Sanatçı Dilek Toluyağ, ahşap eserleriyle ArtAnkara'da

Kültür-Sanat 11.03.2023 - 10:10, Güncelleme: 11.03.2023 - 10:10
 

Sanatçı Dilek Toluyağ, ahşap eserleriyle ArtAnkara'da

Sema KUMRULU ArtAnkara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı 9. kez ev ve dış mekan sanat eserleriyle sanatseverleri buluşturdu.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Heykel Bölüm Araştırma Görevlisi Dr. Dilek Toluyağ, bu yıl da ahşap eserleri ile fuarda dikkat çekti. Sivas doğumlu olan Dilek Toluyağ, Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünü bitirerek, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Bölümünde yüksek lisansını tamamladı. 2018 yılında ise, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Anasanat dalında yeterliliğini tamamladı. Halen Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat Tasarım Mimarlık Fakültesi'nde görev yapıyor. Birçok kişisel ve karma sergide yer aldı. Sanatçı, sanatı hakkında ''İnsanın malzemeyle ilişkisi, duyusal ve zihinseldir. Malzemeye yüklenen anlamlar; çeşitli değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Giysiler, ihtiyaçları karşılamanın ötesine geçerek, bireyle ilgili birçok bilgiyi aktarabilen bir iletişim nesnesidir. Gerek onu kullanan kişilerden izler taşıması gerekse yüklendikleri yan anlamlar ve semboller açısından oldukça zengin nesnelerdir. Bedenle sürekli temas halinde olan giysiler bireyin kokusunu yansıtır ve vücudun formuna bürünür. Ayrıca bireyin yaşadıklarının da sessiz tanıkları olurlar. Ben de geleneksel ahşap yontu tekniğini kullanarak giysileri sanatsal ifade aracı olarak kullanarak çalışmalar yapıyorum'' diyerek tekniğini anlattı. Genelde ahşap kullanarak giysi üzerine çalışmalar yapan sanatçı fuarda, kızının ahşap  giysi çalışmalarına yer vermiş. Gerçekten harikaydı. Söyleşimizi,  Nuri Bilge Ceylan'ın ''Biri ölür, üzülmezsiniz. Sonra sandalyeye asılı hırkasını görürsünüz. O hırkanın duruşu kalbinize oturur'' sözleriyle bitirdik. Teşekkürler Dilek Toluyağ. Sanat gerçekten iyileştiriyor.
Sema KUMRULU ArtAnkara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı 9. kez ev ve dış mekan sanat eserleriyle sanatseverleri buluşturdu.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Heykel Bölüm Araştırma Görevlisi Dr. Dilek Toluyağ, bu yıl da ahşap eserleri ile fuarda dikkat çekti.

Sivas doğumlu olan Dilek Toluyağ, Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünü bitirerek, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Bölümünde yüksek lisansını tamamladı. 2018 yılında ise, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Anasanat dalında yeterliliğini tamamladı. Halen Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat Tasarım Mimarlık Fakültesi'nde görev yapıyor. Birçok kişisel ve karma sergide yer aldı.

Sanatçı, sanatı hakkında ''İnsanın malzemeyle ilişkisi, duyusal ve zihinseldir. Malzemeye yüklenen anlamlar; çeşitli değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Giysiler, ihtiyaçları karşılamanın ötesine geçerek, bireyle ilgili birçok bilgiyi aktarabilen bir iletişim nesnesidir. Gerek onu kullanan kişilerden izler taşıması gerekse yüklendikleri yan anlamlar ve semboller açısından oldukça zengin nesnelerdir. Bedenle sürekli temas halinde olan giysiler bireyin kokusunu yansıtır ve vücudun formuna bürünür. Ayrıca bireyin yaşadıklarının da sessiz tanıkları olurlar. Ben de geleneksel ahşap yontu tekniğini kullanarak giysileri sanatsal ifade aracı olarak kullanarak çalışmalar yapıyorum'' diyerek tekniğini anlattı.

Genelde ahşap kullanarak giysi üzerine çalışmalar yapan sanatçı fuarda, kızının ahşap  giysi çalışmalarına yer vermiş. Gerçekten harikaydı.

Söyleşimizi,  Nuri Bilge Ceylan'ın ''Biri ölür, üzülmezsiniz. Sonra sandalyeye asılı hırkasını görürsünüz. O hırkanın duruşu kalbinize oturur'' sözleriyle bitirdik.

Teşekkürler Dilek Toluyağ. Sanat gerçekten iyileştiriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.