Oda Başkanı Çerkeşli: Kurban eti şöyle saklanır...

Güncel 26.06.2023 - 15:04, Güncelleme: 26.06.2023 - 15:04
 

Oda Başkanı Çerkeşli: Kurban eti şöyle saklanır...

Ankara Klimacılar Buzdolapçılar ve Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necdet Çerkeşli, Kurban Bayramı yaklaşırken etin derin dondurucuda nasıl muhafaza edilmesine ilişkin bilgi paylaşımında bulundu. Ortam sıcaklığında etin hemen bakteri üretmeye başladığını kaydeden Çerkeşli, kurban kesildikten ve parçalandıktan sonra en fazla 3 saat içerisinde etin buzdolabına konularak artı 4 derecede 24 saat dinlendirilmesi ve ardından derin dondurucuya konulması gerektiğini söyledi.
Kurban Bayramı yaklaşırken etin muhafazası ve dondurulması, nasıl saklanması konusuna ilişkin soğutucu  ürünlerin yer aldığı bir servisten bilgi paylaşımında bulunan Ankara Klimacılar Buzdolapçılar ve Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necdet Çerkeşli, derin dondurucuların etin uzun süre ilk günkü tazeliğini koruması ve sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Etin lezzeti ve tazeliği uzun süre korunsun isteniyorsa mutlaka derin dondurucu tercih edilmelidir. Dondurulacak etin uzun süre dışarıda, güneş altında veya arabada kalmaması gerekmektedir. Etlerde bakteriler kolayca üreyebilir ve gıda zehirlenmesine yol açabilir. Et kokuyu kolayca çekebildiğinden kokucu maddelerden uzak tutulmalıdır. Kurban Bayramında sıcak bir döneme geldik. Kurban kesildikten ve parçalandıktan sonra en fazla 3 saat içerisinde etin buzdolabına konularak artı 4 derecede 24 saat dinlendirilmesi ve ardından eksi 18 derecede derin dondurucuya konulması gerekiyor. ETİN HACMİ BÜYÜDÜKÇE SAKLAMA SÜRESİ UZAR Dondurulacak etin kuru olması önemlidir. İstenilen boyutta parçalanan etlerin fazla suyu kağıt havlu yardımı ile alınmalıdır. Et soğuduktan sonra hemen tüketilecekse 3-4 gün kadar buzdolabında muhafaza edilebilir. Eğer uzun soluklu kullanılacaksa ihtiyaç olacağı şekilde porsiyonlara bölünür ve buzdolabı poşetlerine pay edilerek derin dondurucuya kaldırılır. Dondurucuya konulan etlerin üzerine tarih yazılmalı ve mümkünse tarih sırasına göre yerleştirilmelidir. Dondurulacak etin parçalanma boyutu ve miktarı saklama süresini değiştirir. Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, büyük parçalar daha uzun süre dayanır. Derin dondurucuda sakatatlar 2-3 ay, kıyma 3-4 ay, parça etler 6-12 ay saklanabilir.  Çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Çözüldükten sonra et tekrar dondurulursa bakteri oluşur ve çürür." dedi. ELEKTRİKLER KESİLDİĞİNDE Oda Başkanı Çerkeşli yaşanacak bir elektrik kesintisinde de derin dondurucudaki etlerin ne kadar dayanacağına ilişkin ise şunları kaydetti: "Elektrik kesintisi durumunda derin dondurucu içerisindeki ürünlerin çözünme süresini uzatmak için dondurucunun kapağı açılmamalıdır. Elektrik kesintilerinde derin dondurucular modellerine ve doluluk oranına göre içerisindeki ürünleri koruyacak şekilde üretilir. Bu süre 6-48 saat aralığında değişiklik gösterebilir. Elektrik kesintisinin uzun süre devam etmesine bağlı derin dondurucudaki ürünler çözülmüş ise tekrar dondurma işlemi yapılmamalı, en kısa sürede tüketmeye dikkat edilmelidir."
Ankara Klimacılar Buzdolapçılar ve Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necdet Çerkeşli, Kurban Bayramı yaklaşırken etin derin dondurucuda nasıl muhafaza edilmesine ilişkin bilgi paylaşımında bulundu. Ortam sıcaklığında etin hemen bakteri üretmeye başladığını kaydeden Çerkeşli, kurban kesildikten ve parçalandıktan sonra en fazla 3 saat içerisinde etin buzdolabına konularak artı 4 derecede 24 saat dinlendirilmesi ve ardından derin dondurucuya konulması gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı yaklaşırken etin muhafazası ve dondurulması, nasıl saklanması konusuna ilişkin soğutucu  ürünlerin yer aldığı bir servisten bilgi paylaşımında bulunan Ankara Klimacılar Buzdolapçılar ve Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necdet Çerkeşli, derin dondurucuların etin uzun süre ilk günkü tazeliğini koruması ve sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Etin lezzeti ve tazeliği uzun süre korunsun isteniyorsa mutlaka derin dondurucu tercih edilmelidir. Dondurulacak etin uzun süre dışarıda, güneş altında veya arabada kalmaması gerekmektedir. Etlerde bakteriler kolayca üreyebilir ve gıda zehirlenmesine yol açabilir. Et kokuyu kolayca çekebildiğinden kokucu maddelerden uzak tutulmalıdır. Kurban Bayramında sıcak bir döneme geldik. Kurban kesildikten ve parçalandıktan sonra en fazla 3 saat içerisinde etin buzdolabına konularak artı 4 derecede 24 saat dinlendirilmesi ve ardından eksi 18 derecede derin dondurucuya konulması gerekiyor.

ETİN HACMİ BÜYÜDÜKÇE SAKLAMA SÜRESİ UZAR

Dondurulacak etin kuru olması önemlidir. İstenilen boyutta parçalanan etlerin fazla suyu kağıt havlu yardımı ile alınmalıdır. Et soğuduktan sonra hemen tüketilecekse 3-4 gün kadar buzdolabında muhafaza edilebilir. Eğer uzun soluklu kullanılacaksa ihtiyaç olacağı şekilde porsiyonlara bölünür ve buzdolabı poşetlerine pay edilerek derin dondurucuya kaldırılır. Dondurucuya konulan etlerin üzerine tarih yazılmalı ve mümkünse tarih sırasına göre yerleştirilmelidir. Dondurulacak etin parçalanma boyutu ve miktarı saklama süresini değiştirir. Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, büyük parçalar daha uzun süre dayanır. Derin dondurucuda sakatatlar 2-3 ay, kıyma 3-4 ay, parça etler 6-12 ay saklanabilir.  Çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Çözüldükten sonra et tekrar dondurulursa bakteri oluşur ve çürür." dedi.

ELEKTRİKLER KESİLDİĞİNDE

Oda Başkanı Çerkeşli yaşanacak bir elektrik kesintisinde de derin dondurucudaki etlerin ne kadar dayanacağına ilişkin ise şunları kaydetti: "Elektrik kesintisi durumunda derin dondurucu içerisindeki ürünlerin çözünme süresini uzatmak için dondurucunun kapağı açılmamalıdır. Elektrik kesintilerinde derin dondurucular modellerine ve doluluk oranına göre içerisindeki ürünleri koruyacak şekilde üretilir. Bu süre 6-48 saat aralığında değişiklik gösterebilir. Elektrik kesintisinin uzun süre devam etmesine bağlı derin dondurucudaki ürünler çözülmüş ise tekrar dondurma işlemi yapılmamalı, en kısa sürede tüketmeye dikkat edilmelidir."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.