MAHMUT ARSLAN: Yeni Asgari Ücret Yetersiz… Yüzde 49'luk Artış Bütün TİS'lere Uygulanmalı

Çalışma Hayatı 28.12.2023 - 07:45, Güncelleme: 28.12.2023 - 07:45
 

MAHMUT ARSLAN: Yeni Asgari Ücret Yetersiz… Yüzde 49'luk Artış Bütün TİS'lere Uygulanmalı

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Arzu ettiğimiz istediğimiz noktada değil. Asgari ücret, ülkemizde ortalama ücrete dönüştüğü için beklentileri karşılamaktan uzak" dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni asgari ücret rakamıyla ilgili, "Arzu ettiğimiz istediğimiz noktada değil. Asgari ücret, ülkemizde ortalama ücrete dönüştüğü için beklentileri karşılamaktan ne yazık ki uzak" ifadelerini kullandı. Arslan, 2024 yılı için net 17 bin 2 lira olarak belirlenen asgari ücret rakamına dair Anadolu Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücret rakamının ülkenin en büyük toplu iş sözleşmesi niteliğinde olduğunu vurgulayan Arslan, asgari ücretin zaman içerisinde Türkiye'de yaygın ücrete dönüştüğüne dikkati çekti.   "Yüzde 49'luk Artış Bütün TİS'lere Uygulanmalı"   AB ülkelerinde asgari ücretli çalışanların toplam çalışanlara oranının yüzde 5 civarlarında olduğunu belirten Arslan, şöyle konuştu: "Asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk artışın bütün toplu iş sözleşmelerine uygulanması gerekiyor. Bunun üzerinde bir oran olursa daha da iyi olur. Diğer ücretlerin, asgari ücrete yapılan artış oranın gerisinde kalması önemli bir sorun. Yaptığımız toplu iş sözleşmeleri bundan ciddi şekilde yara alıyor. Bu durum hem sendikal örgütlenmeyi hem de toplu iş sözleşmelerini (TİS) sorgulatır hale getiriyor."   "Beklentimiz Demokratik ve Kapsayıcı Bir Yapının Olması"   Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun mevcut yapısının önemli bir sorun olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: "Kurumuş Söğütten düdük olmaz. Bu nedenle Asgari Ücret Tespit Komisyonunun bu yapısından sağlıklı bir ücret çıkması da mümkün değil. 1970'li yıllardan kalan mevzuatın değişmesini istiyoruz. Bizim beklentimiz, hem demokratik hem de kapsayıcı bir yapının olması."
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Arzu ettiğimiz istediğimiz noktada değil. Asgari ücret, ülkemizde ortalama ücrete dönüştüğü için beklentileri karşılamaktan uzak" dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni asgari ücret rakamıyla ilgili, "Arzu ettiğimiz istediğimiz noktada değil. Asgari ücret, ülkemizde ortalama ücrete dönüştüğü için beklentileri karşılamaktan ne yazık ki uzak" ifadelerini kullandı.

Arslan, 2024 yılı için net 17 bin 2 lira olarak belirlenen asgari ücret rakamına dair Anadolu Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu.

Asgari ücret rakamının ülkenin en büyük toplu iş sözleşmesi niteliğinde olduğunu vurgulayan Arslan, asgari ücretin zaman içerisinde Türkiye'de yaygın ücrete dönüştüğüne dikkati çekti.

 

"Yüzde 49'luk Artış Bütün TİS'lere Uygulanmalı"

 

AB ülkelerinde asgari ücretli çalışanların toplam çalışanlara oranının yüzde 5 civarlarında olduğunu belirten Arslan, şöyle konuştu:

"Asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk artışın bütün toplu iş sözleşmelerine uygulanması gerekiyor. Bunun üzerinde bir oran olursa daha da iyi olur. Diğer ücretlerin, asgari ücrete yapılan artış oranın gerisinde kalması önemli bir sorun. Yaptığımız toplu iş sözleşmeleri bundan ciddi şekilde yara alıyor. Bu durum hem sendikal örgütlenmeyi hem de toplu iş sözleşmelerini (TİS) sorgulatır hale getiriyor."

 

"Beklentimiz Demokratik ve Kapsayıcı Bir Yapının Olması"

 

Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun mevcut yapısının önemli bir sorun olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Kurumuş Söğütten düdük olmaz. Bu nedenle Asgari Ücret Tespit Komisyonunun bu yapısından sağlıklı bir ücret çıkması da mümkün değil. 1970'li yıllardan kalan mevzuatın değişmesini istiyoruz. Bizim beklentimiz, hem demokratik hem de kapsayıcı bir yapının olması."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.