İÇASİFED’in ev sahipliğindeki Yeşil Dönüşüm Zirvesi Ankara’da yapılacak

Haber Heybesi 06.09.2022 - 09:50, Güncelleme: 06.09.2022 - 09:50
 

İÇASİFED’in ev sahipliğindeki Yeşil Dönüşüm Zirvesi Ankara’da yapılacak

“Yeşil Dönüşümde Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler” ana temalı Yeşil Dönüşüm Zirvesi Ankara’da yapılacak.
ANKHABER /  Dünyayı hatta evreni hoyratça kullanan insanın yarattığı tahribat öylesine büyüdü ki buna bir çare bulunmazsa biçare kalınacak ve yerküre yaşanamaz hale gelecek. Bu yüzden her ülkede ‘iklim değişikliği’ konuşuluyor ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm küresel kuruluşlar ile ülkelerin milli kurumları bu yok oluşa dur demenin yollarını arıyor. Türkiye bu alanda ciddi projeler ve uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Dünyaya örnek gösterilen ‘Sıfır Atık’ projesi bunlardan biri. İyi ama yetmez! Çünkü konuya ilişkin olarak uluslararası alanda öylesine önemli gelişmeler oluyor ki, bunu ıskalayan hiçbir ülke sağlıklı bir ekonomiye ve küresel ölçekte iddiaya sahip olamaz. Bu alanda bizi doğrudan ve sarsıcı şekilde ilgilendiren husus, Avrupa Birliği’nin, 19 Kasım 2019 tarihinde “Avrupa Yeşil Mutabakatı”nı (AYM) dünya kamuoyuna duyurmuş olmasıdır. Avrupa Yeşil Mutabakatı nedir? (DEİK’in özetlediği gibi); Avrupa Yeşil Mutabakatı; Avrupa Birliği'nin gelecek dönem sanayi politikasının ve ekonomik büyüme stratejisinin çerçevesini çizen yeni yol haritasıdır. Üretim, tüketim, yaşama ve çalışma biçimlerinde kaynak verimliliği ve sera gazı emisyonlarını azaltma odağında dönüşümü hedefler. Bu hedef doğrultusunda sanayiden tarıma, ulaştırmadan enerjiye kapsamlı bir dönüşüm gerçekleştirilecektir. Ev ödevi sayılan 8 madde var Bu çerçevede aşağıdaki hususları bir ‘ev ödevi’ niteliğindedir: 1. 2030 ve 2050 iklim hedefini yükseltmek. 2. Temiz, ulaşılabilir ve güvenilir enerji sağlamak. 3. Temiz ve döngüsel ekonomi için sanayiyi mobilize etmek. 4. Enerji ve kaynak verimli inşaat ve renovasyonu gerçekleştirmek. 5. ‘Tarladan Sofraya’ adil, sağlıklı ve çevre dostu gıda sistemleri geliştirmek. 6. Ekosistemleri ve biyoçeşitliliği korumak ve yenilemek. 7. Temiz çevre için sıfır kirlilik hedefine yönelmek. 8. Sürdürülebilir ve akıllı ulaşıma geçişi hızlandırmak. TÜRKONFED inisiyatif alıyor Yukarıda özetin özeti olarak aktarmaya çalıştığımız gelişmeler insan ve toplum sağlığı, dahası, dünyanın geleceği açısından öylesine hayati ki; alınan önlemler, geliştirilen projeler doğrudan iş dünyasını yani üretimi etkiliyor. Başta üyeleri olmak üzere tüm iş insanlarına bu alanda öncü olmak isteyen TÜRKONFED, Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Türkiye Temsilciliği iş birliği,  Akbank desteğiyle,  İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu İÇASİFED’in ev sahipliğinde, “Yeşil Dönüşümde Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler” ana temasıyla bir  Yeşil Dönüşüm Zirvesi düzenleyecek. 15 Eylül Perşembe Ankara’da gerçekleştirilecek olan zirve, Türkiye’yi yeşile dönüştürecek sürece büyük katkı sunacak.
“Yeşil Dönüşümde Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler” ana temalı Yeşil Dönüşüm Zirvesi Ankara’da yapılacak.

ANKHABER / 

Dünyayı hatta evreni hoyratça kullanan insanın yarattığı tahribat öylesine büyüdü ki buna bir çare bulunmazsa biçare kalınacak ve yerküre yaşanamaz hale gelecek. Bu yüzden her ülkede ‘iklim değişikliği’ konuşuluyor ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm küresel kuruluşlar ile ülkelerin milli kurumları bu yok oluşa dur demenin yollarını arıyor.

Türkiye bu alanda ciddi projeler ve uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Dünyaya örnek gösterilen ‘Sıfır Atık’ projesi bunlardan biri. İyi ama yetmez! Çünkü konuya ilişkin olarak uluslararası alanda öylesine önemli gelişmeler oluyor ki, bunu ıskalayan hiçbir ülke sağlıklı bir ekonomiye ve küresel ölçekte iddiaya sahip olamaz.

Bu alanda bizi doğrudan ve sarsıcı şekilde ilgilendiren husus, Avrupa Birliği’nin, 19 Kasım 2019 tarihinde “Avrupa Yeşil Mutabakatı”nı (AYM) dünya kamuoyuna duyurmuş olmasıdır.

Avrupa Yeşil Mutabakatı nedir?

(DEİK’in özetlediği gibi); Avrupa Yeşil Mutabakatı; Avrupa Birliği'nin gelecek dönem sanayi politikasının ve ekonomik büyüme stratejisinin çerçevesini çizen yeni yol haritasıdır.

Üretim, tüketim, yaşama ve çalışma biçimlerinde kaynak verimliliği ve sera gazı emisyonlarını azaltma odağında dönüşümü hedefler.

Bu hedef doğrultusunda sanayiden tarıma, ulaştırmadan enerjiye kapsamlı bir dönüşüm gerçekleştirilecektir.

Ev ödevi sayılan 8 madde var

Bu çerçevede aşağıdaki hususları bir ‘ev ödevi’ niteliğindedir:

1. 2030 ve 2050 iklim hedefini yükseltmek.

2. Temiz, ulaşılabilir ve güvenilir enerji sağlamak.

3. Temiz ve döngüsel ekonomi için sanayiyi mobilize etmek.

4. Enerji ve kaynak verimli inşaat ve renovasyonu gerçekleştirmek.

5. ‘Tarladan Sofraya’ adil, sağlıklı ve çevre dostu gıda sistemleri geliştirmek.

6. Ekosistemleri ve biyoçeşitliliği korumak ve yenilemek.

7. Temiz çevre için sıfır kirlilik hedefine yönelmek.

8. Sürdürülebilir ve akıllı ulaşıma geçişi hızlandırmak.

TÜRKONFED inisiyatif alıyor

Yukarıda özetin özeti olarak aktarmaya çalıştığımız gelişmeler insan ve toplum sağlığı, dahası, dünyanın geleceği açısından öylesine hayati ki; alınan önlemler, geliştirilen projeler doğrudan iş dünyasını yani üretimi etkiliyor.

Başta üyeleri olmak üzere tüm iş insanlarına bu alanda öncü olmak isteyen TÜRKONFED, Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Türkiye Temsilciliği iş birliği,  Akbank desteğiyle,  İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu İÇASİFED’in ev sahipliğinde, “Yeşil Dönüşümde Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler” ana temasıyla bir  Yeşil Dönüşüm Zirvesi düzenleyecek. 15 Eylül Perşembe Ankara’da gerçekleştirilecek olan zirve, Türkiye’yi yeşile dönüştürecek sürece büyük katkı sunacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.