü. Türk esnaf ve sanatkar teşkilatlanması olan Ahiliğin kurucusu Ahi Evran, karısı Fatma Bacı'ya, dünyada bir ilk olan ve Anadolu Kadınlar Birliği niteliği taşıyan Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları) örgütünü iş, aş, emek, üretim, kadınların bakımı ve yetiştirilmesi, sosyal hizmetler ve kadın milis gücü olarak kurduruyor. Anadolu'da Moğol istilasında 12 bin kadın katledilmiş. Onlarca kadın tecavüze uğramış. Tecavüze uğrayan kadınların çoğunluğu Kayseri'de Sarımsaklı ırmağına atlayarak intihar etmiş. Dolayısıyla benim 8 Mart Emekçi Kadınlar Günüm, bundan 850 yıl önce, Bacıyan-ı Rum hareketiyle başlamıştır. Kadınlar üzerine yazdığım şiirlerimin, senaristliğini yaptığım Bacıyan-ı Rum belgeselinin ülkemizde, toplumsal cinsiyet adaletinin neresindeyiz kavramına vurgu yapması, bu anlamda yaşanan sorunların çözümüne bir katkı ve farkındalık sağlaması en büyük dileğim."
Gazeteci, Şair ve Senarist Süheyla Taşçıer'in Bacıyan-ı Rum belgesel gösterimi, şiir dinletisinin ardından izleyici ile buluştu.

Çankaya Belediyesi ev sahipliğinde ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ kapsamında gazeteci, şair ve senarist Süheyla Taşçıer, 'Gölgeler Silemez Ayak İzlerini' adını verdiği tarihe iz bırakan Türk kadınları; Zübeyde Hanım, Fatma Bacı, Kara Fatma, Şerife Bacı, Türkan Saylan gibi önemli şahsiyetleri de duygulu ve coşkulu bir dille anlattığı kendi şiirlerini seslendirdi, ardından sanatçının senaristliğini üstlendiği Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları) belgeselinin gösterimi yapıldı.

Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen organizasyonda Taşçıer, "Benim 8 Mart'ım bundan 850 yıl önce Anadolu topraklarında emekçi ve savaşçı kadınların Bacıyan-ı Rum örgütüyle başlar." diyor ve ekliyor: "Senarist olarak acı tarihi, tozlu raflardan çıkardım. Belgeseli yazdığım zaman gözyaşım klavyeme düşmüştü. Türk esnaf ve sanatkar teşkilatlanması olan Ahiliğin kurucusu Ahi Evran, karısı Fatma Bacı'ya, dünyada bir ilk olan ve Anadolu Kadınlar Birliği niteliği taşıyan Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları) örgütünü iş, aş, emek, üretim, kadınların bakımı ve yetiştirilmesi, sosyal hizmetler ve kadın milis gücü olarak kurduruyor. Anadolu'da Moğol istilasında 12 bin kadın katledilmiş. Onlarca kadın tecavüze uğramış. Tecavüze uğrayan kadınların çoğunluğu Kayseri'de Sarımsaklı ırmağına atlayarak intihar etmiş. Dolayısıyla benim 8 Mart Emekçi Kadınlar Günüm, bundan 850 yıl önce, Bacıyan-ı Rum hareketiyle başlamıştır. Kadınlar üzerine yazdığım şiirlerimin, senaristliğini yaptığım Bacıyan-ı Rum belgeselinin ülkemizde, toplumsal cinsiyet adaletinin neresindeyiz kavramına vurgu yapması, bu anlamda yaşanan sorunların çözümüne bir katkı ve farkındalık sağlaması en büyük dileğim."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.