MALATYA, DEPREMİN YARALARINI SARARAK GÜÇLENİYOR

Kültür-Sanat 03.04.2023 - 09:59, Güncelleme: 03.04.2023 - 09:59
 

MALATYA, DEPREMİN YARALARINI SARARAK GÜÇLENİYOR

ANKHABER / Deprem fırtınasının vurduğu 11 şehri ayağa kaldırma çalışmaları sürerken Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları dolayısıyla kültür sanat muhabiri medya mensupları Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya’daydı.
Malatya’da Bakanlık yardımları Gazeteci heyeti, Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman tarafından karşılanarak bilgilendirildi. Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasının depremzedelerin sığınabilecekleri bir yer haline getirildiğini belirten Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak deprem anından itibaren buradaydık. Müdürlüğümüzün binası depremzedelerin sığınabilecekleri bir yer haline getirildi. Ailelerimizi burada misafir ettik. Bakanlığımız, Teknokent’te kurulan Konteyner Kentlerde Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte iftar çadırları açarak aileleri iftar sofrasında buluşturuyoruz. Ayrıca depremden etkilenen bölge insanımızın bir nebze olsun deprem psikolojisini atlatabilmesi için iftarın ardından Kültür Sanat etkinlikleri düzenleniyor.” ifadelerini kullandı. Heyet, İl Kültür Müdürlüğü binasında yapılan toplantının ardından 6 Şubatta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yerlerdeki tarihi ve kültürel değerleri yerinde inceleme imkanı buldu.   Yeni Cami Yıkık Haliyle Korunuyor Malatya’da, depremden etkilenen Hamidiye Mahallesi Cezmi Kartay Caddesi’nde bulunan tarihi Yeni Cami Caminin enkazında incelemelerde bulunan Kültür Sanat muhabirleri Kültür varlığı olduğu için Caminin enkazına dokunulmamış halini görüntüledi. Caminin çökmesi esnasında bir aracın cami duvarlarının altında kaldığı görüntüler yine Kültür Sanat muhabirlerinin objektiflerine de yansıdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı caminin yeniden ayağa kaldırılması için tarihi mekanı emniyet şeridi içerisine aldığı görüldü.   Beşkonaklar, Dimdik Ayakta… Malatya’da Kültür Sanat muhabirlerinin incelemeleri esnasında Cumhuriyet dönemi eserlerinden Beşkonakların bulunduğu yapının dimdik ayakta kaldığı görüldü. Beşkonakların etrafındaki binaların çoğunun deprem esnasında yıkılmasına karşın tarihi Beşkonakların ayakta kalması ise kültür sanat muhabirlerinde şaşkınlık yarattı. Yetkililer yapılan incelemelerde Beşkonaklar içerisinde ufak hasarların meydana geldiğini dile getirirlerken yıkılacak bir durumu olmadığını belirttiler.   İbrahim Gökdemir’in değerlendirmesi Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir “Kültür ve Turizm Bakanlığının yıkılan tarihi yapıları en kısa sürede yeniden ayağa kaldırmak üzere harekete geçtiğini de bizzat yerinde gözlemledik. Öyle görünüyor ki şehirlerimiz bu depremden eskisinden daha güçlü olarak çıkacak. Geçici konutların bulunduğu alanda Kültür ve Turizm Bakanlığının açmış olduğu çadırlarda her gün iftar sofraları insanların birbirine tutunmasına ve iftar sonrası sanatsal etkinlerde deprem psikolojisinden biraz olsun uzaklaşmasına vesile oluyor. Bu arada Darende bölgesinde ki Somuncu baba türbesinin güzelliği de Malatya’ya ayrı bir değer katıyor.” şeklinde konuştu.
ANKHABER / Deprem fırtınasının vurduğu 11 şehri ayağa kaldırma çalışmaları sürerken Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları dolayısıyla kültür sanat muhabiri medya mensupları Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya’daydı.

Malatya’da Bakanlık yardımları

Gazeteci heyeti, Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman tarafından karşılanarak bilgilendirildi. Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasının depremzedelerin sığınabilecekleri bir yer haline getirildiğini belirten Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak deprem anından itibaren buradaydık. Müdürlüğümüzün binası depremzedelerin sığınabilecekleri bir yer haline getirildi. Ailelerimizi burada misafir ettik. Bakanlığımız, Teknokent’te kurulan Konteyner Kentlerde Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte iftar çadırları açarak aileleri iftar sofrasında buluşturuyoruz. Ayrıca depremden etkilenen bölge insanımızın bir nebze olsun deprem psikolojisini atlatabilmesi için iftarın ardından Kültür Sanat etkinlikleri düzenleniyor.” ifadelerini kullandı.

Heyet, İl Kültür Müdürlüğü binasında yapılan toplantının ardından 6 Şubatta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yerlerdeki tarihi ve kültürel değerleri yerinde inceleme imkanı buldu.

 

Yeni Cami Yıkık Haliyle Korunuyor

Malatya’da, depremden etkilenen Hamidiye Mahallesi Cezmi Kartay Caddesi’nde bulunan tarihi Yeni Cami Caminin enkazında incelemelerde bulunan Kültür Sanat muhabirleri Kültür varlığı olduğu için Caminin enkazına dokunulmamış halini görüntüledi. Caminin çökmesi esnasında bir aracın cami duvarlarının altında kaldığı görüntüler yine Kültür Sanat muhabirlerinin objektiflerine de yansıdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı caminin yeniden ayağa kaldırılması için tarihi mekanı emniyet şeridi içerisine aldığı görüldü.

 

Beşkonaklar, Dimdik Ayakta…

Malatya’da Kültür Sanat muhabirlerinin incelemeleri esnasında Cumhuriyet dönemi eserlerinden Beşkonakların bulunduğu yapının dimdik ayakta kaldığı görüldü. Beşkonakların etrafındaki binaların çoğunun deprem esnasında yıkılmasına karşın tarihi Beşkonakların ayakta kalması ise kültür sanat muhabirlerinde şaşkınlık yarattı. Yetkililer yapılan incelemelerde Beşkonaklar içerisinde ufak hasarların meydana geldiğini dile getirirlerken yıkılacak bir durumu olmadığını belirttiler.

 

İbrahim Gökdemir’in değerlendirmesi

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir “Kültür ve Turizm Bakanlığının yıkılan tarihi yapıları en kısa sürede yeniden ayağa kaldırmak üzere harekete geçtiğini de bizzat yerinde gözlemledik. Öyle görünüyor ki şehirlerimiz bu depremden eskisinden daha güçlü olarak çıkacak. Geçici konutların bulunduğu alanda Kültür ve Turizm Bakanlığının açmış olduğu çadırlarda her gün iftar sofraları insanların birbirine tutunmasına ve iftar sonrası sanatsal etkinlerde deprem psikolojisinden biraz olsun uzaklaşmasına vesile oluyor. Bu arada Darende bölgesinde ki Somuncu baba türbesinin güzelliği de Malatya’ya ayrı bir değer katıyor.” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.