Gelin Tanış Olalım

Kültür-Sanat 15.11.2023 - 23:10, Güncelleme: 15.11.2023 - 23:10
 

Gelin Tanış Olalım

Sema KUMRULU / Oyuncu Fırat Tanış'ın tek kişilik ''Gelin Tanış Olalım'' oyunu, insanın yolculuğunu anlatan; kibirden, nefesten, aramaktan ve bulamamaktan bahseden bir Abdal hikayesi.
   Semih Çelenk'in yazdığı ve yönettiği ''Gelin Tanış Olalım''da Fırat Tanış bir abdal hikayesiyle sahneye çıkıyor. Hikayelerinde; ayrılık, vuslat, gurbet, hak ve hakikatten bahsediyor.    80 dakikalık gösteri sürecinde Tanış, farklı kültürlerden 11 türkü söylerken, oyunculuğuyla şiiri ve müziği harmanlamış. Türkülerin aralarını, anlatılarla dolduruyor. Oyun da ismini Yunus Emre'nin ''Gelin Tanış Olalım'' isimli şiirinden alıyor.    14 Kasım 2023 tarihinde MEB Şura Salonu'nda izlediğim oyun; sevgiyi, dostluğu paylaşmayı, karşındakini düşünmeyi, kibri ve nefsi yok etmeyi anlatırken Adem ve Havva'ya da değiniyor.    Çok az aydınlatılmış bir sahne, arkada müzisyenler, önde bağlaması, çıplak ayakları, beyaz sade kıyafeti ile Fırat Tanış bir ''Yolcu'' olarak bizlere hayatı anlatıyor. ''Ne ararsan kendinde ara, Kabede, Mekkede Hacda değil'' gibi deyişlerle Yunus Emre'den Pir Sultan Abdal'a, Kul Nesimi'den Karacaoğlan'a, Kaygusuz Abdal'a kendi deyimiyle; büyük dedelerinin, başından geçenleri anlatıyor, yazdıklarını hatırlatıyor.    ''Tek kişilik türkülü oyun'' desek de arkada Cem Erdost İleri, Mehmet Taylan Ünal, Sitar Sertaç Şanlı ve Mesut Ulusan gibi dev bir kadro enstrümanlarıyla yer alıyor.        Ben, Fırat Tanış'ı ve arkasında ona eşlik eden müzik grubunu, muhteşem performansları için kutluyorum. Sanki kendime bir ayna tutup, ''Ben kimim, ne yapıyorum'' diye düşündüm oyunun sonunda. Çok ders çıkarılacak bir oyun ama aslına bakarsanız, gerçek.    Yolunuz düşerse gidin derim. Gelin Tanış Olalım İşi Kolay Kılalım Sevelim, Sevilelim Dünya Kimseye Kalmaz.    Yunus Emre  
Sema KUMRULU / Oyuncu Fırat Tanış'ın tek kişilik ''Gelin Tanış Olalım'' oyunu, insanın yolculuğunu anlatan; kibirden, nefesten, aramaktan ve bulamamaktan bahseden bir Abdal hikayesi.

   Semih Çelenk'in yazdığı ve yönettiği ''Gelin Tanış Olalım''da Fırat Tanış bir abdal hikayesiyle sahneye çıkıyor. Hikayelerinde; ayrılık, vuslat, gurbet, hak ve hakikatten bahsediyor.

   80 dakikalık gösteri sürecinde Tanış, farklı kültürlerden 11 türkü söylerken, oyunculuğuyla şiiri ve müziği harmanlamış. Türkülerin aralarını, anlatılarla dolduruyor. Oyun da ismini Yunus Emre'nin ''Gelin Tanış Olalım'' isimli şiirinden alıyor.

   14 Kasım 2023 tarihinde MEB Şura Salonu'nda izlediğim oyun; sevgiyi, dostluğu paylaşmayı, karşındakini düşünmeyi, kibri ve nefsi yok etmeyi anlatırken Adem ve Havva'ya da değiniyor.

   Çok az aydınlatılmış bir sahne, arkada müzisyenler, önde bağlaması, çıplak ayakları, beyaz sade kıyafeti ile Fırat Tanış bir ''Yolcu'' olarak bizlere hayatı anlatıyor. ''Ne ararsan kendinde ara, Kabede, Mekkede Hacda değil'' gibi deyişlerle Yunus Emre'den Pir Sultan Abdal'a, Kul Nesimi'den Karacaoğlan'a, Kaygusuz Abdal'a kendi deyimiyle; büyük dedelerinin, başından geçenleri anlatıyor, yazdıklarını hatırlatıyor.

   ''Tek kişilik türkülü oyun'' desek de arkada Cem Erdost İleri, Mehmet Taylan Ünal, Sitar Sertaç Şanlı ve Mesut Ulusan gibi dev bir kadro enstrümanlarıyla yer alıyor.   

    Ben, Fırat Tanış'ı ve arkasında ona eşlik eden müzik grubunu, muhteşem performansları için kutluyorum. Sanki kendime bir ayna tutup, ''Ben kimim, ne yapıyorum'' diye düşündüm oyunun sonunda. Çok ders çıkarılacak bir oyun ama aslına bakarsanız, gerçek.

   Yolunuz düşerse gidin derim.

Gelin Tanış Olalım

İşi Kolay Kılalım

Sevelim, Sevilelim

Dünya Kimseye Kalmaz.

   Yunus Emre

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.