HAKAN AKÇAM: Hiç kimsenin birikiminin riske atılmasını istemiyoruz… Portallardaki ilanların yarısı yetki belgesiz

Ekonomi 27.01.2024 - 10:55, Güncelleme: 27.01.2024 - 10:55
 

HAKAN AKÇAM: Hiç kimsenin birikiminin riske atılmasını istemiyoruz… Portallardaki ilanların yarısı yetki belgesiz

Ticaret Bakanlığı, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası’nın (ATEM) girişimleri ile “Ev alırken, satarken ya da kiralarken dikkat!” uyarısında bulunarak kamu spotu yayınladı. Kamu spotunda taşınmaz ticareti yapabilmek için yetki belgesi olmayan aracılardan taşınmaz alınmaması konusuna dikkat çekildi. ATEM Başkanı Hakan Akçam ise böyle bir girişime öncülük etmenin gururunu yaşadıklarını ifade ederek, “Vatandaşların Yetki Belgesi olmayan aracılarla kesinlikle iletişime geçmemeleri konusunda hatırlatmada bulunmalara devam edeceğiz” dedi.
ATEM Başkanı Hakan Akçam odalarının girişimi ile Ticaret Bakanlığı’nca yayınlanan kamu spotu hakkında konuştu. Hiç kimsenin birikiminin riske atılmaması için mücadele verdiklerini ifade eden Akçam açıklamasında emlak ilanlarında usulsüzlük yapan ilan portallarına ilişkin de konuştu. Akçam, “İlan portallarında kurallar yok sayılarak birçok ev ilanı verilmekte, spekülatif fiyat artışlarına neden olunmakta ve tüm bunlar da beraberinde bilgi kirliliği getirmekte” dedi. Bir süredir Ticaret Bakanlığı ile istişarelerde bulunduklarını ve Yetki Belgesi olmayan aracılardan ev alınmamasına yönelik sundukları kamu spotu önerisinin kabul edildiğini ifade eden Akçam, “Kamu spotumuz yayına girmiş bulunuyor. Öncelikle ATEM olarak böyle bir fikre öncelik etmenin gururunu yaşıyoruz. Kamu spotunun birçok yerde yayınlanması ile de inanıyorum ki vatandaşlarımız artık birikimlerini riske atmayacaklar” dedi. “İLAN PORTALLARINA DÜZENLEME YAPILMASI İÇİN GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR” İlan portallarında yaşanan sorunları defalarca dile getirdiklerinin hatırlatmasını yapan Akçam,“Bir an önce ilan portallarına çeki düzen verilmesi gerektiğine birçok kez dikkat çektik. İlan portallarında birçok ev ilanı kurallar yok sayılarak verilmekte, spekülatif fiyat artışlarına neden olunmakta ve tüm bunlar da beraberinde bilgi kirliliği getirmekte. İlan portalları çoğu zaman hem piyasayı şişiriyor hem de satıcıyla alıcıyı doğru zeminde buluşturamıyor.” İlan portallarına düzenleme yapılması için birçok yetkili ile görüştüklerinin altını çizen Akçam, “1 Kasım 2023’te Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile sadece kimlik doğrulama hayata geçti. Yetki ve yetkilendirme doğrulama henüz hayata geçmedi. Bunun da çok acil şekilde hayata geçmesi gerekmektedir. Ayrıca yine Taşınmaz Ticaret Yönetmeliği’nde bir gayrimenkulün bir emlak danışmanı olmalı diye değişiklik muhakkak yapılmalı. Gayrimenkul sahibinin kendi gayrimenkulünü birden fazla emlak danışmanına yetkilendirme sözleşmesi imzalamasına izin verilmemeli. Bir de ilan portalları içerisinde yetki belgesi olmayan tüm üyeler üyelikten çıkartmalı” dedi. “AYNI İLANIN TEKRAR GİRİLMEMESİ İÇİN ÖNLEM ALINMALI” İlan portallarında yapılması gereken düzenlemede nelere dikkat edileceğine ilişkin konuşan Akçam, şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “Olması gereken yetki belgesi olmayan kişilerin başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlarda aynı yere ilişkin farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişine izin verilmemesidir. Daha önce de belirttiğimiz gibi piyasa koşullarını göz önünde tutarak mülk sahiplerini de zor durumda bırakmadan ilan portallarının sayfalarında yer alan satılık veya kiralık ilanlar için maksimum yüzde 5 ile yüzde 10 oranında artış yapmalarına izin verilmelidir. Bu oranlar dışında yapılması düşünülen fiyat artışlarına kesinlikle müsaade edilmemelidir. Aynı zamanda aynı ilanın tekrar girilmemesi ile ilgili gerekli önlemlerin alınmasının sektöre iyi geleceği düşüncesindeyiz.”
Ticaret Bakanlığı, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası’nın (ATEM) girişimleri ile “Ev alırken, satarken ya da kiralarken dikkat!” uyarısında bulunarak kamu spotu yayınladı. Kamu spotunda taşınmaz ticareti yapabilmek için yetki belgesi olmayan aracılardan taşınmaz alınmaması konusuna dikkat çekildi. ATEM Başkanı Hakan Akçam ise böyle bir girişime öncülük etmenin gururunu yaşadıklarını ifade ederek, “Vatandaşların Yetki Belgesi olmayan aracılarla kesinlikle iletişime geçmemeleri konusunda hatırlatmada bulunmalara devam edeceğiz” dedi.

ATEM Başkanı Hakan Akçam odalarının girişimi ile Ticaret Bakanlığı’nca yayınlanan kamu spotu hakkında konuştu. Hiç kimsenin birikiminin riske atılmaması için mücadele verdiklerini ifade eden Akçam açıklamasında emlak ilanlarında usulsüzlük yapan ilan portallarına ilişkin de konuştu. Akçam, “İlan portallarında kurallar yok sayılarak birçok ev ilanı verilmekte, spekülatif fiyat artışlarına neden olunmakta ve tüm bunlar da beraberinde bilgi kirliliği getirmekte” dedi.

Bir süredir Ticaret Bakanlığı ile istişarelerde bulunduklarını ve Yetki Belgesi olmayan aracılardan ev alınmamasına yönelik sundukları kamu spotu önerisinin kabul edildiğini ifade eden Akçam, “Kamu spotumuz yayına girmiş bulunuyor. Öncelikle ATEM olarak böyle bir fikre öncelik etmenin gururunu yaşıyoruz. Kamu spotunun birçok yerde yayınlanması ile de inanıyorum ki vatandaşlarımız artık birikimlerini riske atmayacaklar” dedi.

“İLAN PORTALLARINA DÜZENLEME YAPILMASI İÇİN GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR”

İlan portallarında yaşanan sorunları defalarca dile getirdiklerinin hatırlatmasını yapan Akçam,“Bir an önce ilan portallarına çeki düzen verilmesi gerektiğine birçok kez dikkat çektik. İlan portallarında birçok ev ilanı kurallar yok sayılarak verilmekte, spekülatif fiyat artışlarına neden olunmakta ve tüm bunlar da beraberinde bilgi kirliliği getirmekte. İlan portalları çoğu zaman hem piyasayı şişiriyor hem de satıcıyla alıcıyı doğru zeminde buluşturamıyor.”

İlan portallarına düzenleme yapılması için birçok yetkili ile görüştüklerinin altını çizen Akçam, “1 Kasım 2023’te Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile sadece kimlik doğrulama hayata geçti. Yetki ve yetkilendirme doğrulama henüz hayata geçmedi. Bunun da çok acil şekilde hayata geçmesi gerekmektedir. Ayrıca yine Taşınmaz Ticaret Yönetmeliği’nde bir gayrimenkulün bir emlak danışmanı olmalı diye değişiklik muhakkak yapılmalı. Gayrimenkul sahibinin kendi gayrimenkulünü birden fazla emlak danışmanına yetkilendirme sözleşmesi imzalamasına izin verilmemeli. Bir de ilan portalları içerisinde yetki belgesi olmayan tüm üyeler üyelikten çıkartmalı” dedi.

“AYNI İLANIN TEKRAR GİRİLMEMESİ İÇİN ÖNLEM ALINMALI”

İlan portallarında yapılması gereken düzenlemede nelere dikkat edileceğine ilişkin konuşan Akçam, şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı:

“Olması gereken yetki belgesi olmayan kişilerin başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlarda aynı yere ilişkin farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişine izin verilmemesidir. Daha önce de belirttiğimiz gibi piyasa koşullarını göz önünde tutarak mülk sahiplerini de zor durumda bırakmadan ilan portallarının sayfalarında yer alan satılık veya kiralık ilanlar için maksimum yüzde 5 ile yüzde 10 oranında artış yapmalarına izin verilmelidir. Bu oranlar dışında yapılması düşünülen fiyat artışlarına kesinlikle müsaade edilmemelidir. Aynı zamanda aynı ilanın tekrar girilmemesi ile ilgili gerekli önlemlerin alınmasının sektöre iyi geleceği düşüncesindeyiz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.