Ankara’nın Beş Beyazı için ABB’den önemli çalışma

Ankara 17.09.2023 - 11:12, Güncelleme: 17.09.2023 - 11:12
 

Ankara’nın Beş Beyazı için ABB’den önemli çalışma

Başkentin özel değerlerinden olan Ankara’nın Beş Beyazı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmasıyla daha iyi tanıtılacak. İşte Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara Tavşanı, Ankara Güvercini ve Ankara Balı/Arısı...
“Ankara Büyükşehir Basın” twitter hesabından yapılan paylaşım ile Ankara’nın Beş Beyazı hakkında bilgiler verildi. Nedir Ankara’nın 5 Beyazı? Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara Tavşanı, Ankara Güvercini ve Ankara Balı/Arısı kurulan https://ankaranin5beyazi.com/ internet sitesinde tarihi serüveni ile anlatıldı. Yapılan sosyal medya paylaşımda şu ifadelere yer verildi: “İyiliğin, masumiyetin, saflığın, aydınlığın, yeniliğin sembolü, tüm renkleri içinde barındıran bir diğer deyişle tüm renklerin içinde kaybolduğu renk: BEYAZ. Ankara’nın bu renkle nasıl bir bağlantısı var diyecek olursanız “Ankara’nın 5 Beyazı” der ve akışa başlarız: Ankara Keçisi bembeyaz tüyleriyle tüm dünyaya Ankara ismini en çok duyuran hayvanlardan tiftik keçisinin Ankara’ya gelişi ile Türklerin Anadolu’ya gelişi yakın tarihlerdir. 1838 yılına kadar sadece Ankara’da üretilmiş olup, elde edilen soflar tüm dünyaya buradan yayılırdı. Ankara Kedisi dünyanın en güzel kedileri listesinde, edebiyat ve resim sanatında çok kez kullanılmış, İpek Yolu tüccarlarınca Avrupa’ya götürülen, uzun ve yarı uzun tüylü kedilerin en saf ve doğalı olan Ankara kedisi maalesef ülkemizde unutulan türlerdendir. Ankara Tavşanı bilinen en eski ve yün üretmek için yetiştirilen tek tavşan ırkıdır. Angora Rabbits adıyla Çin’de 30 milyon civarı tavşandan yün ticareti yapılırken, bazı Güney Amerika ülkeleri de bu sektörde geri durmazken ülkemiz ne yazık ki dış alım yapmaktadır. Ankara Güvercini insanların ilk evcilleştirdiği kuş türü olan güvercinin Ankara türü, ülkemizdeki en küçük evcil güvercin türüdür. Süt beyaz ve beyaz renge yakın hafif kirli renklerde olan bu türün en önemli özelliği taklacı olması ve havadaki performansıdır. Ankara Balı/Arısı tarih boyunca beyazlığı, rayihası ve lezzetiyle ün kazanan Ankara balı, Fatih Sultan Mehmed’in sarayında da bulunurmuş. Bozkır coğrafyasının sunduğu bitki çeşitliliğinin bir getirisi olan Ankara balı ve arısı belediyemizin ilk logosunda da görülür. ABB olarak, yaşadığımız bu coğrafyanın ve tüm canlıların kıymetinin bilinmesi için başlattığımız Ankara’nın 5 Beyazı projemiz kapsamında farkındalığın artırılması ve türlerin soyunun devam etmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.”
Başkentin özel değerlerinden olan Ankara’nın Beş Beyazı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmasıyla daha iyi tanıtılacak. İşte Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara Tavşanı, Ankara Güvercini ve Ankara Balı/Arısı...

“Ankara Büyükşehir Basın” twitter hesabından yapılan paylaşım ile Ankara’nın Beş Beyazı hakkında bilgiler verildi. Nedir Ankara’nın 5 Beyazı? Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara Tavşanı, Ankara Güvercini ve Ankara Balı/Arısı kurulan https://ankaranin5beyazi.com/ internet sitesinde tarihi serüveni ile anlatıldı.

Yapılan sosyal medya paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“İyiliğin, masumiyetin, saflığın, aydınlığın, yeniliğin sembolü, tüm renkleri içinde barındıran bir diğer deyişle tüm renklerin içinde kaybolduğu renk: BEYAZ. Ankara’nın bu renkle nasıl bir bağlantısı var diyecek olursanız “Ankara’nın 5 Beyazı” der ve akışa başlarız:

Ankara Keçisi bembeyaz tüyleriyle tüm dünyaya Ankara ismini en çok duyuran hayvanlardan tiftik keçisinin Ankara’ya gelişi ile Türklerin Anadolu’ya gelişi yakın tarihlerdir. 1838 yılına kadar sadece Ankara’da üretilmiş olup, elde edilen soflar tüm dünyaya buradan yayılırdı.

Ankara Kedisi dünyanın en güzel kedileri listesinde, edebiyat ve resim sanatında çok kez kullanılmış, İpek Yolu tüccarlarınca Avrupa’ya götürülen, uzun ve yarı uzun tüylü kedilerin en saf ve doğalı olan Ankara kedisi maalesef ülkemizde unutulan türlerdendir.

Ankara Tavşanı bilinen en eski ve yün üretmek için yetiştirilen tek tavşan ırkıdır. Angora Rabbits adıyla Çin’de 30 milyon civarı tavşandan yün ticareti yapılırken, bazı Güney Amerika ülkeleri de bu sektörde geri durmazken ülkemiz ne yazık ki dış alım yapmaktadır.

Ankara Güvercini insanların ilk evcilleştirdiği kuş türü olan güvercinin Ankara türü, ülkemizdeki en küçük evcil güvercin türüdür. Süt beyaz ve beyaz renge yakın hafif kirli renklerde olan bu türün en önemli özelliği taklacı olması ve havadaki performansıdır.

Ankara Balı/Arısı tarih boyunca beyazlığı, rayihası ve lezzetiyle ün kazanan Ankara balı, Fatih Sultan Mehmed’in sarayında da bulunurmuş. Bozkır coğrafyasının sunduğu bitki çeşitliliğinin bir getirisi olan Ankara balı ve arısı belediyemizin ilk logosunda da görülür.

ABB olarak, yaşadığımız bu coğrafyanın ve tüm canlıların kıymetinin bilinmesi için başlattığımız Ankara’nın 5 Beyazı projemiz kapsamında farkındalığın artırılması ve türlerin soyunun devam etmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.