Tam 30 Yıl Unutmadık Unutturmayacağız

Yerel 03.07.2023 - 00:10, Güncelleme: 03.07.2023 - 00:10
 

Tam 30 Yıl Unutmadık Unutturmayacağız

Sema KUMRULU / Yıl 1993, aylardan Temmuz ayının 2.'si . Geçen 30 yılın ardından biz yine 33 aydınımızı ve beraberinde kaybettiklerimizi anıyoruz
    Hafızamızı tazelemek adına 2 Temmuz 1993 yılında neler yaşandı;     Pir Sultan Abdal Şenlikleri Kapsamında, aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu pek çok sanatçı, fikir insanı Sivas Valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak Sivas'a gidildi. Kültür Merkezi içinde çıkan taşlı sopalı çatışma polis tarafından önlendi. Binlerce kişiden oluşan karşıt grup Hükümet Konağını taşlamaya başladı. Grup daha sonra Madımak Oteline ulaşıp, önce araçları ateşe verip, oteli taşladı. Madımak Otelindeki tutuşturulan perdeler ve alt kattaki eşyalar yakıldı.     Madımak Oteli'nde sığınanlardan, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak, dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aziz Nesin ve 51 kişi de ağır yaralarla kurtuldu. Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç girişiminden polis kurtardı.      Sanatçı Muhlis Akarsu ve eşi Muhibe Akarsu, Gülender Akça, Şair-Yazar-Felsefeci Metin Altıok, Gazeteci-Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Atay, Sehergül Ateş, Şair Behçet Sefa Aysan, Yönetmen Erdal Ayrancı, Araştırmacı-Yazar Asım Bezirci, Serpil Canik, Aktör Muammer Çiçek, Sanatçı-Şair Nesimi Çimen, Hollandalı Gazeteci Carina Cuanna Thuijs, Sanatçı Serkan Doğan. Şair-Sanatçı Hasret Gültekin, Murat Gündüz, Gülsüm Karababa, Şair Uğur Kaynar, Karikatürist Asaf Koçak, Koray Kaya, Menekşe Kaya, Handan Metin, Sait Metin, Huriye Özkan, Yeşim Özkan, Ahmet Özyurt, Nurcan Şahin, Özlem Şahin, Sanatçı Asuman Sivri, Sanatçı Yasemin Sivri, Sanatçı Edibe Sulari, Sanatçı İnci Türk ve otel çalışanları Ahmet Öztürk, Kenan Yılmaz yitirdiğimiz canlarımız.    Ülkemizin kültürü, rengi olan güzel insanları rahmetle anıyoruz. Unutmadık Unutturmayacağız…
Sema KUMRULU / Yıl 1993, aylardan Temmuz ayının 2.'si . Geçen 30 yılın ardından biz yine 33 aydınımızı ve beraberinde kaybettiklerimizi anıyoruz

    Hafızamızı tazelemek adına 2 Temmuz 1993 yılında neler yaşandı;

    Pir Sultan Abdal Şenlikleri Kapsamında, aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu pek çok sanatçı, fikir insanı Sivas Valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak Sivas'a gidildi. Kültür Merkezi içinde çıkan taşlı sopalı çatışma polis tarafından önlendi. Binlerce kişiden oluşan karşıt grup Hükümet Konağını taşlamaya başladı. Grup daha sonra Madımak Oteline ulaşıp, önce araçları ateşe verip, oteli taşladı. Madımak Otelindeki tutuşturulan perdeler ve alt kattaki eşyalar yakıldı.

    Madımak Oteli'nde sığınanlardan, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak, dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aziz Nesin ve 51 kişi de ağır yaralarla kurtuldu. Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç girişiminden polis kurtardı.

     Sanatçı Muhlis Akarsu ve eşi Muhibe Akarsu, Gülender Akça, Şair-Yazar-Felsefeci Metin Altıok, Gazeteci-Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Atay, Sehergül Ateş, Şair Behçet Sefa Aysan, Yönetmen Erdal Ayrancı, Araştırmacı-Yazar Asım Bezirci, Serpil Canik, Aktör Muammer Çiçek, Sanatçı-Şair Nesimi Çimen, Hollandalı Gazeteci Carina Cuanna Thuijs, Sanatçı Serkan Doğan. Şair-Sanatçı Hasret Gültekin, Murat Gündüz, Gülsüm Karababa, Şair Uğur Kaynar, Karikatürist Asaf Koçak, Koray Kaya, Menekşe Kaya, Handan Metin, Sait Metin, Huriye Özkan, Yeşim Özkan, Ahmet Özyurt, Nurcan Şahin, Özlem Şahin, Sanatçı Asuman Sivri, Sanatçı Yasemin Sivri, Sanatçı Edibe Sulari, Sanatçı İnci Türk ve otel çalışanları Ahmet Öztürk, Kenan Yılmaz yitirdiğimiz canlarımız.

   Ülkemizin kültürü, rengi olan güzel insanları rahmetle anıyoruz. Unutmadık Unutturmayacağız…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.