MUSTAFA KADOOĞLU: Lisanssiz Ges Karari Ülkemizin Geleceğini Olumsuz Etkileyecektir

Ekonomi 14.12.2022 - 14:57, Güncelleme: 14.12.2022 - 14:57
 

MUSTAFA KADOOĞLU: Lisanssiz Ges Karari Ülkemizin Geleceğini Olumsuz Etkileyecektir

Sanayiciler, EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından hazırlanan Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’nde yer alan lisanssız GES kararını eleştirerek, düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesini istedi.
Ağustos ayında yürürlüğe konan yönetmelikten önce sanayi kuruluşları “önce üret, sonra tüket, fazlasını ise sat” modeli ile lisanssız olarak kendi elektrik tüketimlerinin gerektirdiği kurulu güçten daha fazla kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali (GES) kurabiliyor ve ürettikleri fazla elektriği de sisteme satabiliyorlardı. Değişen yönetmelik ile birlikte ancak belirli bir miktar fazla elektriği satabilecek ve kalan kısmı “bedelsiz” olarak sisteme aktaracaklar. Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan KDL Group Yönetim Kurulu Başkan YardımcısıMustafa Kadooğlu “EPDK’nın düzenlemesi çeşitli suistimaller sebebi ile hayata geçirilmiş olsa da, bunu sektörün tamamını ve yatırımcıları olumsuz yönde etkileyeceğini öngördüğümüz, hızlı alınmış bir karar olarak değerlendirmekteyiz. Özellikle 2019 yılından bu yana yapılmış yatırımları da içerisine alacak şekilde düzenlenmesi, ülkeye yatırım yapacak herkesi, her an kuralların değişebileceği yönünde endişeye sevk ediyor” dedi. Uygulamanın sadece enerji sektörünün değil, Türkiye’nin geleceğini olumsuz etkileyeceğinin altını çizen Kadooğlu şunları söyledi: “Lisanssız elektrik üretimi özellikle sanayi bölgelerinde enerji fiyatlarının artışı ile birlikte büyük bir talep oluşturdu, iş insanlarımız faaliyetlerini daha rahat devam ettirmek amacıyla özellikle kredi ve leasing ile GES kurulumuna yöneldi. Lisanssız elektrik üretimi yönetmeliğine göre yapılmış olan ve finansal dengesini bu yönetmeliğe göre oluşturan santral sahipleri büyük bir mağduriyet ile karşı karşıya.Birçok iş insanı mevcut ve planlı yatırımı askıya alarak bu yönetmelik sonucu oluşacak zararını veya gelecek kazanç kayıplarının telafisi için başta personel azaltımı olmak üzere çeşitli tasarruf tedbirlerini uygulamaya sokacak ve bu durum ülkemizin büyük önem verdiği istihdam seferberliğini olumsuz yönde etkileyecektir.”
Sanayiciler, EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından hazırlanan Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’nde yer alan lisanssız GES kararını eleştirerek, düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Ağustos ayında yürürlüğe konan yönetmelikten önce sanayi kuruluşları “önce üret, sonra tüket, fazlasını ise sat” modeli ile lisanssız olarak kendi elektrik tüketimlerinin gerektirdiği kurulu güçten daha fazla kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali (GES) kurabiliyor ve ürettikleri fazla elektriği de sisteme satabiliyorlardı. Değişen yönetmelik ile birlikte ancak belirli bir miktar fazla elektriği satabilecek ve kalan kısmı “bedelsiz” olarak sisteme aktaracaklar.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan KDL Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kadooğlu “EPDK’nın düzenlemesi çeşitli suistimaller sebebi ile hayata geçirilmiş olsa da, bunu sektörün tamamını ve yatırımcıları olumsuz yönde etkileyeceğini öngördüğümüz, hızlı alınmış bir karar olarak değerlendirmekteyiz. Özellikle 2019 yılından bu yana yapılmış yatırımları da içerisine alacak şekilde düzenlenmesi, ülkeye yatırım yapacak herkesi, her an kuralların değişebileceği yönünde endişeye sevk ediyor” dedi.

Uygulamanın sadece enerji sektörünün değil, Türkiye’nin geleceğini olumsuz etkileyeceğinin altını çizen Kadooğlu şunları söyledi:

“Lisanssız elektrik üretimi özellikle sanayi bölgelerinde enerji fiyatlarının artışı ile birlikte büyük bir talep oluşturdu, iş insanlarımız faaliyetlerini daha rahat devam ettirmek amacıyla özellikle kredi ve leasing ile GES kurulumuna yöneldi. Lisanssız elektrik üretimi yönetmeliğine göre yapılmış olan ve finansal dengesini bu yönetmeliğe göre oluşturan santral sahipleri büyük bir mağduriyet ile karşı karşıya.Birçok iş insanı mevcut ve planlı yatırımı askıya alarak bu yönetmelik sonucu oluşacak zararını veya gelecek kazanç kayıplarının telafisi için başta personel azaltımı olmak üzere çeşitli tasarruf tedbirlerini uygulamaya sokacak ve bu durum ülkemizin büyük önem verdiği istihdam seferberliğini olumsuz yönde etkileyecektir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.