Kale'deki çatlak için SOS çağrısı!

Güncel 18.08.2022 - 16:47, Güncelleme: 18.08.2022 - 16:47
 

Kale'deki çatlak için SOS çağrısı!

ANKHABER Ankara Kalesi surlarındaki çatlaklar Başkentin gündemine oturdu.
Ankara Kent Konseyi Kale Meclisi Sözcüsü Şevket Bülend Yahnici’nin sıklıkla gündeme getirdiği ‘Kale burçları ve sur çatlakları’yıla ilgili olarak bir değerlendirme de Mimarlar Odası’ndan geldi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, tarihi Ankara Kalesi surlarındaki çatlakların büyüdüğünü ve yenilerinin eklendiğine dikkat çekerek “Acilen önlem alınmalı ve restorasyon süreci başlatılmalıdır” çağrısı yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan yaptığı açıklamada özetle şunları kaydetti: “Çatlaklara yenilerinin eklendiğini ve çatlakların giderek derinleştiğini ve faciaya ramak kaldığını yerinde inceledik. Ankara’nın kent tarihiyle neredeyse yaşıt olan Ankara Kalesi’ndeki bu çatlaklar telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacaktır. Defalarca kez uyarılar yapılmış olmasına rağmen müdahale edilmiyor olmasını anlamak mümkün değil. Surlar yıkılırsa altında kalan önlem almayanlar olur. Surların önüne üzerinde ‘Dikkat surlara yaklaşmak can güvenliği açısından tehlikeli ve yasaktır’ yazılı tabela yerleştirilmesi ayıptır. Aynı zamanda yetkililerin görevlerini yapmadıklarının da göstergesidir. Ankara Kalesi’nin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için giderek büyüyen çatlaklar konusunda önlem alınmasını bir kez daha hatırlatıyoruz.” Yahnici’nin açıklamasından… Ankara Kent Konseyi Kale Meclisi Sözcüsü Şevket Bülend Yahnici, son açıklamasında, “…konuyu  bundan aylarca önce (belki birkaç yıldır) gündeme getirdik; ilgili, yetkili olduğunu düşündüğümüz kişi ve kurumlar nezdinde de (Kale Meclisi olarak resmen) girişimlerde bulunduk. Sur çatlaklarını fotoğraflayarak paylaştık. Gazetelerde yer aldı.” diyerek şu ifadeleri kullandı: Konu ABB’nin yetkisinde değil… “Konuyu Mansur Başkan dahil ABB’nde bütün yöneticiler bilmektedir. Ne yazık ki, bu konuya el atıp müdahale edebilmek ve çatlaklar için bir çare arayışı noktasında ne Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi (ABB) ne Kent Estetiği Dairesi ne ABB birimleri / yönetimi yetki sahibi değil... Bekir Beyle birkaç kere görüşüldü. Hatta Mansur Beyin "yetki Belediyede olmamasına rağmen gerekirse ilgilenirim, konunun teknik yönü için bir heyet çalışsın, doğacak masrafları da biz karşılayalım" dediğini hatta bu manada bir yarışmanın yapıldığını biliyoruz. Konunun ilgilisine, yetkilisi, karar mercii Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ilgili birimleridir. Müdahalenin yapılması, ne yapılacağına, ne şekilde bir uygulama gerektiğine dair ilgili Bakanlığın ilgili Genel Müdürlüğünün ve ilgili "Kurul"unun karar vermesi gerekli imiş. Bugün burada gerek "Konsey" gerek "Kale dostlari" grubuna yazdığım bu notu aynıyla (ilgi ve yetki durumunu belirtmeme rağmen ABB yetkililerine de gönderiyorum) adeta resmi bir başvuru ve resmi bir talep imişcesine Bakanlık yönetimine de geçiyorum. Bu talep, artık bir feryattır. Bir "SOS" çağrısıdır.”
ANKHABER Ankara Kalesi surlarındaki çatlaklar Başkentin gündemine oturdu.

Ankara Kent Konseyi Kale Meclisi Sözcüsü Şevket Bülend Yahnici’nin sıklıkla gündeme getirdiği ‘Kale burçları ve sur çatlakları’yıla ilgili olarak bir değerlendirme de Mimarlar Odası’ndan geldi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, tarihi Ankara Kalesi surlarındaki çatlakların büyüdüğünü ve yenilerinin eklendiğine dikkat çekerek “Acilen önlem alınmalı ve restorasyon süreci başlatılmalıdır” çağrısı yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan yaptığı açıklamada özetle şunları kaydetti:
“Çatlaklara yenilerinin eklendiğini ve çatlakların giderek derinleştiğini ve faciaya ramak kaldığını yerinde inceledik. Ankara’nın kent tarihiyle neredeyse yaşıt olan Ankara Kalesi’ndeki bu çatlaklar telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacaktır. Defalarca kez uyarılar yapılmış olmasına rağmen müdahale edilmiyor olmasını anlamak mümkün değil. Surlar yıkılırsa altında kalan önlem almayanlar olur. Surların önüne üzerinde ‘Dikkat surlara yaklaşmak can güvenliği açısından tehlikeli ve yasaktır’ yazılı tabela yerleştirilmesi ayıptır. Aynı zamanda yetkililerin görevlerini yapmadıklarının da göstergesidir.
Ankara Kalesi’nin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için giderek büyüyen çatlaklar konusunda önlem alınmasını bir kez daha hatırlatıyoruz.”

Yahnici’nin açıklamasından…

Ankara Kent Konseyi Kale Meclisi Sözcüsü Şevket Bülend Yahnici, son açıklamasında, “…konuyu  bundan aylarca önce (belki birkaç yıldır) gündeme getirdik; ilgili, yetkili olduğunu düşündüğümüz kişi ve kurumlar nezdinde de (Kale Meclisi olarak resmen) girişimlerde bulunduk. Sur çatlaklarını fotoğraflayarak paylaştık. Gazetelerde yer aldı.” diyerek şu ifadeleri kullandı:

Konu ABB’nin yetkisinde değil…

“Konuyu Mansur Başkan dahil ABB’nde bütün yöneticiler bilmektedir. Ne yazık ki, bu konuya el atıp müdahale edebilmek ve çatlaklar için bir çare arayışı noktasında ne Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi (ABB) ne Kent Estetiği Dairesi ne ABB birimleri / yönetimi yetki sahibi değil...

Bekir Beyle birkaç kere görüşüldü. Hatta Mansur Beyin "yetki Belediyede olmamasına rağmen gerekirse ilgilenirim, konunun teknik yönü için bir heyet çalışsın, doğacak masrafları da biz karşılayalım" dediğini hatta bu manada bir yarışmanın yapıldığını biliyoruz. Konunun ilgilisine, yetkilisi, karar mercii Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ilgili birimleridir. Müdahalenin yapılması, ne yapılacağına, ne şekilde bir uygulama gerektiğine dair ilgili Bakanlığın ilgili Genel Müdürlüğünün ve ilgili "Kurul"unun karar vermesi gerekli imiş.

Bugün burada gerek "Konsey" gerek "Kale dostlari" grubuna yazdığım bu notu aynıyla (ilgi ve yetki durumunu belirtmeme rağmen ABB yetkililerine de gönderiyorum) adeta resmi bir başvuru ve resmi bir talep imişcesine Bakanlık yönetimine de geçiyorum.

Bu talep, artık bir feryattır. Bir "SOS" çağrısıdır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.